EUROLYGA 2023

Lenkijos krepšininkų siautulys – trečiame plane: „amžiaus laimėjimą“ nustelbė triumfas kitose sporto šakose

Lenkijos vyrų krepšinio rinktinė sekmadienį pateko į Europos pirmenybių ketvirtfinalį. Tačiau šį įvykį nustelbė kur kas didesni Lenkijos sporto laimėjimai: tenisininkė Iga Šwiątek tapo JAV atvirojo čempionato nugalėtoja, o Lenkijos vyrų tinklinio rinktinė iškovojo pasaulio pirmenybių sidabro medalius.

 Lenkijos sportininkų pergalės prie tinklo nustelbė krepšininkų „amžiaus laimėjimą“<br> lrytas.lt montažas
 Lenkijos sportininkų pergalės prie tinklo nustelbė krepšininkų „amžiaus laimėjimą“<br> lrytas.lt montažas
 Lenkijos sportininkų pergalės prie tinklo nustelbė krepšininkų „amžiaus laimėjimą“
 Lenkijos sportininkų pergalės prie tinklo nustelbė krepšininkų „amžiaus laimėjimą“
 Lenkijos sportininkų pergalės prie tinklo nustelbė krepšininkų „amžiaus laimėjimą“
 Lenkijos sportininkų pergalės prie tinklo nustelbė krepšininkų „amžiaus laimėjimą“
 Lenkijos sportininkų pergalės prie tinklo nustelbė krepšininkų „amžiaus laimėjimą“
 Lenkijos sportininkų pergalės prie tinklo nustelbė krepšininkų „amžiaus laimėjimą“
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 12, 2022, 1:27 PM, atnaujinta Sep 12, 2022, 1:54 PM

„Milžinai“, – pirmadienį didelėmis raudonomis ir baltomis raidėmis viršelyje parašė Lenkijos sporto dienraštis „Przegląd Sportowy“. Šis leidinys vienodai pagerbė ir čempionę I.Šwiątek ir vicečempionus tinklininkus, kurių nuotraukas išspausdino pirmajame puslapyje.

„Visas pasaulis mums pavydi didžių sportininkų. Nuostabi 21 metų tenisininkė Iga Šwiątek laimėjo trečiąjį Didžiojo kirčio titulą, bet pirmąjį Niujorke. Tinklininkai, finale pralaimėję italams, iškovojo pasaulio pirmenybių sidabro medalius“, – didžiavosi „Przegląd Sportowy“.

Neliko nepastebėti ir kiti savaitgalio pasiekimai. Viršelyje mažesnėmis raidėmis paminėta, kad Lenkijos krepšinio rinktinė pateko į Europos pirmenybių ketvirtfinalį, Bartoszas Zmarzlikas beveik užsitikrino pasaulio spidvėjaus čempiono vardą, o futbolininkas Robertas Lewandowski dar vienu įvarčiu nudžiugino „Barcelona“ sirgalius.

Lygino su R.Lewandowskiu

„Yra tik viena karalienė“, – pirmadienį viršelyje šalia Igos Šwiątek nuotraukos parašė Lenkijos sporto dienraštis „Sport“.

„Niujorke vykusiame JAV atvirojo čempionato finale Iga Šwiątek nugalėjo tunisietę Ons Jabeur 6:2, 7:6 (7:5) ir trečią kartą triumfavo Didžiojo kirčio turnyre. Anksčiau ji džiaugėsi 2020 ir 2022 metais Paryžiaus aikštyne pasiektomis pergalėmis. Neverta daug kalbėti – 21 metų lenkė tapo neginčytina teniso didenybe“, – tautietės nuopelnus paaiškino „Sport“.

Lenkai laukė I.Šwiątek pergalės Niujorke. Ji yra pirmoji pasaulio raketė, o nuo vasario iki liepos profesionalių turnyruose laimėjo 35 iš eilės mačus. Lenkijos sirgaliai jau buvo patikėję, kad I.Šwiątek yra neįveikiama, todėl smarkiai nusivylė, kai ji prieš du mėnesius iškrito Vimbldono čempionato trečiajame rate, ir laukė revanšo Niujorke. Suprantama, nerimo buvo, bet I.Šwiątek per dvi savaites laimėjo visus septynis mačus ir pirmą kartą tapo JAV atvirojo čempionato nugalėtoja.

„Bus įdomu stebėti 21 metų tenisininkės ir Roberto Lewandowskio lenktynes per geriausio Lenkijos metų sportininko rinkimus, – rašė „Przegląd Sportowy“. – Galime pastebėti dėsningumus, kurie padeda pasiekti pergales. Pirmiausiai – charakteris. Tai, kaip Iga finalo antrajame sete atlaikė O.Jabeur spaudimą, rodo, kad ji yra išskirtinė sportininkė.

Sunkiomis akimirkomis, kurios daugeliui sportininkų pakerpa sparnus, I.Šwiątek pakyla dar aukščiau. Tai būdinga tik pasaulinio lygio sportininkams.

I.Šwiątek ir geriausias mūsų futbolininkas R.Lewandowski turi daug bendra. Abu idealiai jaučiasi ir puikiai pasirodo per svarbiausias varžybas. Abiem nėra viršutinės ribos. Kaip sako anglai: „the sky ir the limit“. Iga šį lygį pasiekė labai anksti – jai dar tik 21 metai“.

Finale degalų neužteko

Lenkijos tinklinio rinktinė sekmadienį lipo ant pasaulio pirmenybių garbės pakylos antrojo laiptelio. Sidabro medaliai buvo gerai, bet lenkai jautė ir nesėkmės nuosėdas. Per dvejas praėjusias pasaulio pirmenybes Lenkijos vėliava kilo aukščiausiai, o šįkart dar ir turnyras, kuriame buvo ginamas čempiono vardas, vyko ne kur kitur, bet Lenkijoje.

Kita vertus, sidabro medaliai buvo žingsnis į priekį po nepakankamai sėkmingų 2021 metų. Pernai per Europos pirmenybes, kurių atkrintamosios varžybos irgi vyko Lenkijoje, šeimininkai tenkinosi bronzos medaliais, o per Tokijo olimpines žaidynes net nepateko į pusfinalį.

„Sunku buvo ketvirtfinalyje su JAV, nelengviau pusfinalyje su Brazilija. Bet svarbiausia, kad Lenkijos tinklininkai šias dvejas rungtynes laimėjo 3:2 ir trečią kartą iš eilės pateko į pasaulio pirmenybių finalą. Jame susitiko su italais. Reikia pasakyti, kad „Spodek“ stogas kilnojosi“, – pirmadienį viršelyje parašė „Sport“ dienraštis.

Finalo rungtynės Katovicų „Spodek“ sporto rūmuose baigėsi prieš vidurnaktį. Aiškiai matėsi, kad „Sport“ viršelį parengė truputį anksčiau, kai dar nežinojo, kurie medaliai bus įteikti Lenkijos tinklininkams.

Vertingiausi medaliai iškeliavo į Italiją. Šios šalies tinklininkai finale įtikinamai nugalėjo šeimininkus 3:1. „Italijos rinktinė visą turnyrą žaidė stabiliausiai, be pakilimų ir nuopuolių. Italai buvo visiškai verti šio titulo“, – varžovų pranašumą pripažino „Sport“.

„Lenkai laimėjo pirmąjį setą, bet po to jiems degalų nebeužteko. Varginančios dvikovos su „kanarėlėmis“ ir Jungtinėmis Valstijomis lėmė, kad „baltiems-mėlyniems“ nebeužteko jėgų, kad pasipriešintų puikiai žaidusiems italams“, – rašė „Przegląd Sportowy“.

Didžiausia pergalė XXI amžiuje

Lenkijos sporto bendruomenė nesitiki, kad vyrų krepšinio rinktinė pakartos I.Šwiątek ar tinklininkų skrydį. Prieš Europos krepšinio pirmenybes lūkesčiai buvo nedideli, todėl vos ne kiekviena pergalė vertinama kaip svarus laimėjimas. Juo labiau pergalė atkrintamųjų varžybų aštuntfinalyje, kuriame Lenkijos krepšininkai sekmadienį nugalėjo Ukrainos komandą.

„Didžiausia pergalė XXI amžiuje“, – lenkams įveikus ukrainiečius paskelbė „Sport“ dienraštis. Šia antrašte žurnalistai nepersūdė – Lenkijos krepšinio rinktinė į Europos pirmenybių ketvirtfinalį pateko pirmą kartą nuo 1997 metų.

Po to Lenkijos krepšininkai visai neiškovojo kelialapių į ketverias paeiliui Europos pirmenybes, kurios vyko nuo 1999 iki 2005 metų, o sugrįžę į stipriausių žemyno komandų turnyrą, jame užimdavo neaukštas vietas.

Kai vasaros pradžioje Lenkijos rinktinė patyrė didelę nesėkmę pasaulio pirmenybių atrankos turnyre, kuriame nepateko į antrąjį etapą, apie galimas aukštas vietas šių metų Europos pirmenybėse irgi nebuvo kalbama.

Tačiau dabar Lenkijos rinktinė jau yra tarp aštuonių stipriausių žemyno komandų ir trečiadienį žais ketvirtfinalio rungtynes su čempionės vardą ginančia Slovėnijos ekipa.

„Lenkijos rinktinės treneris Igoras Miličičius prieš du mėnesius patyrė didelę nesėkmę, bet dabar gali švęsti didelę pergalę. Nereikia stebėtis, kad komandai iškritus iš pasaulio pirmenybių atrankos turnyro netrūko balsų, kad I.Miličičius privalo trauktis iš pareigų. Dabar kroatas gali būti patenkintas ir pamiršti nesėkmingą pradžią“, – rašė „Przegląd Sportowy“, padėkojęs nuo praėjusių metų rudens rinktinę treniruojančiam Kroatijos krepšinio specialistui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.