EUROLYGA 2023

ITF Vystymo vadovas: Lietuvoje sukurta aplinka, būtina ugdyti pasaulinio lygio tenisininkus

Praėjusią savaitę Lietuvoje lankėsi Tarptautinės teniso federacijos (ITF) Vystymo vadovas Europai Vitoras Cabralas. Čia jis susitiko su Lietuvos, Latvijos ir Estijos teniso federacijų atstovais, su jais aptarė Baltijos šalyse nacionalinių federacijų ir ITF kartu įgyvendinamų teniso plėtros projektų eigą. Portugalas prisipažįsta, kad vizitas į Vilnių yra pirmoji jo darbinė kelionė po koronaviruso pandemijos.

ITF vadovas susitiko su Lietuvos, Latvijos ir Estijos teniso federacijų atstovais.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
ITF vadovas susitiko su Lietuvos, Latvijos ir Estijos teniso federacijų atstovais.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2022, 12:38 PM

„Pandemija smarkiai pakeitė daugelio veiklą. Iki jos kelionės po įvairias Europos šalis buvo neatsiejama mano gyvenimo dalis. Inicijavome įvairius teniso plėtros projektus skirtingose Europos šalyse, prižiūrėjome jų įgyvendinimą, džiaugėmės rezultatais. Dabar gi daugelį šių vizitų pakeitė bendravimas technologijų pagalba. Tai nėra blogai, tačiau gyvi susitikimai visgi reikalingi ir būtini. Lietuvą savo pirmai kelionei pasirinkau neatsitiktinai. Lietuvos teniso sąjunga (LTS) yra viena aktyviausių ITF Vystymo programos dalyvių, Lietuvą dažnai rodome kaip sektiną pavyzdį kitoms nedidelėms valstybėms. Atvykau pamatyti kaip vyksta mūsų bendri projektai, o taip pat aptarti naujas bendradarbiavimo galimybes“, – sako V. Cabral.

– Ir ką išvydote?

– Pozityvius pokyčius. Pirmą kartą į Lietuvą, kaip ITF Vystymo vadovas atvykau prieš penkerius metus. Per šį laikotarpį sparčiai žengėte į priekį.

– Kokiose srityse?

– Galiu išskirti tris svarbiausias. Vienas svarbiausių dalykų – žmogiškieji resursai. LTS komanda labai sustiprėjo. Kalbu ne tik apie gebėjimus, bet, pavyzdžiui, ir ryšius su kolegomis ITF, tarptautinės federacijos veiklos supratimą ir išmanymą. Esu vystymo vadovas 50 Europos šalių. Galiu objektyviai vertinti padėtį skirtingose valstybėse. Tad mano pagyros Lietuvai nėra tik mandagūs žodžiai.

Kita sritis, kurios jums gali pavydėti daug kas, yra teniso infrastruktūra. Ką tik apžiūrėjau plečiamą „SEB areną“ ir net nežinau ar kur nors Europoje yra panašaus dydžio uždaras teniso centras.

Galiausiai, auga trenerius kvalifikacija. Jūsų treneriai nuolat tobulinasi įvairiuose kursuose, 3 iš jų jau turi ITF Level 3 kategoriją (aukščiausia ITF trenerių kategorija). Be to, šį rudenį ITF Level 3 kursai vyks Vilniuje. Tai reiškia dar daugiau galimybių jūsų treneriams.

– Kokius klausimus nacionalinėms federacijoms spręsti padeda ITF Vystymo programa?

– Pačius įvairiausius: teniso masiškumo didinimo, teniso trenerių kvalifikacijos kėlimo, infrastruktūros plėtros, skaitmenizavimo, lyčių lygybės. Visa tai darome tai, kad konkreti valstybė ilgainiui gebėtų išugdyti aukščiausio lygio teisininkus ir tenisininkes. Kalbant paprasčiau, mes padedame nacionalinėms federacijoms sukurti aplinką, būtiną pasaulinio lygio žvaigždžių atsiradimui. Manau, kad Lietuvoje tokia aplinka jau yra. Dabar Lietuvai reikia susitelkti į jaunųjų teniso talentų paiešką. Tokių, kurie sugebėtų atsiskleisti esamoje aplinkoje.

– Tuomet paprastas klausimas: kada Lietuva turės dar vieną ar kelis pirmojo šimtuko žaidėjus?

– Išugdyti juos nėra lengva, tai nėra tik pinigų klausimas. Pažiūrėkit į didžiąsias valstybes, dauguma iš jų jau ilgą laiką neturi savo didžiojo kirčio čempionų. Todėl reikia būti labai kantriems. Teniso masiškumas Lietuvoje auga. Infrastruktūra – vystoma. Trenerių kvalifikacija didėja. Todėl tai tik laiko klausimas, kada jūs vėl turėsite elitui priklausantį žaidėją. Juolab jau dabar turite pasaulinio lygio jaunių.

Tačiau turėkite mintyje, kad konkurencija vyrų tenise – nežmoniška. Pavyzdžiui, jūsiškis Edas Butvilas yra labai talentingas. Bet žaisti prieš bendraamžius ir prieš patyrusius trisdešimtmečius yra visiškai skirtingi dalykai. Tenisas tampa vyresniu, o tai nepalanku jauniems talentams. Vyresni žaidėjai vis labiau rūpinasi savo kūnais, fiziniu pasirengimu, turi sukaupę daug patirties. Ir tai gerokai apsunkina gyvenimą jauniesiems tenisininkams.

Aišku, yra išimčių. Visi dabar kalba apie Carlosą Alcarazą. Tačiau didelės paslapties jo istorijoje nėra. Tiesiog supertalentas atsirado jam tinkamoje aplinkoje, su tinkamais žmonėmis.

– Nemažai jaunų perspektyvių Lietuvos tenisininkų baigę mokyklas renkasi studijas ir žaidimą JAV. Ką manote apie tai?

Neturiu nieko prieš tai, tačiau žvelgiant iš profesionalios karjeros perspektyvos, šis kelias pasiteisina vienetams. Manau, kad siekdamas tapti profesionaliu žaidėju, turi 100 procentų susitelkti į tenisą. O daryti tai studijuodamas vargu ar gali. Manau, kad baigti pačius įvairiausius mokslus, jei to nori, gali kad ir baigęs profesionalią karjerą.

– Kada turėsime galimybę Jus ir vėl išvysti Lietuvoje?

Tikiuosi šį rudenį, mano jau minėtuose ITF Level 3 trenerių kursuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.