EUROLYGA 2023

Prezidentas Gitanas Nausėda: „Valstybei lygiai svarbūs visi sportininkai, garsinantys Lietuvos vardą pasaulyje“

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį pasirašė Sporto įstatymo pakeitimus, kuriais iš dalies įgyvendinamas lygiateisiškumo ir nediskriminavimo pagal (ne)galią sporte principas.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 27, 2022, 4:20 PM

„Visi Lietuvos sportininkai, atstovaujantys šaliai tarptautinėse varžybose, yra lygiai svarbūs, visi jie – Lietuvos vėliavininkai ir jos vardo garsintojai, todėl visų jų pasiekimai turi būti vertinami vienodai. Džiaugiuosi, kad bendromis pastangomis šiandien žengėme svarbų žingsnį, įteisindami vienodą valstybės pagarbą kiekvienam Lietuvos garbę ginančiam sportininkui“, – sakė Lietuvos Respublikos Prezidentas.

Šalies vadovas praėjusių metų rudenį inicijavo Sporto įstatymo pakeitimus, kuriais siekė panaikinti išankstinę diskriminaciją (ne)galios pagrindu, kai aukščiausio meistriškumo sportininkų varžybos buvo įstatymu diferencijuojamos pagal jose dalyvaujančių sportininkų turimą (ne)galią. Prezidentas pasiūlė keisti tas įstatymo normas, dėl kurių sporto bendruomenė ir visuomenė periodiškai susidurdavo su neatsakomu klausimu, kodėl taip skirtingai valstybė reglamentavo skatinamąsias priemones – premijas, stipendijas ir rentas – sportininkams už pasiektus aukšto meistriškumo laimėjimus.

Po konsultacijų su Tautinio olimpinio, Paralimpinio, Kurčiųjų sporto, Specialiosios olimpiados komitetais buvo parengtos pataisos, kuriomis Prezidentas pasiūlė nustatyti, kad premijos sportininkams, besivaržantiems aukščiausio meistriškumo sporto varžybose, būtų nustatomos lygiais pagrindais, vadovaujantis įstatyme išvardintais kriterijais, nepriklausomai nuo sportininkų (ne)galios, kad būtų panaikinta išankstinė diskriminacija (ne)galios pagrindu nustatant varžybų rangą, taip pat kad būtų nustatytos lygios sąlygos asmenims, nepriklausomai nuo jų turimos (ne)galios, skirti valstybines sportininkų rentas.

Svarstymo stadijoje Seimas sujungė Prezidento pateiktą įstatymo projektą su Vyriausybės įstatymo projektu, numačiusiu sportininkų stipendijų didinimą.

Seimui neapsisprendus dėl sportininkų rentų, o Vyriausybei numatant sistemiškai peržiūrėti teisės aktus, reglamentuojančius valstybines pensijas, rentas, kompensacines išmokas, Prezidentas tikisi, jog lygiateisiškumo principą sporte įgyvendinantys sportininkų rentų pokyčiai bus pateikti artimiausiu metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.