EUROLYGA 2023

Lietuvos olimpinės klasės burlentininkams – rimtas išmėginimas prieš atranką į Paryžiaus olimpiadą

Rugsėjo 2–4 dienomis olimpinės IQFOIL klasės burlentininkai Juozas Bernotas ir Rytis Jasiūnas startuoja Olandijoje, Hagoje, vykstančiose bandomosiose varžybose, kurių tikslas – stipriausiems buriuotojams iš skirtingų pasaulio šalių išmėginti akvatoriją, kurioje jau kitais metais įvyksiančiame Pasaulio čempionate bus kovojama dėl kelialapio į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes.

 Juozas Bernotas<br> Sailing Energy nuotr.
 Juozas Bernotas<br> Sailing Energy nuotr.
 Buriuotojas Rytis Jasiūnas<br> M.Beun nuotr.
 Buriuotojas Rytis Jasiūnas<br> M.Beun nuotr.
 Buriuotojas Rytis Jasiūnas<br> M.Beun nuotr.
 Buriuotojas Rytis Jasiūnas<br> M.Beun nuotr.
 Buriuotojas Rytis Jasiūnas<br> M.Beun nuotr.
 Buriuotojas Rytis Jasiūnas<br> M.Beun nuotr.
 Juozas Bernotas<br> Sailing Energy nuotr.
 Juozas Bernotas<br> Sailing Energy nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 2, 2022, 11:09 AM

Į šias varžybas priimamas ribotas sportininkų skaičius – iš kiekvienos valstybės gali dalyvauti 1–2 stipriausi buriuotojai, tad bendroje IQFOIL įskaitoje prie starto linijos negali stoti daugiau nei 50 buriuotojų.

Kitaip tariant, varžybose mėginama sukurti maksimalią ir koncentruotą konkurenciją, leidžiančią buriuotojams išmėginti savo pasiruošimą kuo intensyvesnėmis varžybinėmis sąlygomis.

Lietuvos atstovai prieš šias bandomąsias varžybas jau beveik savaitę treniravosi toje pačioje akvatorijoje, bandydami išsityrinėti vietines sąlygas ir prisitaikyti prie akvatorijos specifikos.

„Sąlygos čia išties sudėtingos. Net ir prie ganėtinai silpno vėjo čia susiformuoja didelė ir labai stati, aštri banga, kas mums, buriuojant su foilais (povandeniniais sparnais), yra tikrai sudėtinga.

Mums iškilus ant povandeninio sparno reikia išlikti ore, kad pati burlentė neliestų vandens, tačiau sparnas negali pakilti į orą, nes tuomet mes virstame. Esant tokiai bangai kaip čia, šias sąlygas įgyvendinti tikrai sudėtinga“, – dalinasi buriuotojas Rytis Jasiūnas.

Šiam Lietuvos atstovui tai bus pirmos varžybos po net šešias savaites trukusios kovos su Covid-19 liga, tad, pasak R. Jasiūno, dabar bus svarbiausia pagaliau vėl intensyvesniu režimu grįžti ant burlentės, atkurti iki ligos buvusią sportinę formą ir pasiruošti dar šių metų spalio mėnesį vyksiančiam Pasaulio čempionatui.

Pasak olimpiečio Juozo Bernoto, nors šios bandomosios varžybos iš tiesų svarbios ir naudingos kaip ilgalaikio pasiruošimo dalis, patys sportininkai jas labiau vertina ne tiek dėl galimų rezultatų, kiek dėl galimybės susirinki kuo daugiau patirties, ko gero, svarbiausiam kelių metų startui 2023 metų pasaulio čempionate, kur jau bus kovojama dėl kelialapio į olimpiadą.

„Šios varžybos yra svarbios tiek, kiek jų metu galim pasitreniruoti ir pamatyti, kaip sekėsi ruoštis per vasarą ir kurias vietas dar reikia stiprinti bei tobulinti. Labiau žiūrim į jas kaip į treniruotę, kurios rezultatai rodys, ką dar galima daryti geriau. Tiesa, pats buriavimas čia, šioje akvatorijoje, tikrai sudėtingas dėl didelės ir stačios jūros bangos, bet labai naudingas – kiekvieną dieną tobulėjame“, – teigė J. Bernotas.

Bandomosios lenktynės olimpinei IQFOIL burlenčių klasei vyks rugsėjo 2–4 dienomis. Į jas šiuo metu užsiregistravę 49 sportininkai iš skirtingų pasaulio valstybių. Daliai olimpinių klasių šios bandomosios lenktynės įvyko jau rugpjūtį, kitai daliai tęsis rugsėjo-spalio mėnesiais. Rugsėjo 16–18 dienomis bandomosios varžybos įvyks ir olimpinei ILCA 6 klasei, kur startuos ir Lietuvos atstovė Viktorija Andrulytė.

2023 metais būtent šioje akvatorijoje, Olandijoje, Hagoje, įvyks olimpinių klasių pasaulio čempionatas, kurio metu sportininkai pirmą kartą šiame olimpiniame cikle turės progą iškovoti kelialapį į Paryžiaus olimpines žaidynes. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.