EUROLYGA 2023

Vokietija ir Izraelis minės Miuncheno olimpinių žaidynių įkaitų dramos 50-metį

Izraelio ir Vokietijos prezidentai kartu paminės 1972 metų Miuncheno olimpinių žaidynių įkaitų dramos, per kurią žuvo 11 Izraelio sportininkų, metines po to, kai paskutinę minutę susitarus dėl kompensacijos pavyko išvengti žuvusiųjų artimųjų boikoto.

Žuvęs per terotistinę ataką Miuncheno olimpiados metu Andre Spitzeris<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Žuvęs per terotistinę ataką Miuncheno olimpiados metu Andre Spitzeris<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 2, 2022, 2:40 PM

Pirmadienį iškilmingoje 50-ųjų išpuolio metinių minėjimo ceremonijoje dalyvaus apie 70 aukų giminaičių, naujienų agentūrai AFP sakė Ankie Spitzer, kurios vyras Andre Spitzeris buvo vienas iš žuvusiųjų.

Izraelio olimpinis komitetas patvirtino, kad jo delegacija dalyvaus renginyje.

Ilgai planuota ceremonija galėjo patirti fiasko, kilus žuvusiųjų artimųjų ir Vokietijos valstybės ginčui dėl finansinės kompensacijos už artimųjų patirtas kančias.

Tačiau trečiadienį buvo paskelbta apie pasiektą susitarimą dėl „istorinių aplinkybių išaiškinimo, pripažinimo ir kompensacijos“, pagal kurį Vokietija pasiūlė 28 mln. eurų kompensaciją arba šešis kartus didesnę sumą nei anksčiau.

Šiuo susitarimu Vokietijos valstybė pripažįsta savo „atsakomybę ir siaubingas nužudytųjų ir jų artimųjų kančias“, – sakoma prezidento Franko-Walterio Steinmeierio ir jo kolegos iš Izraelio Isaaco Herzogo  pareiškime.

„Susitarimas negali išgydyti visų žaizdų. Bet jis atveria duris“, – priduriama jame.

Ceremonija vyks į vakarus nuo Miuncheno esančioje Fuerstenfeldbruko oro pajėgų bazėje, kur įvyko tragiška įkaitų paėmimo kulminacija. Žuvusiųjų artimieji taip pat tikisi, kad F.-W. Steinmeieris taps pirmuoju Vokietijos valstybės vadovu, viešai pripažinusiu atsakomybę už padarytas klaidas, dėl kurių įvyko šios žudynės.

Už kovą su antisemitizmu atsakingas Vokietijos pareigūnas Felixas Kleinas  taip pat sakė, kad „atėjo laikas atsiprašyti“.

„Ir manau, kad prezidentas ras tinkamų žodžių pirmadienį vyksiančiame minėjimo renginyje“, – sakė jis žiniasklaidos grupei „Funke“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.