EUROLYGA 2023

Greičiausio įkopimo į 14 „superviršūnių“ rekordo siekianti norvegė įveikė devintą kalną

Kristin Harila, siekianti greičiausio įkopimo į 14 „superviršūnių“ rekordo, ketvirtadienį įveikė Platųjį kalną Pakistane – jau devintą savo viršukalnę, pranešama norvegės „Instagram“ puslapyje.

 Kristin Harila<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kristin Harila<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2022, 2:23 PM

Dabartinis šešių mėnesių ir šešių dienų rekordas priklauso nepaliečių kilmės britui Nirmalui Purdžai.

Pakistane stūkso penkios iš 14 pasaulio „superviršūnių“ – taip vadinami aukštesni nei 8 000 metrų kalnai. Alpinistai įkopimą į jas visas laiko didžiausiu pasiekimu.

Ketvirtadienį, 76 savo projekto dieną, K.Harila įkopė į dvyliktą pagal aukštį Platųjį kalną, sakoma jos instagramo paskyroje paskelbtame pranešime.

Pakistano alpinistų klubo pareigūnai kol kas dar nepatvirtino naujausio 36-erių alpinistės pasiekimo. Tačiau apie jį pranešta vos šešios dienos po to, kai klubas patvirtino, kad ji įkopė į antrą pagal aukštį pasaulio viršukalnę K2.

„Dabar ji leidžiasi į bazinę stovyklą, o paskui keliaus link dviejų paskutinių antrojo šio projekto etapo kalnų – Gašerbrumo I ir II“, – rašoma K.Harilos instagrame paskelbtame pranešime.

Šiais metais į Pakistano viršukalnes kopia rekordinis alpinistų skaičius, tačiau aukų išvengti nepavyko – nuo sezono pradžios birželį dingo šeši žmonės, įskaitant keturis užsieniečius. Baiminamasi, kad jie žuvo.

Pareigūnai iš Gilgito-Baltistano turizmo departamento sakė, kad kanadietis Richard'as Cartier, australas Matthew Eakinas, afganistanietis Ali Akbaras ir pakistanietis Sharifas Sadpara dingo ant K2, britas Gordonas Hendersonas – ant Plačiojo kalno, o pakistanietis Imanas Karimas – ant Gašerbrumo II.

Pakistaniečių pareigūnai paprastai dingusių alpinistų nelaiko žuvusiais, kol nerandami jų palaikai.

Šis kopimo sezonas Pakistane buvo rekordinis – į 8 611 metrų aukščio K2 įkopė per 140 žmonių, tarp jų 20 moterų.

Iki šių metų į K2 buvo įkopta tik 425 kartus, o į aukščiausią pasaulio kalną Everestą nuo 1953-iųjų, kai jo viršūnę pirmą kartą pasiekė Edmundas Hillary ir Tenzingas Norgay, įkopė daugiau kaip 6 tūkst. žmonių.

Praėjusią savaitę Sanu Sherpa iš Nepalo, įkopęs į Gašerbrumą II Pakistane, tapo pirmuoju žmogumi po du kartus įkopusiu į visas 14 „superviršūnių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.