EUROLYGA 2023

Originalus čekų ledo ritulio sirgalių sprendimas su Ukrainos vėliava privertė Rusiją iš nevilties griežti dantimis

„Provokacija prieš Rusiją, tačiau niekas nežada nieko bausti. Visi tie principai ir bausmės skirtos tik Rusijos pusei“, – po čekų ledo ritulio rinktinės sirgalių pozicijos ir paramos Ukrainai verklšleno bei dantis griežė didžioji dalis rusų spaudos.

 Čekijos sirgaliai originaliai palaikė Ukrainą.<br> lrytas.lt koliažas
 Čekijos sirgaliai originaliai palaikė Ukrainą.<br> lrytas.lt koliažas
 Čekijos sirgaliai originaliai palaikė Ukrainą.
 Čekijos sirgaliai originaliai palaikė Ukrainą.
 Čekijos ledo ritulio rinktinė pateko į pasaulio čempionato ketvirtfinalį.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Čekijos ledo ritulio rinktinė pateko į pasaulio čempionato ketvirtfinalį.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 25, 2022, 4:25 PM

Čekijos ledo ritulio aistruoliai per šių metų pasaulio ledo ritulio čempionato kovas Suomijoje išmaniai nutarė palaikyti su agersorės Rusijos armija kariaujančią Ukrainą.

Solidarizuodamiesi su ukrainiečių kova dėl laisvės ir nepriklausomybės čekų sirgaliai pradžioje planavo iškelti Ukrainos vėliavą savo sektoriuje, tačiau dar prieš pirmenybes visiems į varžybas atvykstantiems aistruoliams buvo pranešta, kad Tarptautinė ledo ritulio federacija (IIHF) draudžia kelti valstybių vėliavas, kurių ekipos nedalyvauja varžybose.

Tačiau čekai nutarė originaliai apeiti draudimus. Jie akistatoje su norvegais savo sektoriuje iškėlė maršką, ant kurios buvo užrašyta: viršuje – „mėlyna spalva“, o apačioje – „geltona spalva“.

Mėlyna ir geltona yra Ukrainos nacionalinės vėliavos spalvos ir tie įrašai specialiose vietose aiškiai duoda suprasti, kad tai ukrainiečių vėliava. Jei kam ir neaišku, čekai marškos viduryje prirašė žodelį „įsivaizduokite“.

Iš marškos-vėliavos šonų čekai iškėlė ir dar dvi savo šalies vėliavas, ant kurių užrašė dvi datas – 1968 ir 2022 m.

Tai aliuzija į 1968-aisiais vykusį taip vadinamą Prahos pavasarį, kai čekų civilių sukilimą prieš SSRS valdžią sostinėje numalšino sovietų armija su begale technikos, kur pirmoje vietoje buvo tankai. Ir dar prirašė – „bėk namo, Ivane“

2022-ieji – tai prieš Ukrainą prasidėjusi rusų invaziją. Prie šio plakato čekų sirgaliai pridėjo pirmojo prierašo tęsinį – „ten tavęs laukia Nataša“.

„Pasaulio ledo ritulio čempionate Suomijoje mūsiškiai nedalyvauja, tačiau apie ją pirmenybėse prisimenama vos ne kasdien.

Šį kartą pasižymėjo čekai. Jų gerbėjai nusprendė, kad ledo rūmų tribūna – puiki vieta politiniams pareiškimams.

Tačiau nusižengę taisyklėms vargu ar bus nubausti. Tarptautinė ledo ritulio federacija (IIHF) vėl parodė savo silpnumą ir nenuoseklumą kaip pagrindinė kontroliuojanti varžybas institucija. Panašu, kad dar viena provokacija prieš Rusiją liks nepastebėta...“, – piktinosi portalas sportbox.ru.

„Čia visame gražume pasireiškia nesuprantamas IIHF požiūris į pasaulio įvykius. Organizacija stengiasi atrodyti apolitiška, tačiau iš varžybų pašalina Rusijos ir Baltarusijos ledo ritulio rinktines.

Tada ji draudžia arenose demonstruoti Ukrainos vėliavą, bet ramiai leidžia įvykti incidentui, kurį pagal savo supratimą surengia čekai.

Iš esmės, nėra jokio skirtumo tarp tikrosios vėliavos ir įsivaizduojamos. Abu sprendimai yra aiškūs politiniai pareiškimai. Ir dar su konkrečiomis istorinėmis datomis.

Sporto valdininkėliai puikiai jaučia šių dienų tendencijas. Jų išrankus apolitiškumas tik parodo, kad iš tikrųjų dabartinėje situacijoje nėra jokių aiškių taisyklių“, – piktinosi rusų propogandininkas žurnalistas Romanas Tolkunovas,

Rungtynėse, kuriose čekų sirgaliai iškėlė Ukrainą palaikantį simbolį, jų mylima ekipa 4:1 nugalėjo Norvegija ir garantavo sau bilietą į pirmenybių ketvirtfinalį.

Ten ketvirtadienį, B grupėje likę treti, čekai susikaus su A grupės antra komanda – Vokietija. Jei jiems pasisektų įveikti šį barjerą, pusfinalyje Čekija grumtųsi su Švedijos ir Kanados poros laimėtoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.