EUROLYGA 2023

Pirmame MTB dviračių maratonų taurės etape – Eimanto Gudiškio bei Karolinos Mickevičiūtės pergalės

Kalnų dviračių entuziastų sezonas atidarytas. Sekmadienį Anykščių apylinkėse vyko pirmasis 2022 metų sezono MTB dviračių maratonų taurės etapas, kuriame tarp 700 dviratininkų varžėsi ir ypač tituluoti sportininkai. Vis dėlto ant prizininkų pakylos užkopti pavyko ne visiems iš jų.

 E. Gudiškis<br> Ž. Kavaliauskienės nuotr.
 E. Gudiškis<br> Ž. Kavaliauskienės nuotr.
 E. Gudiškis<br> Ž. Kavaliauskienės nuotr.
 E. Gudiškis<br> Ž. Kavaliauskienės nuotr.
 Moterų varžybų prizininkės.<br> Ž. Kavaliauskienės nuotr.
 Moterų varžybų prizininkės.<br> Ž. Kavaliauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 20, 2022, 4:55 PM, atnaujinta Jun 20, 2022, 5:24 PM

Vyrų elito grupėje triumfavo Lietuvos čempionas Eimantas Gudiškis, 66,9 km lietingomis sąlygomis įveikęs per 2 val. 27 min. 20 sek. Antrą vietą iškovojo 4 min. 37 sek. atsilikęs Justinas Biekša – abu sportininkai atstovauja „Colibri Cycling“ ekipai. Trečias finišavo „Kaunas Cycling Team“ komandos atstovas Artūras Kazakevičius, nugalėtojui pralaimėjęs 5 min. 19 sek.

Beje, varžybų metu nemažai sportininkų dėl po lietaus atsiradusio dumblo krito, tačiau favoritas trasą įveikė nepriekaištingai, nuo likusių varžovų atitrūkęs dar pirmoje lenktynių dalyje.

„Žinojau, kokios sąlygos laukia, Anykščiuose visada būna pakankamai daug dumblo arba būna ganėtinai karšta. Tai negąsdina, nes turiu pakankamai gerą techniką, tiesiog žinojau, kad reikia padaryti darbą, – komentavo E.Gudiškis. – Favoritu laiko nuolat, bet tai neduoda rezultatų. Tas spaudimas dažniausiai ne visada padeda, bet važiuoju su Lietuvos čempiono marškinėliais, o tai suteikia papildomą postūmį rodyti gerus rezultatus.“

Varžybose vyrų elito grupės sportininkai įveikė tris ratus po 22,3 km, moterys – vienu ratu mažiau.

„Pirmo rato tikslas tiesiog pravažiuoti, pasižiūrėti trasą, kas laukia toliau, o nuo antro rato prasideda varžybos. Tą ir padarėme, tik įvažiavę į antrą ratą atlikome pabėgimą, o po to buvo griūtis, dar kažkas ir dėl to likau vienas. Nebuvo kelio atgal, turėjau tarpą, reikėjo tęsti varžybas toliau“, – sakė E.Gudiškis.

Šį pavasarį lietuvis Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) dalyvavo prestižinėse „Cape Epic“ kalnų dviračių varžybose, kurios laikomos tarsi dviratininkų Dakaro raliu.

„Tai yra pasaulinio lygio varžybas, kalnų dviračių kalendoriuje tai numeris vienas – nieko nėra aukščiau. Ten susirenka olimpiečiai, pasaulio čempionai ir taip toliau. Varžybos vyksta 8 dienas iš eilės, nieko sunkiau nesu iki šiol važiavęs. Turi prisižiūrėti pats savo dviratį, persikraustyti iš palapinių miestelio į kitą, todėl atsistatymas sunkus, o ir sąlygos sudėtingos. Įspūdį šios varžybos paliko labai gerą, pasirodyti pavyko taip pat pakankamai gerai“, – džiaugėsi Lietuvos čempionas.

Daugiau intrigos Anykščiuose kėlė moterų varžybos, kuriose dalyvavo olimpietė Daiva Tušlaitė-Ragažinskienė, pasaulio orientavimosi sporto čempionato prizininkė Gabrielė Andrašiūnienė bei dar kelios elitinės Lietuvos dviratininkės. Nugalėtoja tapo kita orientacininkė – daugkartinė Lietuvos čemopionė Karolina Mickevičiūtė, kuri 44,6 km įveikė per 1 val. 51 min. 36 sek.

Antra vieta atiteko „Colibri Cycling“ dviratininkei Ernestai Tubytei (1 val. 52 min. 47 sek.), trečia – „Dviratai Daistatus“ ekipos atstovei Viltei Kriaučiūnaitei (1 val. 52 min. 50 sek.).

„Sąrašas buvo pilnas, net nebesugalvoju, kas dar galėtų dalyvauti – buvo visos stipriausios varžovės. Truputį baisoka, be to, iki šiol nebuvau laimėjusi nė vieno MTB maratono etapo, todėl nežinojau, ko tikėtis. Tiesiog stengiausi daryti, ką galiu, – komentavo čempione tapusi K.Mickevičiūtė. – Niekada nežinojau, kad laimėsiu, atrodė, kad jei tik atleisiu, iškart pavis. Kažkas likus 10 km pranešė, jog esu pirma. Nu ir ką, kad pirma? Laikai iki galo ir neatsisukinėji.“

Sunkios sąlygos trasoje tapo vilnietės pranašumu: ji save laiko kalnų dviratininke, nemėgstančia važiuoti arti oponentų ratų.

„Pradžioje viskas vyko labai greitai, daug žvyrkelių, plačių kelių, todėl visi smarkiai mynė. Truputėlį atsilikau, spėčiau dėl to, kad plentininkėms tokie važiavimai krūvoje yra parankesni, nesijaučiu gerai važiuodama arti rato. Man patinka kuo šlykščiau, kuo daugiau purvo, kuo daugiau šaknų“, – šyptelėjo Anykščių etapo nugalėtoja.

Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių dalyvė D.Tušlaitė-Ragažinskienė finišavo ketvirta, o Lietuvos orientavimosi sporto žvaigždė G.Andrašiūnienė užėmė šeštą poziciją.

„MTB etapai yra tarsi gera treniruotė, kurioje galiu pasitikrinti su kitais, pasitikrinti su vyrais. Po mėnesio išvažiuojame į pasaulio orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionatą, tad šiandien buvo viena iš treniruočių, kurios visada gerai veikia, nepaisant koks būna rezultatas“, – šyptelėjo G.Andrašiūnienė.

Sportininkė prieš mažiau nei metus tapo mama, tačiau į sportą sugrįžo su trenksmu – rudenį tapo Europos orientavimosi sporto kalnų dviračiais vicečempione.

„Į treniruotes grįžau po pusantro mėnesio, į sportą – po trijų. Tai visiškai normalu, o sportinė forma grįžo po 3–4 mėnesių. Dabar ta forma eina po truputį žemyn, reikia įdėti daugiau darbo, kad ją palaikyti. Viskas tvarkoje, reikia ir kitoms nebijoti šios pertraukėlės“, – nusijuokė G.Andrašiūnienė.

Antrasis MTB dviračių maratonų taurės etapas rugpjūčio 14 dieną vyks Ignalinoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.