EUROLYGA 2023

Lietuvos plaukikams šių metų pasaulio pirmenybės buvo vienos geriausių istorijoje

Šių metų pasaulio vandens sporto šakų pirmenybėse dalyvavo mažiau Lietuvos plaukikų negu keliuose praėjusiuose čempionatuose. Tačiau jų rezultatai buvo vieni geriausių per planetos pirmenybių istoriją, o plaukimo varžybų medalių lentelėje Lietuva užėmė vienuoliktąją vietą.

R.Meilutytė tapo pasaulio čempione.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Meilutytė tapo pasaulio čempione.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Meilutytė.<br>D.Kibirk
R.Meilutytė.<br>D.Kibirk
R.Meilutytė.<br>D.Kibirk
R.Meilutytė.<br>D.Kibirk
R.Meilutytė tapo pasaulio čempione.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Meilutytė tapo pasaulio čempione.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 26, 2022, 10:44 AM

Budapešto baseine labiausiai džiugino į profesionalų sportą grįžusi Rūta Meilutytė. Olimpinė čempionė asmeninę kolekciją papildė dar dviem apdovanojimais. Plaukdama 50 metrų krūtine ji tapo pasaulio čempione, o dukart ilgesniame nuotolyje laimėjo bronzos medalį.

R.Meilutytė per karjerą pasaulio pirmenybių prizininke tapo penkis kartus. 2013 metais Barselonoje ji iškovojo aukso ir sidabro medalius, 2015 metais Kazanėje – sidabro medalį. Nuo praėjusio dešimtmečio pradžios R.Meilutytė yra vienintelė Lietuvos plaukikė, laimėjusi pasaulio pirmenybių apdovanojimus.

Vertinant formaliai, 2013 metais R.Meilutytė, o kartu ir Lietuva iškovojo truputį tauresnius medalius (aukso ir sidabro) nei šiais metais (aukso ir bronzos).

Vis dėlto šių metų pirmenybės buvo ypatingos tuo, kad Lietuvos plaukikai pateko į keturių rungčių finalus (trečią kartą; du praėjusius kartus – 2015 ir 2017 metais), o finaluose plaukė trys lietuviai (antrą kartą; pirmą kartą – 2017 metais).

Budapešte dviejuose finaluose plaukė du medalius iškovojusi R.Meilutytė, po sykį į finalus pateko Kotryna Teterevkova ir Andrius Šidlauskas.

Pirmą kartą į pasaulio pirmenybių finalą patekusi K.Teterevkova užėmė penktąją vietą plaukdama 200 metrų krūtine. A.Šidlauskas užėmė aštuntąją vietą plaukdamas 100 metrų krūtine.

Pasaulio pirmenybėse dalyvavo septyni Lietuvos plaukikai – penki vyrai ir dvi moterys. Jie 16 kartų startavo asmeninėse rungtyse ir pabandė jėgas dviejose estafetėse.

Abiejose estafetėse (vyrų ir mišrioje 4x100 metrų kompleksinio plaukimo) Lietuvos rinktinės buvo diskvalifikuotos dėl taisyklių pažeidimų. Plaukdamas 100 metrų nugara taisykles pažeidė ir pasaulio pirmenybių debiutantas Erikas Grigaitis, kurio rezultatas buvo panaikintas.

Pasaulio pirmenybių plaukimo varžybų medalių lentelėje Lietuva užėmė 11-ąją vietą (1 aukso, 1 bronzos). Čempionais šiame turnyre tapo 11 šalių plaukikai, medalius iškovojo 19 šalių plaukikai.

Medalių lentelėje aiškiai nugalėjo JAV. Šios šalies plaukikai iškovojo 17 aukso, 12 sidabro ir 16 bronzos apdovanojimų.

Pasaulio pirmenybėse plaukikai išsidalino 42 medalių komplektus, o amerikiečių persvara prieš visas kitas šalis buvo milžiniška. Antrąją vietą užėmusi Australija laimėjo 6 aukso, 9 sidabro ir 2 bronzos medalius.

Pasaulio čempionais taip pat tapo Italijos (5 aukso medaliai), Kanados (3), Prancūzijos, Švedijos, Vengrijos, Rumunijos (po 2), Didžiosios Britanijos ir Kinijos (po 1 plaukikai).

Amerikietė Katie Ledecky namo išsivežė keturis aukso medalius. Dar daugiau medalių iškovojo australė Mollie O‘Callaghan ir amerikietė Torri Huske, tačiau jų aukso kraitis buvo mažesnis. M.O‘Callaghan laimėjo tris aukso ir tris sidabro medalius, T.Huske – tris aukso ir tris bronzos medalius.

Tarp vyrų labiausiai pasižymėjo amerikietis Hunteris Armstrongas. Jis iškovojo du aukso, du sidabro ir vieną bronzos medalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.