EUROLYGA 2023

T. Navka šventai gina M. Drobiazko ir P. Vanagą net nešykštėdama žodžių „šlykštu ir akla neapykanta“

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį pasirašė dekretą, kuriuo išbraukė ledo šokėjų porą Margaritą Drobiazko ir Povilą Vanagą iš apdovanotųjų Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 5-ojo laipsnio ordino Riterio kryžiais. Praeityje garsūs sportininkai, ginę Lietuvos garbę penkiose olimpiadose ir 3 kartus laimėję planetos pirmenybėse bronzos medalius, šią savaitę dalyvavo Sočyje Prezidento Vladimiro Putino spaudos atstovo Dmitrijaus Peskovo žmonos Tatjanos Navkos rengiamame ledo šou „Gulbių ežeras“.

 T.Navka ir Lietuvos ledo šokėjų pora P.Vanagas ir M.Drobiazko. <br> lrytas.lt koliažas
 T.Navka ir Lietuvos ledo šokėjų pora P.Vanagas ir M.Drobiazko. <br> lrytas.lt koliažas
 Tatjana Navka<br> sports.ru nuotr.
 Tatjana Navka<br> sports.ru nuotr.
 Margarita Drobizako ior Povilas Vanagas<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Margarita Drobizako ior Povilas Vanagas<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Margarita Drobizako ior Povilas Vanagas
 Margarita Drobizako ior Povilas Vanagas
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-08-10 17:36, atnaujinta 2022-08-10 21:02

Tai komercinis renginys, už kurį valdžia visiems dalyviams dosniai atsilygina – kalba eina apie 30–50 tūkst. JAV dolerių algą. Šis šou vyksta tuo metu, kai Ukrainą užuolusi Rusija karu niokoja šią nepriklausomą valstybę bei žudo šios šalies žmones.

„Gulbių ežeras“ Sočyje vadinamas propagandiniu šou, skirtu parodyti visuomenei, jog agresoriaus veiksmus Ukrainoje palaiko didžioji dalis pasaulio.

Lietuvos šokėjų pora yra kaip vienas iš propagandos elementų, juolab, kad viešai nei P.Vanagas, nei M.Drobiazko nė žodžiu neužsiminė, jog smerkia karą Ukrainoje ir agresorę Rusiją.

Prezidentas dekretus dėl apdovanojimų naikinimo pasirašė po Valstybės apdovanojimų tarybos pateiktos išvados. M. Drobiazko ir P. Vanagui Lietuvos valstybės apdovanojimai įteikti 2000 metais.

„Neabejoju, kad šokių ant ledo pora buvo puikūs sportininkai, tačiau nuopelnus Lietuvos valstybei, už kuriuos buvo įvertinti dar 2000-aisiais, jie nutrynė cinišku poelgiu – dalyvaudami komerciniame reginyje Sočyje tuo metu, kai Ukrainos karo verpetuose liejasi nekaltų žmonių kraujas“, – vaizdo komentare teigė G. Nausėda.

„Geriausiu atveju tai – politinis vištakumas, blogiausiu – spjūvis nukautų kūdikių, vaikų, moterų ir senelių atminimui“, – pridūrė valstybės vadovas.

Antradienį šokių ant ledo pora M. Drobiazko ir P. Vanagas pasirodė Rusijos prezidento atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo žmonos Tatjanos Navkos Sočyje rengiamame ledo šou, nors Lietuvoje skambėjo aiškūs žodžiai, jog tai daryti jie neturėtų.

Sužinojus apie poros pasirodymą taip pat buvusios šokėjos ant ledo T.Navkos renginyje, viešojoje erdvėje iškilo siūlymas spręsti dėl Lietuvos pilietybės M. Drobiazko atėmimo.

M. Drobiazko 1993 metais išimties tvarka gavo Lietuvos pilietybę.

„Tai absoliučiai šlykštu“, – tokiais žodžiais situaciją su apdovanojimų panaikinimo komentavo D.Peskovo žmona T.Navka. Pastaroji yra gimusi Ukrainos Dniepropetrovsko mieste 1975-siais, nuo vaikystės treniravosi ant ledo, tapo olimpine čempione.

Jos reikalai pradėjo gerėti, kai 2015 metais ji susitkuokė su V.Putino spaudos atstovu D.Peskovu. Tuomet jos šou ant ledo pradėjo nešti nemenkus pinigus, nes šventes užsakydavo valstybė, o ji dosniai atsilygindavo D.Peskovo žmonai.

Prasidėjus karui Ukrainoje, T.Navka palaikė karą ir žudymus Ukrainoje, vis pareikšdama pretenzijas dėl rusų sporto izoliacijos.

Gavusi informaciją, kad jos šou dalyviai neteko Lietuvos apdovanojimų, 2006 metų Turino olimpinė čempionė T.Navka pratrūko.

„Tai visiškai ir absoliučiai šlykštu“, – „RBC Sport“ cituoja T.Navką. – Tai dar kartą demonstruoja aklos neapykantos mūsų šaliai apraišką.

Puikūs sportininkai savo menu, kūryba, savo talentu suteikia didžiulį džiaugsmą visiems, jie suteikia neįtikėtinas emocijas, jie daro pasaulį švaresnį, nes menas yra vaistas sieloms.

O svarbiausia – viso pasaulio vaikams tai didžiulis džiaugsmas. Žmonės, norintys atimti tiek apdovanojimus, tiek ir pilietybę iš tų, kurie gynė savo šalies garbę tarptautinėse varžybose, olimpinėse žaidynėse, man kelia panieką.

Aš nekalbu apie tuos žmones, kurie tikrai myli savo sportininkus, savo herojus, aš kalbu apie tuos, kurie toje šalyje yra valdžioje. Nes jie priima tokius sprendimus“.

Tuo tarpu Rusijos Dūmos Kūno kultūros ir sporto komiteto pirmininkas Dmitrijus Svisčiovas tikino, kad jis kreipsis į Užsienio reikalų ministriją, kad atėmus iš Margaritos Drobiazko ir Povilo Vanago pilietybes, jie būtinai gautų rusų pasus.

„Atidžiai stebėsime įvykius. Šiandien, tiesiogine ta prasme, jau kreipsimės į Užsienio reikalų ministeriją ir prašysime, kad ši situacija būtų asmeniškai kontroliuojama diplomatų.

Negalime palikti šios poros likimo valiai. Jei, neduok Dieve, iš jų būtų atimta pilietybė, mes tiesiog turėtume ištiesti pagalbos ranką.

Niekada gyvenime nemačiau tokių kvailų sprendimų. Jie atima valstybinius apdovanojimus iš savo čempionų.

Lietuvoje turiu daug draugų, mėgdavau ten nuvažiuoti: ten gyvena geri žmonės. Tačiau tai, ką daro jų vadovai, netelpa į galvą. Jie ieško bet kokių dingsčių išsiaiškinti viską, kas yra susiję su Rusija. Ir jie nesugalvojo nieko protingesnio, kaip prisiknisti prie savo čempionų.

Maža šalis – mažai čempionų. Ten visi turi melstis galvojant apie tuos čiuožėjus. Jie šlovino šalį, jų pavyzdys ir šiandien gena berniukus ir mergaites į vaikų sporto mokyklas.

Jie ir toliau yra geros sportinės formos, todėl privalo pasirodyti tokiuose renginiuose, kur savo talentus rodo geriausi pasaulio čiuožėjai“, – sakė portalui sports.ru D.Svisčiovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti