EUROLYGA 2023

Šeimą palikęs ir Ukrainos ginti stojęs tenisininkas S. Stachovskis pasitiki savo jėgomis – sutikęs rusų karį nedvejotų

Žinomas Ukrainos tenisininkas Sergejus Stachovskis nuo karo pradžios padeda ginti savo šalį ir įgavęs karo patirties teigia, jog žinotų savo veiksmus sutikus rusų karį.

  S. Stachovskis<br> AFP/Scanpix nuotr.
  S. Stachovskis<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2022, 4:45 PM

Sergejus Stachovskis atostogavo Dubajuje, kai jam paskambino tėvai su milžiniška baime balse. Jie girdėjo sprogimus prie savo namų Ukrainos sostinėje Kijeve. Rusija įsiveržė.

S.Stachovskis įsijungė naujienas ir nuo tos akimirkos tris dienas nemiegojo ir negalvojo, kol bandė suprasti, kas vyksta.

„Negalėjau patikėti nuotraukomis, kurias mačiau. Bandžiau suprasti, kur yra mano šeima, ką jie daro ir kaip tai blogai „, – kalbėdamas su BBC sakė buvęs tenisininkas.

Vos mėnesį prieš rusų įsiveržimą S.Stachovskis žaidė „Australian Open“ atrankoje. Po pralaimėjimo Melburne, būdamas 36 metų ukrainietis nusprendė nutraukti 19 metų trukusią teniso karjerą. 2010 m. jis pasiekė 31 vietą pasaulio reitinge. 2013 m. Vimbldone jis įveikė Rogerį Federerį ir užbaigė čempiono 36 iš eilės „Didžiojo kirčio“ turnyro ketvirtfinalio pasirodymus

Prasidėjus karui tenisininkas parsivežė savo šeimą į Budapeštą Vengrijoje, kur jie ir gyvena. Jo žmona paklausė, ką jis ketina daryti.

„Tai nebuvo atsakymas, kurį ji norėjo išgirsti, ir ji susierzino. Beveik 17 metų Daviso taurėje žaidžiau su pasididžiavimu, todėl, tiesą sakant, nesuprantu, kaip galėčiau būti privilegijuotu asmeniu, kuris atsiribotų nuo to, kas vyksta mano šalyje.

Iš tikrųjų išsėlinau. Vaikai skaitė ir žiūrėjo animacinius filmus, todėl aš jiems netrukdžiau. Vienintelis, kuris pamatė mane išeinant, buvo jauniausias ir paklausė: „Tėti, kur tu eini?“ Turėjau kuprinę ir pasakiau: „Tuoj grįšiu“, – jautrią akimirką prisiminė ukrainietis.

S.Stachovskis nepasisuko atgal ir pirmiausia nuvyko į Bratislavą Slovakijoje, kad pasiimtų neperšaunamų liemenių ir šalmų prieš važiuodamas prie sienos su Ukraina. Žmonės jau buvo pradėję bėgti iš šalies. Jis sako matęs apie 100 vaikų, stovinčių -8 laipsnių temperatūroje.

Tenisininkas susitiko su draugu ir jie pradėjo važiuoti link Lvovo šalies vakaruose. Ten S.Stachovskis liko naktį prieš išvykdamas į Kijevą susitikti su broliu ir tėvu. Jis jau buvo suorganizavęs, kad mama pabėgtų kartu su brolio žmona ir dviem brolio dukterimis.

S.Stachovskis buvo paskirtas į karinį dalinį, o kitą pirmadienį buvo dislokuotas Kijeve, stengdamasis padėti kuo galėdamas, nes niekada neturėjo karinių mokymų.

„Norėjome išnaudoti tą laiką maksimaliai, nes nežinojome, kada jie iš tikrųjų įvažiuos į Kijevą ar kada pradės smarkiau apšaudyti, kaip ir Charkove.

Mes visi iš esmės miegojome su „Kalašnikovu“ šalia mūsų. Kai yra ataka, turime būti pasiruošę“, – kalbėjo ukrainietis.

Visą tą laiką jis davė interviu spaudai, siekdamas atkreipti žmonių dėmesį į situaciją. Jis taip pat norėjo atremti Rusijos propagandą apie savo šalį.

Buvo nesuskaičiuojama daugybė oro atakų ir tenisininkui teko nuolat leistis į prieglaudą. Jam tai buvo emocingas laikas, tačiau kelionė į Bučą tikrai parodė karo baisumus.

Buča, miestelis už Kijevo, karo pradžioje mėnesį buvo okupuotas rusų. Yra įrodymų, kad civiliai buvo kankinami, prievartaujami ir žudomi.

Situacijos vaizdai buvo rodomi visame pasaulyje, tačiau S.Stachovskis sako, kad pasaulis matė tik nedidelį to, kas atsitiko, atspindį. Iš pradžių jis nebuvo tikras, ką darytų, jei tektų susišaudyti. Tai pasikeitė po Bučos.

„Tai, ką jie padarė, ir tai, kaip jie tai padarė, yra nuoširdžiai nežmoniška. Negalite apibūdinti neapykantos, kurią jaučiate Rusijos kariuomenei.

Žmonės, kurie ten gyveno, to nenusipelnė. Jie nebuvo šio karo dalis. Jie nenorėjo dalyvauti. Jie buvo tik civiliai ir neturėjo galimybės gyventi.

Aš nedvejočiau. Jei pamatyčiau rusų kareivį, žinočiau, ką darysiu“, – kalbėjo tenisininkas.

Nuo pat invazijos netyla diskusijos, kaip reaguoti į Rusijos sportininkus ir ar jiems nereikėtų uždrausti dalyvauti tarptautinėse varžybose. Tenisas pasirinko įvairų požiūrį.

Pirmosiomis konflikto savaitėmis Rusijos tenisininkas Andrejus Rubliovas, laimėjęs rungtynes Dubajuje, televizoriaus fotoaparato objektyve parašė „ne karui, prašau“. Antroji pasaulio raketė Danijilas Medvedevas kalbėjo apie „taikos skatinimą“.

Tai buvo prieš naująjį Rusijos įstatymą, dėl kurio gali būti skirta iki 15 metų kalėjimo bauda už bet kokių dalykų, kuriuos valdžia laiko „netikromis naujienomis“ apie kariuomenę platinimą. Dauguma Rusijos sportininkų nuo to laiko tylėjo.

Balandžio mėnesį Vimbldonas paskelbė, kad Rusijos sportininkams šią vasarą bus uždrausta dalyvauti turnyre. Jis buvo sutiktas prieštaringai, tačiau S.Stachovskis visiškai pritaria sprendimui.

„Pirmomis savaitėmis nuoširdžiai tikėjau, kad rusai, pamatę, ką daro kariuomenė, stebėdami miestų naikinimą, tokių miestų, kaip Charkovas ir Kijevas, bombardavimą, jie išeis ir protestuos.

Bet to neįvyko. Niekas neišėjo. Mažai atėjo protestuoti. Nebuvo mišių. Taigi aš stoviu už jo (Vimbldono sprendimo)“, – aiškino ukrainietis.

S.Stachovskis buvo trumpam sugrįžęs į Budapeštą. Per trumpą vizitą namuose jis išsamiai paaiškino savo vaikams, ką veikia Ukrainoje, prieš dar kartą išvykdamas tęsti savo pareigų.

„Paaiškinau savo žmonai, mes apie tai kalbėjome išsamiai ir tikrai kalbėjome. Dabar jaučiuosi geriau, nes grįžau.

Palikau tris vaikus ir žmoną, kurią dievinu, išėjau ginti savo šalies ir ginti savo šeimos. Tai, ką padariau, nieko nuostabaus. Tačiau rezultatas galėjo būti kitoks. Ir dar vis gali būti“, – pokalbį užbaigė buvęs tenisininkas.

Vasario 24 d. ankstų rytą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui įsakius pradėti karą, Ukrainą puolė rusų pajėgos. Rusijos įsiveržimas į nepriklausomą kaimyninę valstybę jau pareikalavo tūkstančių gyvybių. Vakarų pasaulis pasmerkė tokį V.Putino elgesį ir ėmėsi itin griežtų sankcijų prieš šalį agresorę Rusiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.