EUROLYGA 2023

Ledo ritulio rinktinės startas pasaulio čempionate Slovėnijoje: laukia namuose žaidžiantys favoritai

Lietuvos ledo ritulio rinktinė antradienį pradeda pasaulio ledo ritulio IA diviziono čempionatą. Pirmosiose rungtynėse lietuviai susitiks su Slovėnijos rinktine.

Slovėnai žaidė elito čempionate.<br> hockey.lt nuotr.
Slovėnai žaidė elito čempionate.<br> hockey.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

hockey.lt

May 3, 2022, 10:48 AM

Prieš pirmąsias turnyro rungtynes siūlome iš arčiau susipažinti su pirmąja lietuvių varžove.

Varžovų pasiekimai pasaulio čempionatuose

Paskutinis pasirodymas: 4 vieta IA divizione.

Geriausias pasirodymas (nuo 2000 metų): 13 vieta elitiniame pasaulio čempionate.

Slovėnijos rinktinė yra geriausius rezultatus pastaruoju metu tarp visų IA diviziono dalyvių demonstravusi ekipa. Per pastarąjį dešimtmetį jie keturis kartus varžėsi tarp pasaulio čempionato elitinių komandų, tiesa, visus keturis kartus jiems nepavyko išsilaikyti tarp stipriausių planetos ledo ritulio rinktinių.

Geriausią savo pasiekimą slovėnai užfiksavo 2002 ir 2005 metais, kai elitiniame divizione jie užėmė tryliktąsias vietas.

Tarpusavio rungtynių istorija

5 rungtynės – 5 Slovėnijos pergalės.

Įvarčių santykis 8:38.

Pastarosios rungtynės:

2020 m. olimpinė atranka – 2:12.

2019 m. pasaulio čempionatas – 0:9.

2009 m. pasaulio čempionatas – 2:8.

Šios dienos lietuvių varžovai yra vieninteliai pasaulio čempionato IA divizione, kurių iki šiol Lietuvos rinktinei vis dar nepavyko įveikti. Lietuviai suklupo tiek ir pirmose rungtynėse 2006 metų „Euro Challenge“ turnyre Vengrijoje, tiek ir per kitus keturis susitikimus pasaulio čempionatuose bei atrankoje į olimpines žaidynes.

Per pastaruosius metus lietuviams teko dukart išbandyti savo jėgas su slovėnais ir tie pasirodymai neturėtų palikti gerų prisiminimų. Paskutinėse pasaulio čempionato Kazachstane rungtynėse varžovai laimėjo net 0:9, o olimpiniame atrankos turnyre jie triumfavo 2:12.

Ko laukti iš varžovų?

Po nesėkmės 2019 metų pasaulio čempionate, prie Slovėnijos rinktinės vairo sugrįžo Matjažas Kopitaras. 56-erių metų treneriui iki šiol IA divizione už slovėnų vairo problemų nekildavo: abu kartus jis užtikrintai išvedė slovėnus tarp elitinio diviziono komandų. Tiesa, aukščiausiame lygmenyje sėkmės jam su komanda pritrūkdavo – visus tris kartus čempionatą slovėnai baigė paskutinėje pozicijoje, kuri lemdavo sugrįžimą į žemesnę diviziją.

M. Kopitaro Slovėnijos rinktinės jau anksčiau pasižymėdavo solidžiu žaidimu gynyboje, o tvirtą žaidimą savo zonoje slovėnai demonstruoja ir po trenerio sugrįžimo į vyriausio trenerio postą. Nuo 2019 metų vasaros Slovėnija jau sužaidė daugiau nei 20 rungtynių ir, neskaičiuojant rungtynių su Japonija, kuriose nežaidė keletas pagrindinių slovėnų žaidėjų, daugiau nei du kartus į Slovėnijos rinktinės vartus ritulį siuntė tik elitiniame pasaulio čempionato divizione žaidžiančios rinktinės.

Pasaulio čempionato šeimininkai norės nebekartoti praėjusių pirmenybių klaidų, kai pralaimėjimai čempionato starte atimdavo viltis pakovoti dėl aukščiausių pozicijų, ir IA diviziono kovas pradėti su maksimaliu taškų skaičiumi. Komandoje netrūksta patyrusių žaidėjų, kurie pasistengs, jog namų sienos komandai padėtų siekti maksimalaus rezultato ir nesukeltų papildomo spaudimo, o lietuvių ant ledo lauks itin rimtas išbandymas.

Slovėnijos rinktinės amžiaus vidurkis siekia net 31,3 metus ir tai yra vyriausia komanda visame pasaulio čempionato IA divizione. Nepaisant solidaus amžiaus, Slovėnijos rinktinės žaidėjai sėkmingai tęsia karjeras tiek ir rinktinėje, tiek ir klubuose. Tiesa, jei anksčiau Slovėnijos rinktinės lyderiai Žiga Jegličius, Robertas Saboličius ir Rokas Tičaras sėkmingai varžėsi ir stipriausiose Europos lygose, dabar jie išlieka pavojingi ir rezultatyviai žaidžia Vokietijos ir Austrijos čempionatuose.

Pasiruošimo pasaulio čempionatui etape slovėnai ne tik parodė savo galią prieš būsimus varžovus, tačiau ir sustiprino pasitikėjimą savo jėgomis žaisdami su varžovais iš elitinio diviziono. Pasiruošimo ciklo pradžioje Slovėnija dukart 3:0 nugalėjo Vengriją ir Rumuniją, o praėjusį savaitgalį atitinkamai 2:1 ir 2:0 palaužė ir elitiniam pasaulio čempionato diviziono batalijoms besiruošiančius italus ir prancūzus.

Visas Lietuvos ledo ritulio rinktinės rungtynes 1A diviziono pasaulio čempionate Slovėnijoje galėsite stebėti LRT plius kanalu. Gegužės 3-9 dienomis Lietuvos rinktinės laukia akistatos su Slovėnijos, Vengrijos, Pietų Korėjos Rumunijos rinktinėmis. Pirmųjų pasaulio čempionato rungtynių startas – 20 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business