EUROLYGA 2023

„Giro d‘Italia“ gidas: I. Konovalovas vėl išriedės į didžiųjų dviračių lenktynių trasą

Penktadienį Vengrijos sostinėje Budapešte prasidės 105-osios „Giro d‘Italia“ daugiadienės dviračių lenktynės. Jose po metų pertraukos startuos FDJ komandai atstovaujantis Lietuvos dviratininkas Ignatas Konovalovas.

  Ignatas Konovalovas<br> AFP/Scanpix nuotr.
  Ignatas Konovalovas<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2022, 12:25 PM

Lenktynės

„Giro d‘Italia“ daugiadienės dviračių lenktynės – vienas svarbiausių kasmetinių Italijos sporto renginių. Tačiau galimybė pasigrožėti spalvingu dviratininkų karavanu dažnai suteikiama ir kitų šalių aistruoliams. Jau ketvirtį amžiaus „Giro“ kas kelis sezonus pradedama užsienyje, o šiais metais dviratininkai kelis šimtus pirmųjų kilometrų mins Vengrijos keliais.

Budapeštas itališkų lenktynių starto vieta turėjo tapti dar užpernai. Tačiau prasidėjus kovido pandemijai „Giro“ buvo nukeltos į rudenį, o apie tai, kad dviratininkai kelis etapus važiuotų kitoje šalyje, negalėjo būti nė kalbos. Pernai dėl užsitęsusios sveikatos krizės visi etapai taip pat vyko Italijoje, bet šiais metais, pandemijai susilpnėjus, lenktynių rengėjai grąžino skolą Vengrijai.

Gegužės 6-8 dienomis Vengrijoje bus surengti trys pirmieji „Giro“ etapai. Po to dviratininkai per poilsio dieną persikraustys į Siciliją ir iš ten pajudės į Italijos šiaurę. Paskutinis 21-asis etapas – asmeninės atskiro starto lenktynės – įvyks gegužės 29 dieną Veronoje.

Per truputį daugiau nei tris savaites dviratininkai Vengrijos ir Italijos keliais nuvažiuos 3410 kilometrų.

Lietuviai

Šiais metais „Giro“ lenktynėse vėl dalyvaus vienas Lietuvos dviratininkas. Startuoti Budapešte rengiasi Prancūzijos komandai FDJ („La Française des jeux“) atstovaujantis 36 metų Ignatas Konovalovas.

Didžiosiose daugiadienėse lenktynėse I.Konovalovas važiuos dvyliktąjį kartą. Iki šiol panevėžietis šešis kartus dalyvavo „Giro d‘Italia“, tris kartus – „Tour de France“ ir du kartus „Vuelta a España“. Tiesa, finišą I.Konovalovas pasiekė tik penkeriose „Giro“ ir vieneriose „Vuelta“ lenktynėse.

I.Konovalovui labai nesėkmingai susiklostė praėjusių metų „Tour de France“. Jis jau pirmajame etape pateko į didelę griūtį ir buvo išvežtas į ligoninę. FDJ dviratininkas pernai dėl traumos praleido tris mėnesius ir į varžybas grįžo tik spalį.

„Giro d‘Italia“ lietuviui kelia kur kas malonesnius prisiminimus. Būtent Italijoje jis pasiekė didžiausią karjeros pergalę. 2009 metais pirmą kartą dalyvaudamas „Giro“ lenktynėse I.Konovalovas laimėjo Romoje vykusį paskutinį etapą – 15,3 kilometro atskiro starto lenktynes. Tai – vienintelė I.Konovalovo pergalė didžiosiose daugiadienėse lenktynėse.

Tais metais „Cervelo“ aprangą vilkėjęs I.Konovalovas galutinėje įskaitoje vienintelį kartą karjeroje pateko į pirmąjį šimtuką. Jis užėmė 90-ąją vietą.

Šių metų „Giro d‘Italia“ trasoje bus dar vienas lietuvis. AG2R dviratininkus lydės šios komandos sporto direktorius Artūras Kasputis.

Užduotys

I.Konovalovui nekeliama užduotis kovoti dėl aukštos vietos galutinėje įskaitoje. Ilgas trasos atkarpas važiuoti dideliu tempu sugebantis lietuvis paprastai atlieka juodą darbą pagrindinei grupei vejantis bėglius arba prieš finišo spurtą padedant įsibėgėti komandos lyderiui.

FDJ ekipoje I.Konovalovas praėjusiais metais svariai prisidėdavo prie prancūzo Arnaud Demare‘o pergalių. Šių metų „Giro“ lenktynėse vienas geriausių pasaulio sprinterių A.Demare‘as vėl bus komandos lyderis ir lauks patyrusio Lietuvos dviratininko pagalbos.

A.Demare‘as – ne vienintelė FDJ viltis. Komandos vadovai tikisi, kad Italijos kalnuose blykstelės kylanti žvaigždė vengras Attila Valteris. Šis dviratininkas pernai kelias dienas jau vilkėjo rožinius „Giro d‘Italia“ lyderio marškinėlius ir, palankiai susiklosčius aplinkybėms, gali kovoti dėl vietos galutinės įskaitos stipriausiųjų dešimtuke.

Sprinteriai

2022 metų „Giro d‘Italia“ bus nemažai sprinteriams tinkamų trasų. Tarp jų – plokščių kaip stalas. Manoma, kad sprinto specialistai dėl pergalių kovos šešiuose ar septyniuose etapuose.

Juos ryškiai pasižymėjęs ir A.Demare‘as. FDJ sprinto lyderis 2019 ir 2020 metais laimėjo penkis „Giro“ etapus, o užpernai nugalėjo ir geriausio sprinterio įskaitoje. Vis dėlto pernai šio paryžiečio rezultatai buvo žymiai kuklesni, o šio sezono pradžioje jis pergalėmis taip pat nedžiugino.

Komandos vadovai laukia A.Demare‘o proveržio, bet jo varžovai bus labai stiprūs. Ko gero, pagrindinis sprinto etapų favoritas bus sezoną sėkmingai pradėjęs australas Calebas Ewanas iš „Lotto-Soudal“. Finišo atkarpoje lyg pašėlę skries ir italas Giacomo Nizzolo iš „Premier Tech“, ir kolumbietis Fernando Gaviria iš „Emirates“, ir antrą jaunystę išgyvenantis 36-erių britas Markas Cavendishas iš „QuickStep“.

Sujaukti sprinterių planus kėsinsis vienas iš A.Kaspučio auklėtinių. AG2R lyderis Andrea Vendrame pernai gana netikėtai laimėjo vieną „Giro“ etapą ir šiais metais neabejotinai norės pakartoti pergalę. Tiesa, jo viltis – ne sprinto finišas, bet pabėgimai kalvotuose etapuose, kurių pabaigoje yra ilgas lygumos ruožas. Tokių etapų pradžioje dažniausiai į priekį nuvažiuoja keli dviratininkai, o sprinterių komandos paskui bando juos pavyti.

Čempionai

Šalia trasų susibūrę sirgaliai šiais metais pasiges pernai „Giro d‘Italia“ čempionu tapusio kolumbiečio Egano Bernalio. „Ineos“ komandos dviratininkas sausio mėnesį treniruodamasis gimtojoje Kolumbijoje pateko į kraupią avariją (nepastebėjo stovėjusio autobuso) ir patyrė daugybines kelių, krūtinės bei šonkaulių traumas. Manoma, kad 25 metų E.Bernalis praleis visą šį sezoną.

Šiais metais važiuoti Italijos keliais ketina trys buvę „Giro“ čempionai: italas Vincenzo Nibali (nugalėjo 2013 ir 2016 m.), olandas Tomas Dumoulinas (2017 m.) ir ekvadorietis Richardas Carapazas (2019 m.).

R.Carapazas prieš trejus metus triumfavo atstovaudamas „Movistar“ ekipai, bet dabar yra „Ineos“ narys ir perims šios komandos lyderio vaidmenį iš lenktyniauti negalinčio E.Bernalio.

Favoritai

Ryškiausios daugiadienių lenktynių žvaigždės pastaraisiais metais Italijos kelius aplenkia. „Giro d‘Italia“ starto sąrašas būna gerokai silpnesnis negu „Tour de France“ ar netgi „Vuelta a España“, į kurią atvyksta dviratininkai, neįgyvendinę ambicijų per dvejas pirmąsias sezono didžiąsias lenktynes.

Pagrindinis šių metų „Giro“ favoritas turėtų būti R.Carapazas. Jam ant kulnų mins pernai „Giro“ galutinėje įskaitoje trečiąją vietą užėmęs britas Simonas Yatesas iš „BikeExchange“, buvęs „Tour de France“ prizininkas prancūzas Romainas Bardet iš DSM, ispanas Mikelis Landa iš „Bahrain“, kolumbietis Miguelis Angelis Lopezas iš „Astana“, portugalas João Almeida iš „Emirates“, olandas Wilco Keldermanas iš „Bora“, prancūzas Guillaume‘as Martinas iš „Cofidis“, T.Dumoulinas iš „Jumbo-Visma“.

Už varžovų nugarų ramiai nesėdės ir ryškiausia praėjusio dešimtmečio Italijos daugiadienių lenktynių žvaigždė V.Nibali. Nors šį sezoną į „Astana“ komandą grįžusiam V.Nibali jau 37-eri, jis gavo lyderio numerį. Todėl galima numanyti, kad „Astana“ šiose lenktynėse ruošia dvigubą smūgį.

Kitas dvigalvis slibinas yra „Bahrain“ komanda, kurioje lyderio numerį gavo ne M.Landa, bet kitas ispanas Pello Bilbao.

„Movistar“ komandai atstovaus prieš kelias dienas 42-ąjį gimtadienį pažymėjęs ispanas Alejandro Valverde. Veteranas neturėtų kovoti dėl aukštos vietos galutinėje įskaitoje, bet parako jis dar turi. Kad su juo negalima nesiskaityti, A.Valverde šį pavasarį patvirtino užėmęs antrąsias vietas dvejose klasikinėse vienos dienos lenktynėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.