EUROLYGA 2023

Europos rankinio čempionato atrankos gidas: Lietuvos rinktinės kelyje – Vengrija ir Šveicarija

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė trečiadienį pradės Europos pirmenybių atrankos varžybas.

Lietuvos rankinio rinktinė.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankinio rinktinė.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankinio rinktinė.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankinio rinktinė.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankinio rinktinė.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankinio rinktinė.<br>rankinis.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 11, 2022, 7:50 PM

Lietuviai šią savaitę žais dvejas rungtynes su Vengrijos ir Šveicarijos rankininkais.

Turnyras

16-osios Europos vyrų rankinio pirmenybės vyks 2024 metų sausio 10–28 dienomis Vokietijoje. Jau paskelbta, kad rungtynės vyks šešiuose miestuose: Kelne, Berlyne, Hamburge, Miunchene, Manhaime ir Diuseldorfe.

Turnyras bus atidarytas Diuseldorfo „Merkur Spielarena“ uždarame futbolo stadione, kuriame yra 50 tūkst. vietų.

Rengėjai tikisi, kad šioje arenoje bus pasiektas rankinio rungtynių lankomumo rekordas.

Visose šešiose Europos pirmenybių laukiančiose arenose yra daugiau nei 10 tūkst. vietų. Finalo rungtynes priims beveik 20 tūkst. vietų turinti Kelno arena, kurioje kasmet vyksta Čempionų lygos finalo ketvertas.

Europos pirmenybėse dalyvaus 24 komandos. Be atrankos teisę žaisti baigiamajame turnyre gavo šeimininkė Vokietija bei praėjusių Europos pirmenybių prizininkės Švedija, Ispanija ir Danija.

Atranka

Atrankos turnyre 32 komandos varžysis dėl 20 kelialapių. Šios komandos suskirstytos į aštuonias grupes. Kelialapius į Europos pirmenybes iškovos po dvi geriausias grupių komandas bei keturios komandos, kurios grupėse užims trečiąsias vietas.

Trečiųjų komandų įskaitoje nebus skaičiuojami jų rezultatai, pasiekti žaidžiant su grupių autsaideriais.

Atrankos rungtynės bus žaidžiamos per tris langus: šių metų spalio 12–16 dienomis, 2023 metų kovo 8–12 dienomis ir balandžio 26–30 dinomis.

Nuo 2021 metų vyko atrankos turnyro preliminarių etapų varžybos. Per jas iš kovos dėl kelialapių pasitraukė Moldovos, Andoros, Azerbaidžano, Kipro, Gruzijos, Bulgarijos ir Liuksemburgo rinktinės.

Tačiau Gruzijos ir Liuksemburgo rankininkai buvo pakviesti į pagrindinį atrankos etapą, kai Europos rankinio federacija (EHF) iš visų oficialių varžybų pašalino Rusijos ir Baltarusijos komandas.

Varžovai

Lietuvos rinktinė pateko į 6-ąją grupę, kurioje taip pat žais Vengrijos, Šveicarijos ir Gruzijos komandos.

Šią savaitę lietuviai žais dvejas rungtynes: spalio 12 dieną – su vengrais ir spalio 16 dieną Klaipėdoje – su šveicarais.

Per kovo mėnesio langą įvyks dvejos Lietuvos ir Gruzijos rinktinių rungtynės. Balandžio mėnesį, atrankos turnyro pabaigoje, lietuviai priims vengrus ir keliaus į Šveicariją.

Vengrija. Aiški atrankos grupės favoritė yra Vengrijos rinktinė. Vengrija – viena iš nedaugelio pasaulio šalių, kurioje rankinis yra neabejotinai populiariausias salės žaidimas, tačiau Vengrijos vyrų rinktinė beveik netrikdo pasaulio rankinio favoritų ramybės ir per didžiuosius turnyrus dėl medalių nekovoja.

Vengrijos rankininkai per visą istoriją tik kartą iškovojo pasaulio pirmenybių sidabrą (dar 1986 m.) ir nė sykio nelaimėjo Europos pirmenybių ar olimpinių žaidynių apdovanojimų. Vis dėlto pastaraisiais metais Vengrijos rinktinė nuolat patenka į pasaulio bei Europos pirmenybes ir jose dažniausiai užima vietą pirmajame dešimtuke.

Vengrų lūkesčiai buvo ypač dideli per šių metų Europos pirmenybes. Vengrija buvo pagrindinė turnyro šeimininkė (kartu su Slovakija, kurioje vyko grupės varžybos), tačiau rankininkai smarkiai nuvylė sirgalius ir net nepateko į antrąjį etapą. Vengrus žemyn nubloškė netikėti pralaimėjimai Nyderlandų ir Islandijos rinktinėms.

Keli pagrindiniai Vengrijos rinktinės rankininkai atstovauja Čempionų lygoje žaidžiantiems „Veszprém“ ir „Szeged“ klubams, tačiau ir kitiems žaidėjams netrūksta aukšto lygio rungtynių patirties, nes Vengrijos lyga yra trečia-ketvirta pagal pajėgumą Europoje (šiuo metu aiškiai stipresnės tik Vokietijos ir Prancūzijos lygos, o prie Vengrijos pastaraisiais sezonais pasitempė sparčiai stiprėjanti Danijos lyga).

Šiuo metu kone ryškiausia Vengrijos rankinio žvaigždė yra vartininkas Rolandas Mikleris („Szeged“). Tarp aikštės žaidėjų pavojingiausi Adrianas Siposas („Veszprém“), Patrikas Ligetvari („Veszprém“), Richardas Bodo („Szeged“), Gaboras Ancsinas („Tatabanya“), Matė Lėkai (Budapešto „Ferencvaros“), Peteris Hornyakas („Balatonfüred“).

Šveicarija. Šveicarijos vyrų rankinis pastaruosius dešimtmečius vertinamas panašiai, kaip Lietuvos. Šveicarijos rinktinė ilgai nepajėgė pateikti nei į Europos, nei į pasaulio pirmenybes ir sausrą nutraukė visai neseniai – iškovojusi teisę žaisti 2020 metų Europos čempionate.

Po to šveicarai dalyvavo 2021 metų pasaulio pirmenybėse, bet į jas buvo pakviesti tik paskutinę akimirką, kai dėl kovido protrūkio žaisti atsisakė Čekijos rinktinė.

Per praėjusių metų pasaulio pirmenybes Šveicarijos komanda net pateko į antrąjį etapą ir galutinėje lentelėje užėmė 16-ąją vietą, bet džiaugsmo bangelė greitai atslūgo – šveicarai nesugebėjo iškovoti kelialapio į 2022 metų Europos pirmenybes.

Šveicarijos rinktinėje aiškiai išsiskiria du rankininkai: vartininkas Nikola Portneris, kuris šiais metais perėjo į naująjį Vokietijos čempioną „Magdeburg“ klubą, ir 39 metų veteranas Andy Schmidas, kuris daug metų spindėjo Vokietijos bundeslygoje, bet nusprendė artėjant karjeros pabaigai grįžti į tėvynę ir šį sezoną atstovauja „Kriens-Luzern“ komandai.

Net devyni šią savaitę į rinktinę atvykę Šveicarijos rankininkai žaidžia Vokietijos pirmojoje bundeslygoje, o 22 metų Samuelis Zehnderis iš „Lemgo“ komandos, regis, užsimojo eiti A.Schmido pėdomis. Rezultatyviausių bundeslygos žaidėjų lentelėje S.Zehnderis užima penktąją vietą.

Gruzija. Grupės autsaiderė yra Gruzijos rinktinė. Gruzijos rankininkai kol kas nė sykio neiškovojo kelialapio į Europos ar pasaulio pirmenybes, maža to, gruzinai anksčiau nepatekdavo net ir į Europos pirmenybių atrankos turnyro pagrindinį etapą. Ir šiame atrankos cikle gruzinų kelionė būtų jau pasibaigusi, jei ne Rusijos ir Baltarusijos rinktinių pašalinimas.

Gruzija brandino kelis rankinio perliukus. Prieš kelerius metus Prancūzijos klubai patikėjo Giorgio Chovrebadzės („Montpellier“) ir Nikolozo Kalandadzės („Chambery“) perspektyvomis, tačiau dabar šiems rankininkams jau sukako po 20 metų, o jie taip ir nesugebėjo įsitvirtinti pagrindinėje sudėtyje.

Kone daugiausiai pasiekęs Gruzijos rankininkas yra Iraklis Arsenašvilis, žaidžiantis Ispanijos lygos „Puente Genil“ komandoje.

Praeitis

Lietuvos rinktinė du kartus dalyvavo Europos pirmenybėse. Lietuviai su stipriausiomis žemyno komandomis pirmą kartą varžėsi 1998 metais ir užėmė devintąją vietą tarp dvylikos komandų.

Baigiamajame turnyre padidinus komandų skaičių, Lietuvos rankininkai pateko į 2022 metų Europos pirmenybes. Šių metų pradžioje mūsų šalies rinktinė pralaimėjo visas trejas rungtynes ir užėmė 21-ąją vietą.

Lietuviai kelialapį į 2022 metų Europos pirmenybes iškovojo kaip viena iš geriausių atrankos grupėse trečiąją vietą užėmusių komandų. Praėjusio čempionato atrankos turnyro grupėje Lietuvos rankininkai į priekį praleido Portugalijos ir Islandijos rinktines, bet aplenkė Izraelio komandą. Lietuviams aukštesnę vietą trečiųjų komandų įskaitoje ir kelialapį nulėmė Vilniuje pasiekta pergalė prieš Islandijos rankininkus.

Beje, šių metų pavasarį izraeliečiai atsiskaitė su Lietuvos rinktine per pasaulio pirmenybių atrankos varžybas. Šios komandos susitiko atrankos pirmajame atkrintamajame etape, kuriame izraeliečiai dukart nugalėjo lietuvius.

Atrankos turnyro grupės

1 grupė: Portugalija, Šiaurės Makedonija, Turkija, Liuksemburgas.

2 grupė: Norvegija, Serbija, Slovakija, Suomija.

3 grupė: Islandija, Čekija, Izraelis, Estija.

4 grupė: Austrija, Ukraina, Rumunija, Farerų Salos.

5 grupė: Kroatija, Nyderlandai, Graikija, Belgija.

6 grupė: Vengrija, Šveicarija, Lietuva, Gruzija.

7 grupė: Slovėnija, Juodkalnija, Bosnija ir Hercegovina, Kosovas.

8 grupė: Prancūzija, Lenkija, Latvija, Italija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.