EUROLYGA 2023

Aiškų tikslą nusistatęs E. Butvilas – apie neišnaudojamas progas ir įspūdingą dvikovą su elitiniu tenisininku

18-metis teniso talentas iš Klaipėdos Edas Butvilas Lietuvai jau spėjo padovanoti du įspūdingus trofėjus – jaunių dvejetų Vimbldono ir „Roland Garros“ titulus. Tačiau tenisininkas ties tuo sustoti neketina ir dabar siekia pasistatyti tvirtus pagrindus profesionalo karjerai.

Edas Butvilas<br> S. Čirbos nuotr.
Edas Butvilas<br> S. Čirbos nuotr.
Edas Butvilas<br> S. Čirbos nuotr.
Edas Butvilas<br> S. Čirbos nuotr.
Edas Butvilas<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Edas Butvilas<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Edas Butvilas<br> „Roland Garros“ nuotr.
Edas Butvilas<br> „Roland Garros“ nuotr.
Edas Butvilas<br> T. Bauro nuotr.
Edas Butvilas<br> T. Bauro nuotr.
Ričardas Berankis ir Edas Butvilas<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Ričardas Berankis ir Edas Butvilas<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Edas Butvilas<br>Tennis Europe nuotr.
Edas Butvilas<br>Tennis Europe nuotr.
Edas Butvilas<br>Tennis Europe nuotr.
Edas Butvilas<br>Tennis Europe nuotr.
Edas Butvilas<br>A.Pliadžio nuotr.
Edas Butvilas<br>A.Pliadžio nuotr.
Edas Butvilas su mama Dana ir tėčiu Tomu<br>A.Pliadžio nuotr.
Edas Butvilas su mama Dana ir tėčiu Tomu<br>A.Pliadžio nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Aug 7, 2022, 9:21 AM

Edas šiuo metu nėra vienintelis šviesus Lietuvos teniso talentas. Kartu su E.Butvilu toje pačioje Ispanijoje esančioje „Atletico Montemar“ akademijoje pluša ir Vilius Gaubas, tačiau paskutiniams jaunių metams lietuviai pasirinko skirtingas strategijas.

V.Gaubas nusprendė jau šiais metais pilnai nerti į suaugusiųjų tenisą ir, nuolatos dalyvaudamas „Futures“ turnyruose, jau spėjo iškovoti 1 titulą bei pasiekti 721-ąjį reitingą pasaulyje.

Tuo tarpu E.Butvilas nusprendė toliau žaisti jaunių turnyruose bei pradėjo dirbti su asmeniniu treneriu, tačiau tarp profesionalų Edas rikiuojamas tik 1579-uoju pasaulyje.

Nepalankus varžovas Vimbldone ir neišnaudojamos progos

Edas į Vimbldoną vyko su nekukliais tikslais. Lietuvis pareiškė, jog iš turnyro sieks išvykti tiek su jaunių vienetų titulu, tiek su jaunių dvejetų titulu.

Lietuvos tenisininkas 2021 metais poroje su ispanu Alejandro Manzanera Pertusa triumfavo Vimbldono dvejetų turnyre, o po metų trofėjų bandė ginti poroje su kroatu Mili Poljičaku.

Deja, titulo nebuvo nei vienetuose, nei dvejetuose. Dvejetuose lietuvis pasitraukė ketvirtfinalyje, kuomet mačo metu traumą patyrė Edo partneris.

Vienetų turnyro 3-ajame rate lietuvis 4:6, 7:5, 0:6 nusileido šiaurės makedoniečiui Kalinui Ivanovski. Lietuvis savo varžovą įvardija kaip vieną nepalankiausių.

„Dvejetuose tiesiog partneris susitraumavo mačo metu, o vienetuose mano varžovas K.Ivanovksi buvo man labai neparankus žaidėjas, aš su juo 5 kartus žaidžiau ir tik kartą laimėjau. Jis turi stiprų padavimą, stipriai muša, abu plokščiai mušame kamuoliukus, tai jam gal tas parankiau.

Aišku ir pats nežaidžiau labai gerai. Galbūt ir psichologiškai nebuvau pasiruošęs prieš jį bei galiausiai lemiamame sete jis labai gerai sužaidė“, – pralaimėtą mačą kalbėdamas su lrytas.lt komentavo E.Butvilas.

18-mečiui lietuviui šie metai vienetų varžybose nėra patys sėkmingiausi. Kaip užburta, lietuvis įveikia pirmuosius ratus, tačiau atėjus maždaug ketvirtfinalio etapui patiria apmaudžius pralaimėjimus po dramatiškos kovos.

Tenisininkas tokių rezultatų dramatizuoti nesiruošia. E.Butvilas į tokius pasiekimus žiūri kaip į procesą ir teigia suprantantis, ties kuriais aspektais jam teks padirbėti.

„Fiziškai dabar esu tikrai gerai pasiruošęs. O dabar nežinau, galbūt tiesiog toks laikotarpis... Visuose pusfinaliuose, ketvirtfinaliuose turiu daug progų, bet jomis nepasinaudoju ir per plauką pralaimiu. Dabar daugiau padirbėsiu ties psichologija ir fiziškumu, ir bandysiu tuos šansus išnaudoti“, – teigė Edas.

Asmeninis treneris ir lietuvių parama

E.Butvilas nuo 15 metų treniravosi „Atletico Montemar“ akademijoje, tačiau dabar žengė dar vieną žingsnį į priekį. Vienas iš akademijos trenerių, buvusi 67-oji pasaulio raketė Ivanas Navarro tapo asmeniniu jaunojo tenisininko treneriu.

„Dabar turėsiu individualias treniruotes su vienu treneriu ir visada su juo keliausiu. Dabar bus treneris šalia, kuris visą laiką galės tave analizuoti, kiekvieną dieną matys tave treniruotėse, kaip jautiesi, kaip žaidi, padeda pasiruošti mačams.

Treneris prieš mačus padeda ir psichologiškai, pats buvęs profesionalas, turi daug patirties. Kaip ir visi profesionalai turi individualius trenerius, tai tikrai padeda“, – asmeninio trenerio naudą papasakojo Edas.

Asmeninis treneris – labai naudinga, tačiau nepigi investicija. Apskritai, tenisas yra labai brangus sportas. Nuolatinės kelionės, viešbučiai, treniruotės – viskas kainuoja nemažus pinigus, o dabar Edui teks padengti ir trenerio išlaidas.

Čia į pagalbą ateina Lietuvos verslininkai. Kaip teigia tenisininko tėvai, įtakos padarė ir tai, jog Edo tėtis Tomas yra teniso treneris, o dėl to daugelis tenisą mylinčių klaipėdiečių galėjo matyti, kaip E.Butvilas auga bei kartu su juo sužaisti. Praėjus keliems metams, tie patys klaipėdiečiai jau pažinodami Edą remia teniso talentą linkėdami šiam geriausių pasiekimų.

„Lietuvos teniso sąjunga padeda, Darius Mockus padeda, „Gedlito transportas“ padeda, dar dalis rėmėjų, pagrinde iš Klaipėdos. Jie padeda mums ir treneriui su nuolatinėmis kelionėmis, už kurias sumoka“, – apie lietuvių pagalbą kalbėjo klaipėdietis.

Tikslas – sezoną užbaigti dešimtuke

E.Butvilas persikelti į suaugusiųjų tenisą neskuba. Lietuvis tik retkarčiais išmėgina savo jėgas „Futures“ turnyruose, tačiau daugiausiai laiko skiria jaunimo turnyrams. Tiesa, tam yra svari priežastis.

„Noriu sezoną užbaigti pirmajame jaunių dešimtuke. Jei pavyktų tai pasiekti, gaučiau tam tikrą „wildcardų“ kiekį „Futures 25“ turnyruose“, – kalbėjo E.Butvilas.

Šiuo metu Edas tarp jaunių yra reitinguojamas 14-oje vietoje pasaulyje, tačiau jo planuose dar yra turnyras Kanadoje bei paskutinis „Grand slam“ turnyras – „US Open“.

Kaip teigia tenisininko mama Dana, aukščiausio lygio turnyrai jauniesiems tenisininkams suteikia šansą ne tik pasivaržyti su geriausiais savo amžiaus tenisininkais, tačiau leidžia pabūti ir geriausiųjų pasaulio tenisininkų apsuptyje bei pajausti tikrąją teniso dvasią.

Pavyzdžiui Vimbldono persirengimo rūbinėje Edo spintelė buvo šalia vieno geriausio visų laikų tenisininko – Rafaelio Nadalio, kas leido 18-mečiui lietuviui praleisti laiko su teniso legenda.

Prieš svarbiausias metų kovas gerų emocijų E.Butvilas atvyko pasisemti į Vilnių, kur vyko Lietuvos teniso čempionatas. Iš pirmo žvilgsnio dalyvavimas jame naudos suteikia nedaug – reitingo taškų už tai negaunama, o prizinis fondas nėra įspūdingas.

Visgi, pats tenisininkas teigia, jog tai yra puiki galimybė tiek pabūti Lietuvoje, tiek būdas atsidėkoti Lietuvos tenisui. O iš tiesų, net darbo dienomis, viduryje dienos susirenka gausybė žmonių pažiūrėti, kaip rungtyniauja Lietuvos teniso talentas.

„Esu tik kartą žaidęs Lietuvos teniso čempionate ir šiaip norėjau atvažiuoti į Lietuvą bei kažkiek čia pabūti. O be abejonės norisi ir laimėti bei tapti Lietuvos čempionu. Čia dalyvauja nemažai gerų žaidėjų ir lengva tikrai nebus“, – teigė Edas.

Teniso talentas Lietuvos čempionato finale 3:6, 6:1, 7:6 (7:4) įveikė 28-erių Julių Tverijoną ir pirmą kartą tapo Lietuvos čempionu.

Užsitarnauta pagarba Ispanijoje ir mačas su 23-ąja pasaulio rakete

2021-ųjų metų triumfas Vimbldone poroje su ispanu Alejandro Manzanera Pertusa lietuviui uždirbo begalinę meilę ir pagarbą iš Ispanijos teniso gerbėjų.

Gerai vietinių atpažįstamas E.Butvilas buvo pakviestas sudalyvauti Ispanijoje vykstančiame „Manolo Gale memorial“ turnyre. Draugiškas turnyras išsiskiria iš visų kitų pasaulyje, kadangi yra žaidžiamas ant smėlio.

„Smėlio danga panaši į grunto, gal tik dar šiek tiek lėčiau ir žemiau kamuoliukas šoka. Įspūdis buvo tikrai neįprastas, bet smagus. Kiek žinau, dabar yra tik vienas toks turnyras. Teko ir su gerais žaidėjais sužaisti, su kuriais tikrai ne kiekvieną dieną gautum galimybių susitikti. O atmosfera irgi buvo puiki, beveik 3 tūkst. žmonių“, – turnyrą Ispanijoje prisiminė E.Butvilas.

Lietuvis buvo vienintelis ne ispanas turnyre, tačiau iš žiūrovų sulaukė tiek pat simpatijų, kiek ir turnyro šeimininkai.

Ketvirtfinalyje Edas 6:4, 7:6 (10:8) įveikė buvusią trečiąją dvejetų raketę Marcą Lopezą.

Pusfinalyje E.Butvilas susitiko su kur kas įspūdingesniu varžovu – buvusia 10-ąja pasaulio vienetų rakete Pablo Carreno Busta, kuris šiuo metu pasaulyje reitinguojamas 23 numeriu. Nepaisant milžiniško reitingo skirtumo, lietuvis metė rimtą iššūkį elitiniam tenisininkui. Edas ispanui nusileido rezultatu 3:6, 7:5, 2:10.

„Nerealus jausmas. Tai buvęs top 10, dabar užima maždaug 20 vietą. Tikrai aukštas lygis ir žaidimas prieš tokį žaidėją duoda labai daug pasitikėjimo. Ir šiaip pamatai kaip tikri profesionalai žaidžia, kaip ruošiasi turnyrams ir tai padeda siekti to pačio.

O žaidžiant iš karto kažko lygio skirtumo nesijautė, nes teniso lygis tarp žaidėjų yra labai panašus, tačiau jie yra kur kas geriau pasiruošę psichologiškai. Svarbiausiems momentams jie yra pasiruošę, sugeba juose dar labiau pagerinti žaidimą. Kai žaidėme trečią setą matėsi psichologinis skirtumas. Jis tiesiog nebedarė klaidų ir dėl to laimėjo“, – nekasdienine patirtimi pasidalino E.Butvilas.

Po mačo lietuvio talentą ir pajėgumą įvertino ir pats P.Carreno Busta.

„Po mačo palinkėjo sėkmės karjeroje ir pasakė, jog tikrai gerai žaidžiu. Tai buvo iš tiesų labai smagu išgirsti“, – teigė Edas.

Visgi, jaunasis tenisininkas teigė, kad neįsivaizduoja scenarijaus, kuriame ant smėlio dangos galėtų ateityje vykti profesionalūs turnyrai.

„Sunku būtų. Negali žaisti labai ilgai ten, nes yra gal 4–5 valandų tarpas, kuomet vanduo pilnai nuslūgsta, tad negalėtum žaisti daug mačų. O ir vietas reikėtų rasti labai geras, nes dabar yra tik vienas korta“, – kalbėjo E.Butvilas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?