EUROLYGA 2023

Olimpinėse žaidynėse moterys negalės varžytis šiaurės dvikovės rungtyje

Moterų šiaurės dvikovės varžybos nebus įtrauktos į 2026 m. Milano ir Kortinos žiemos olimpinių žaidynių Italijoje programą, penktadienį pranešė Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC). Taip šiaurės dvikovė išliks vienintele sporto šaka olimpinėse žaidynėse, pažeidžiančia lygiateisiškumo principą.

Šiaurės dvikovės rungtis.<br>ZP/Scanpix nuotr.
Šiaurės dvikovės rungtis.<br>ZP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 25, 2022, 6:21 PM

IOC sprendimo motyvas – pernelyg mažas sporto šakos masiškumas, ypač už Europos ribų. Dėl to kyla pavojus ir vyrų varžyboms, tačiau 2026 m. žaidynių programoje vyrų šiaurės dvikovės rungtys išliks.

IOC perspėjo – jei sporto šakos populiarumas neaugs, 2030 m. programoje gali nelikti ir vyrų varžybų.

Šiaurės dvikovę sudaro dvi rungtys – šuoliai su slidėmis ir slidinėjimas. Tai vienintelė sporto šaka olimpinėse žaidynėse, įskaitant vasaros, kurioje negali varžytis moterys.

IOC siekė, kad moterys šiaurės dvikovėje startuotų 2022 m. olimpiadoje Pekine, tačiau planų buvo atsisakyta dėl identiškų priežasčių.

2021 m. buvo surengtas pirmasis moterų šiaurės dvikovės pasaulio čempionatas, tačiau jame dalyvavo vos 10 valstybių, o vietas ant podiumo užėmė vienos šalies – Norvegijos – atstovės.

„Europoje tai įdomus sportas, tačiau neįmanoma rasti sportininkių už žemyno ribų. O sporto šakos išplitimas yra esminis kriterijus siekiant patekti į olimpinę programą“, – kalbėjo IOC narys Karlas Stossas.

Per pastarąsias trejas olimpines žaidynes šiaurės dvikovės atstovams buvo išdalinti 27 medaliai, ir visus juos susižėrė vos keturių šalių sportininkai.

Pagrindinis argumentas, kodėl vyrų varžybos liko 2026 m. olimpinėje programoje, pasak K.Stosso, tas, kad liko nedaug laiko ir sportininkai jau pradėjo pasirengimą žaidynėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.