EUROLYGA 2023

Rankininkės išsidalino kelialapius į Europos pirmenybes

Europos moterų rankinio pirmenybių atrankos turnyre savaitgalį buvo sužaistos paskutiniojo turo rungtynės ir paaiškėjo visos komandos, kurios lapkričio mėnesį kovos dėl medalių Slovėnijos, Juodkalnijos bei Šiaurės Makedonijos arenose.

Serbės įveikė Islandijos rankininkes.<br>Sipa/Scanpix nuotr.
Serbės įveikė Islandijos rankininkes.<br>Sipa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2022, 9:51 PM

Kelialapiai

Atrankos turnyre rankininkės kovojo dėl dvylikos kelialapių. Jie buvo įteikti Lenkijos, Šveicarijos, Danijos, Rumunijos, Nyderlandų, Vokietijos, Prancūzijos, Kroatijos, Vengrijos, Ispanijos, Švedijos ir Serbijos komandoms.

Be atrankos į baigiamąją dalį pateko čempionės vardą ginsianti Norvegijos rinktinė bei trys Europos pirmenybių šeimininkės Slovėnijos, Juodkalnijos ir Šiaurės Makedonijos komandos.

Dauguma favoričių teisę žaisti Europos pirmenybėse iškovojo be didelio vargo. Tačiau keliose grupėse intriga liko iki paskutiniojo turo. Šeštadienį arba sekmadienį lemiamose rungtynėse Rumunija nugalėjo Austriją 38:29, Kroatija – Čekiją 33:30, Serbija – Islandiją 28:22.

Dvejos atrankos turnyro rungtynės liko nesužaistos. Kovo mėnesį dėl Rusijos kariuomenės invazijos į Ukrainą buvo nukeltos dvejos 4-osios grupės rungtynės tarp Ukrainos ir Čekijos rinktinių. Tačiau šioje grupėje abiejų kelialapių savininkės jau paaiškėjo, todėl tikėtina, kad Europos rankinio federacija (EHF) šių rungtynių neberengs.

Europos pirmenybės trijose Pietų slavų šalyse vyks 2022 metų lapkričio 4-20 dienomis.

Lietuvės

Lietuvos rinktinė atrankos turnyre pralaimėjo visas penkerias rungtynes: po dvejas – Lenkijai ir Šveicarijai, vienerias – Rusijai. Vis dėlto lietuvės gavo du taškus už formalią pergalę prieš ruses.

1-ojoje grupėje du kelialapius iškovojo Lenkija (12 taškų) ir Šveicarija (6). Trečiąją vietą užėmė Rusija (4), ketvirtąją – Lietuva (2). Nors Rusijos ir Baltarusijos rinktinės po antrojo turo buvo pašalintos iš varžybų, šios komandos iš lentelių nebuvo išbrauktos. Joms nežaistose rungtynėse įskaityti formalūs pralaimėjimai 0:10.

Lyderės

Atrankos turnyre visas šešerias rungtynes laimėjo tik Danijos rankininkės. Po 12 taškų taip pat surinko Nyderlandų ir Lenkijos rinktinės, tačiau joms buvo įskaitytos formalios pergalės prieš Baltarusijos ir Rusijos komandas, kurios buvo pašalintos iš turnyro. Olandės be žaidimo gavo vieną pergalę prieš baltaruses, lenkės – dvi pergales prieš ruses.

Kitų grupių nugalėtojos nesėkmių neišvengė, o didžiausia viso atrankos turnyro sensacija buvo olimpinės čempionės Prancūzijos rinktinės pralaimėjimas Čekijos rankininkėms.

6-osios grupės nugalėtoja Švedijos komanda prarado du taškus žaisdama su serbėmis, o 5-osios grupės favoritės vengrės ir ispanės apsikeitė pergalėmis tarpusavio rungtynėse ir surinko po 10 taškų.

Permainos

Palyginti su praėjusiomis Europos pirmenybėmis, baigiamajame turnyre pasikeitė tik dvi komandos. Kelialapių neiškovojo Rusija ir Čekija, o jas pakeis Šveicarija ir Šiaurės Makedonija.

Šveicarės, kurioms padėjo rusių pašalinimas, žemyno pirmenybėse žais pirmą kartą. Makedonės į čempionatą pateko kaip šeimininkės, o su stipriausiomis Europos komandomis varžysis po dešimties metų pertraukos.

Šių metų Europos pirmenybės bus penkioliktosios. Norvegijos, Danijos, Vokietijos ir Vengrijos rinktinės dar nepraleido nė vieno čempionato, daugiau nei dešimt kartų čempionate dalyvavo Rumunijos, Švedijos, Prancūzijos, Kroatijos ir Ispanijos komandos.

Galutinės grupių lentelės

1 grupė: Lenkija – 12, Šveicarija – 6, Rusija – 4, Lietuva – 2.

2 grupė: Danija – 12, Rumunija – 7, Austrija – 5, Farerų Salos – 0.

3 grupė: Nyderlandai – 12, Vokietija – 7, Graikija – 4, Baltarusija – 1.

4 grupė: Prancūzija – 10, Kroatija – 6, Čekija – 2, Ukraina – 2.

5 grupė: Vengrija – 10, Ispanija – 10, Portugalija – 4, Slovakija – 0.

6 grupė: Švedija – 10, Serbija – 8, Islandija – 4, Turkija – 2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.