EUROLYGA 2023

Teisėjo atsiprašymo sulaukusi ir pasaulio kiokušin karatė čempionato medalį jau turinti R. Brazdžionytė apsisprendė: užtrenks duris

Lietuvos kiokušin karatė dvylikos narių rinktinė pasaulio čempionato sostinėje lenkų Kelcuose jau turi gerų naujienų – namo ji sugrįš mažiausiai su dviem bronzos medaliais. „Tikrai neatvažiavau į pirmenybes bronzos medalio“, – kaip kirviu nukirto viena iš rinktinės senbuvių Rūta Brazdžionytė..

Rūta Brazdžionytė<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Rūta Brazdžionytė<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Rūta Brazdžionytė<br>J.Pivoriūno nuotr.
Rūta Brazdžionytė<br>J.Pivoriūno nuotr.
Rūta Brazdžionytė<br>J.Pivoriūno nuotr.
Rūta Brazdžionytė<br>J.Pivoriūno nuotr.
Rūta Brazdžionytė
Rūta Brazdžionytė
Rūta Brazdžionytė<br>J.Pivoriūno nuotr.
Rūta Brazdžionytė<br>J.Pivoriūno nuotr.
Rūta Brazdžionytė<br>J.Pivoriūno nuotr.
Rūta Brazdžionytė<br>J.Pivoriūno nuotr.
Rūta Brazdžionytė<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Rūta Brazdžionytė<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Rūta Brazdžionytė<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Rūta Brazdžionytė<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Specialiai lrytas.lt, Kelcai (Lenkija)

Sep 24, 2022, 9:48 PM

Šeštadienį startavusiose 7-ose pasaulio kiokušin karatė pirmenybėse iš šešių Lietuvos atstovių pusfinalį pasiekė tik dvi: 55–60 kg svorio kategorijoje R. Brazdžionytė, o svorio kategorijoje virš 60 kg – Brigita Gustaitytė.

Jos jau turi savo kišenėje mažiausiai bronzos medalius.

Į pirmenybių ketvirtfinalius prasimušė ir net penki mūsų šalies sportininkai – pergalė nors vienoje dvikovoje jiems taip pat garantuotų mažiausiai trečiąsias vietas.

Įdomiausia, kad jau šešiuose pasaulio čempionatuose tiek pagal svorio kategorijas ir be jų kovojusi R.Brazdžionytė pirmąkart atsidūrė situacijoje, kai per varžybas įvyko teisėjo klaida ir šis privalėjo ją taisyti. O tai padarė net viešai.

R.Brazdžionytė ketvirtfinalyje santykius aiškinosi su kazache Joanna Belych. Po pirmojo kovos raundo du teisėjai skyrė pergalę lietuvei, o vienas – Kazachstano atstovei, o vienas parodė lygiąsias.

Pats tatamio teisėjas iš Japonijos aiškiai ranka nurodė, kad akistatos simpatijos yra R.Brazdžionytės pusėje. Tačiau po to jis netikėtai gestu parodė lygiąsias ir kovos pratęsimą, o ne užbaigė akistatą rezultatu 3:1.

Jau įsibėgėjus papildomoms dviems minutėms, kovų komisarai nutraukė ją ir pradėjo aiškintis situaciją peržiūrint vaizdo įrašą. Arbitras buvo pakviestas pasižiūrėti, ką jis buvo nutaręs ir kokius sprendimus priėmė.

Jis iškart pradėjo teisintis. Po kelių akimirkų į rankas mikrofoną paėmęs japonų arbitras viešai atsiprašė už klaidą tiek kovotojų, tiek ir žiūrovų ir tuoj pat skyrė pergalę lietuvei.

Šis sprendimas lėmė, kad sportininkė ne tik pateko į pusfinalį, tačiau ir pirmąkart karjeroje iškovos pasaulio čempionatų medalį.

„Kai esi ant tatamio, tu nematai, kas vyksta už nugaros. Matai tik tai, kas prieš tave – tuos du teisėjus. Niekada negalima dairytis ir žiūrėti, ką kiti už nugaros esantys teisėjai nutarė – kokios spalvos vėliavėlę keliq.

Jei dairaisi, tai vadinasi rodai savo silpnumą, – lrytas.lt pasakojo jau pasaulio čempionato prizininkė R.Brazdžionytė. – Tai stovi, lauki sprendimo, o jau trenerių darbas skaičiuoti ir žiūrėti, kaip viskas vyksta su tais arbitrų sprendimais“.

Sportininkė tikina, kad net negalvojo, ar teisingai, ar neteisingai balsus paskaičiavo tatamio teisėjas.

„Turi fokusuotis į kovą, o ne barstyti savo mintis, kokie buvo balsai, kas „už“ tave ar „prieš“ tave. Tu turi laimėti, o kas jau ten vyksta aplink, tai jau trenerių reikalas“, – kalbėjo R.Brazdžionytė.

– Ar tas kovos pratęsimas ir netikėtas jos sustabdymas galėjo turėti įtakos galutiniam rezultatui? – lrytas.lt Kelcuose paklausė kiokušin karatė kovotojas bei LSU doktorantės R.Brazdžionytės.

– Nežinau. Tik po to supratau, kad viskas gerąja prasme linksta. Nes nemačiau, kas iš tikrųjų vyko už mano nugaros ir ką buvo nutarę visi teisėjai. Kaip sakiau, aš mačiau tik dviejų šoninių teisėjų sprendimus – vienas buvo už mane, kitas rodė lygiąsias.

Tai galvojau, kad ir kiti rodė lygiąsias. Kai jau pradėjo stabdyti kovą, kalbėti apie teisėjų sprendimus, supratau, kad ten jų klaidą.

– Apsidžiaugėte, kad tiesa nugalėjo ir nereikėjo papildomo laiko kovoti?

– Man buvo tai nesvarbu. Faktas, kad tai pasaulio čempionatas, o ne rajono varžybos. Tai labai grubi teisėjo klaida, kuri man kainavo kažkur dar pusantros minutės darbo ant tatamio.

Kai tu per tokius rimtus turnyrus dėliojiesi kiekvieną sekundę, kai yra galimybių – taupaisi, tai tos papildomos 90 sekundžių mūšio nelabai reikalingos. Tai nebuvo pramogų laikas.

– Kiek kartų per savo karjerą jūs matėte, kad pagrindinis teisėjas pripažintų savo klaidą. Maža to – jis viešai tai patvirtintų pasakydamas per salės mikrofoną?

– Nauja patirtis (juokiasi).

– Pusfinalyje kovosite su švede Mirjam Bjorklund.

– Taip. Aš su šia sportininke taip pat kovojau prieš pusantrų metų Europos čempionato Gruzijoje pusfinalyje ir įveikiau ją anksčiau laiko.

Negali dabar gyventi tais prismininimais – eisiu kaip į naują karą. Mano kovos stipriosios savybės dar labiau sustiprėjo, bet tobulėjo ir švedė.

– Turite jau bronzą kišenėje. Ta mintis gali turėti įtakos sekmadienio kovoms dėl čempionės titulo?

– Ne. Nes aš važiavau į čia galvodama tik apie finalą. Taip, jau yra medalis ir šiek tiek atsakomybių tai nuo pečių nuima, tačiau jei likčiau dabartinėje situacijoje trečia – nebučiau patenkinta. Tai jau mano šeštasis pasaulio čempionatas ir jis, greičiausiai, jau yra paskutinis. Tai aš norėčiau viską užbaigti finale.

Tad galvojant, kad daugiau man nebus tų pasaulio čempionatų, turi eiti iki pačio galo.

– Tai norite pasakyti, kad po šio čempionato galite padėti tašką karjeroje?

– Manau, kad taip.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.