EUROLYGA 2023

Maestro atsisveikinimas – už legendinio R. Federerio slypėjo ne tik meilė tenisui

Rogerio Federerio skruostu nuriedėjo ašara. Po to jos tekėjo upeliais. Šveicarijos teniso legenda suvokė, kad ką tik paskutinį kartą atmušė kamuoliuką ir per profesionalų varžybas į aikštę daugiau negrįš.

R. Federeris pradeda gyvenimą be teniso.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
R. Federeris pradeda gyvenimą be teniso.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
R. Federeris pradeda gyvenimą be teniso.<br>Imago/Scanpix nuotr.
R. Federeris pradeda gyvenimą be teniso.<br>Imago/Scanpix nuotr.
R. Federeris pradeda gyvenimą be teniso.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R. Federeris pradeda gyvenimą be teniso.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R. Federeris pradeda gyvenimą be teniso.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R. Federeris pradeda gyvenimą be teniso.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R. Federeris pradeda gyvenimą be teniso.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R. Federeris pradeda gyvenimą be teniso.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R. Federeris pradeda gyvenimą be teniso.<br>Imago/Scanpix nuotr.
R. Federeris pradeda gyvenimą be teniso.<br>Imago/Scanpix nuotr.
R. Federeris pradeda gyvenimą be teniso.<br>Imago/Scanpix nuotr.
R. Federeris pradeda gyvenimą be teniso.<br>Imago/Scanpix nuotr.
R. Federeris pradeda gyvenimą be teniso.<br>AP/Scanpix nuotr.
R. Federeris pradeda gyvenimą be teniso.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Oct 9, 2022, 10:46 AM

Tą įsimintiną vakarą verkė ne vien R.Federeris. Šalia raudojo jo ilgametis varžovas Rafaelis Nadalis, skruostais riedančias lašaras braukė daugelis iš 17,5 tūkstančio žiūrovų, kuriems pavyko gauti bilietus į Londono arenoje vykusį paskutinį geriausio XXI amžiaus tenisininko mačą.

Teniso metraštyje užverstas didelis skyrius, kurį du dešimtmečius rašė R.Federeris – vienas mėgstamiausių ir labiausiai gerbiamų pasaulio sportininkų.

Jausmingas atsisveikinimas

R.Federeris trejus pastaruosius metus žaidė labai mažai. Teniso aikštėse šimtus varžovų nugalėjęs šveicaras turėjo kapituliuoti, kai jį nukamavo kelio skausmai.

Nors R.Federeris, kaip ir milijonai jo gerbėjų, tikėjosi, kad operacijos padės grįžti į didžiąsias arenas ir jis vėl galės kovoti su geriausiais, medicina buvo bejėgė.

Ilgametis pasaulio teniso lyderis išgirdo kūno siunčiamą signalą ir rugsėjo viduryje paskelbė nusprendęs padėti tašką. Taškas buvo padėtas Londone per Laverio taurės mačą.

Simboliška, kad atsisveikinimo vakarą dvejetų mačą žaidusio 41 metų R.Federerio partneris buvo ilgametis jo varžovas 36-erių ispanas R.Nadalis.

Šie sportininkai paprastai būdavo priešingose tinklo pusėse, o jų dvikovos daug metų buvo didžiausia teniso puošmena. Jų konkurencija buvo ir viso pasaulio teniso variklis, bet išskirtinį vakarą jie negalėjo būti varžovai.

„Man didelė garbė būti šalia šią svarbią mūsų sporto šakos istorijos akimirką.

Per ilgus metus mes kartu patyrėme visko, todėl Rogeriui atsisveikinant baigiasi ir svarbi mano gyvenimo dalis, – varžovui nusilenkė R.Nadalis. – Manau, kad mūsų asmeniniai ryšiai kasmet vis stiprėjo.

Supratome, kad turime daug bendra, kad mūsų požiūris į gyvenimą labai panašus. Tačiau teniso aikštėje mūsų žaidimo braižas visiškai priešingas. Tikriausiai kaip tik dėl to mūsų mačai būdavo labai įdomūs.“

Nepaprastą dviejų teniso legendų ryšį užfiksavo televizijos kameros ir fotoaparatų objektyvai. Po mačo ant žaidėjų suolelio du raudantys vyrai sėdėjo susikibę rankomis. Suprantama, svarbiausias vakaro asmuo buvo R.Federeris.

„Buvo labai smagu būti aikštėje ir vėl prisiminti, kaip nuostabu žaisti tenisą. Tačiau karjeros pabaiga nėra visko pabaiga. Gyvenimas tęsiasi.

Esu sveikas, esu laimingas, viskas yra puiku, – nubraukęs ašaras susirinkusiems kalbėjo karjerą ką tik baigęs tenisininkas. – Mano teniso kelionė buvo nuostabi. Mielai ją pakartočiau.

Atsisveikinimo šventė taip pat buvo puiki. Visiems sakau, kad esu ne liūdnas, bet laimingas. Man patiko dar kartą pakabinti sportinius batelius ant vinies.

Mačas buvo puikus, negalėčiau būti laimingesnis. Žaisti kartu su Rafa ir šalia aikštės matyti visas teniso legendas buvo nepakartojama.“

Kūnas davė ženklą

R.Federeris keliolika metų išvengė sunkių traumų. Jo beveik netrikdė ir smulkios traumos – šveicaras per visą karjerą dėl traumos nenutraukė nė vieno mačo!

Bet užpernai ilgametį pasaulio teniso lyderį sustabdė kelio skausmai. R.Federerio karjera beveik nutrūko po 2020 metų sausį vykusio Australijos atvirojo čempionato, kurio pusfinalyje jis pralaimėjo Novakui Džokovičiui.

Iškart po turnyro R.Federeriui buvo atlikta kelio operacija. Tenisininkas kūrė grįžimo planus, bet COVID-19 pandemijai sustabdžius vos ne visą sporto gyvenimą galėjo neskubėti.

Net jei būtų skubėjęs, nebūtų nieko pavykę, nes kelis negijo ir vasarą reikėjo atlikti dar vieną operaciją.

R.Federeris pabandė grįžti 2021 metų pavasarį ir vasarą. Tačiau kelio skausmai vis nedavė ramybės ir rugpjūtį teniso legenda paskelbė, kad jam darsyk teks gultis ant operacinės stalo.

Net ir po trečios kelio operacijos R.Federeris neprarado vilties, kad galės dalyvauti profesionalų turnyruose.

Šių metų vasarą jis kalbėjo, kad tikisi žaisti Laverio taurės mače ir spalio pabaigoje Bazelyje rengiamame turnyre.

Vis dėlto optimistiniai planai nepasiteisino, ir rugsėjo 15 dieną R.Federeris socialiniuose tinkluose paskelbė baigiąs profesionalo karjerą.

„Kaip daugelis iš jūsų žinote, pastarieji treji metai man buvo kupini iššūkių dėl traumų ir operacijų. Sunkiai dirbau, kad galėčiau grįžti, bet gerai žinau savo kūno galimybes ir ribas.

Kūnas man pasiuntė aiškią žinią. Man 41 metai, per 24 metus žaidžiau daugiau nei 1500 mačų. Tenisas man buvo dosnesnis, negu galėjau svajoti, bet dabar privalau pripažinti, kad atėjo laikas baigti sportininko karjerą.

Laverio taurė bus mano paskutinis ATP turnyras. Žinoma, ateityje žaisiu tenisą, bet ne „Grand Slam“ ar ATP turo turnyruose“, – gerbėjams pranešė R.Federeris.

Paskutinį oficialų vienetų mačą R.Federeris žaidė 2021 metų liepos 7 dieną Vimbldono čempionato ketvirtfinalyje.

Paskutiniu tenisininku, kuriam oficialiose varžybose pavyko nugalėti R.Federerį, tapo lenkas Hubertas Hurkaczas.

Pirmoje vietoje – šeima

Didis čempionas liko kuklus ir atmušęs paskutinį profesionalo karjeros kamuoliuką.

„Manau, kad augdamas niekas nemano, kad pasieks tiek daug pergalių, – BBC sakė R.Federeris. – Begalinį džiaugsmą suteikia bent viena pergalė Vimbldono turnyre arba pirmosios pasaulio raketės vardas. Esu iš nedidelės šalies, kurioje nėra daug aukščiausio lygio sportininkų, todėl manau, kad laimėjau netgi per daug. Tai, kad žaidžiau taip ilgai ir laimėjau tiek daug, yra lyg sapnas.“

Nors R.Federeris baigė profesionalo karjerą, jis pažadėjo, kad sirgaliai jį dar ne kartą pamatys teniso aikštėse.

Per „Grand Slam“ turnyrus rengiamos teniso legendų varžybos, kuriose aistruolius džiugina buvusios superžvaigždės. Galima neabejoti, kad tarp jų bus ir R.Federeris.

„Ilgus metus mane palaikiusiems viso pasaulio aistruoliams noriu pasakyti, kad mes dar pasimatysime, – pažadėjo R.Federeris. – Dievinu šį žaidimą, todėl norėčiau prisidėti jį plėtojant.

Neketinu jame pasirodyti tik kaip vaiduoklis. Norėčiau prisidėti ugdant jaunuosius tenisininkus ir padėti įsižiebti kitai Šveicarijos superžvaigždei.“

 

Vis dėlto buvęs tenisininkas iškart pabrėžė, kad nuo šiol jam pirmoje vietoje bus šeima: „Ne kartą sakiau, kas man bus svarbiausia, kai baigsiu karjerą.

Turiu keturis nuostabius vaikus. Privalau padėti ir jiems, ir žmonai, kuri visada būdavo šalia ir mane labai palaikė.“

R.Federeris savo žmonai, tuo pačiu gyvenimo keliu ėjusiai buvusiai tenisininkei Miroslavai Vavrinec dėkojo ir per atsisveikinimo šventę Londono arenoje.

„Ji galėjo mane sustabdyti seniai seniai... Bet ji leido man žaisti“, – sakė šveicaras.

Dabar 44-erių M.Vavrinec karjerą baigė 2002 metais. Ji gimė Slovakijoje, bet nuo dvejų metų gyveno Šveicarijoje ir atstovavo šiai šaliai 2000 metų olimpinėse žaidynėse, kur ir susidraugavo su R.Federeriu.

M.Vavrinec neiškovojo titulų WTA turnyruose, bet pasaulio reitinge 2001 metais buvo pakilusi į 76-ąją vietą.

Pora susituokė 2009 metais. Jie augina dvi dvynių poras – 13 metų mergaites Mylą ir Charlene bei 8 metų berniukus Leo ir Lenny.

Statistika – dar ne viskas

Per ilgą karjerą R.Federeris laimėjo dvidešimt „Grand Slam“ turnyrų. Šveicarų teniso maestro aštuonis kartus tapo Vimbldono čempionu, šešis – laimėjo Australijos čempionate, penkis – JAV čempionate ir vieną įsiveržė į R.Nadalio valdas – tapo Prancūzijos čempionato nugalėtoju.

R.Federeris visų laikų lentelėje į pirmąją vietą nebepakils: R.Nadalis yra iškovojęs 22 „Grand Slam“ titulus, N.Džokovičius – 21.

Pagal kai kuriuos kitus svarbiausius statistikos rodiklius R.Federeris taip pat nėra visų laikų lyderis. Pavyzdžiui, ATP reitinge šveicaras pirmąją vietą užėmė 310 savaičių, o N.Džokovičius – 373 savaites. R.Federeris laimėjo 103 profesionalų turnyrus, o XX amžiuje žaidusio amerikiečio Jimmy Connorso sąskaitoje yra 109 pergalės (R.Nadalis laimėjo 92 turnyrus, N.Džokovičius – 89).

Vis dėlto daugeliui, o gal net daugumai sporto aistruolių šiuolaikinio teniso veidas yra R.Federeris. Jis visą karjerą buvo ne tik didis čempionas, bet ir garbingo elgesio etalonas.

„R.Federeris yra didžiausia teniso legenda“, – nedvejodamas pareiškė R.Nadalio dėdė ir ilgametis treneris Toni Nadalis.

„R.Federeris buvo pavyzdys. Jis niekada nesielgdavo nepagarbiai ar arogantiškai. Jis niekada neprašydavo sirgalių, kad jam plotų po gražaus smūgio, ir visada pergales švęsdavo elegantiškai ir pagarbiai, – „El Pais“ leidiniui pasakojo T.Nadalis. – Pamenu 2011 metų ATP baigiamąjį turnyrą, kuriame Rogeris per valandą nugalėjo Rafaelį 6:3, 6:0. Po mačo R.Federeris nuleido galvą ir akis pakėlė tik spausdamas ranką varžovui. Būdamas geriausios formos R.Federeris žaidė aukštesnėje lygoje. Prieš mačus įspėdavau Rafaelį, kad kai kuriuose tarpsniuose jis jausis visiškas bejėgis. Ragindavau, kad tokiu metu nenuleistų rankų ir lauktų, kol praeis audra.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.