EUROLYGA 2023

J. Šiugždinienė tarptautiniame sporto forume: „Autoritariniams ir nusikaltėlių režimams sporte ne vieta“

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė pirmajame Europos turizmo ir sporto kongrese, vykstančiame Lenkijoje, paragino valstybes susitelkti ir dar kartą aiškiai pasakyti, kad Rusijai ir Baltarusijai turi būti užvertos visos durys į tarptautinius sporto renginius.

Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>O. Posa
Jurgita Šiugždinienė<br>O. Posa
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-10-19 18:20

Ministrė savo kalboje pažymėjo, kad autoritariniai ir totalitariniai (nusikalstami) režimai sportą naudoja ne tik kaip propagandos įrankį, bet ir kaip priemonę savo nusikaltimams nuslėpti bei suklaidinti pasaulį.

Ji priminė apie 1936 m. vasaros olimpines žaidynes, vykusias Berlyne. Vos po kelerių metų, 1939 m. rugsėjo 1 d., Vokietija užpuolė Lenkiją – taip Europoje prasidėjo Antrasis pasaulinis karas. Rusija žiemos olimpines žaidynes organizavo 2014 m. vasario 7–23 dienomis Sočyje. Jau po savaitės, 2014 m. vasario 27 d., Rusijos kariai užėmė strategines vietas Kryme, o kovą Rusija aneksavo Krymo pusiasalį.

„Deja, olimpinės žaidynės ir kiti svarbūs sporto renginiai dar vyksta šalyse, kuriose pažeidžiamos žmogaus teisės ar piktnaudžiaujama darbuotojais migrantais. Tai dažnai daroma gėdingai tylint nevyriausybinėms sporto organizacijoms. Nepateisinama jų pozicija, kad sportą reikia atsieti nuo politikos, kad tai neturi tiesioginio ryšio“, – sakė J. Šiugždinienė, kreipdamasi į forumo dalyvius nuotoliniu būdu.

Kaip jau skelbta, Tarptautinė bokso asociacija (IBA) po savo neeilinio kongreso 2022 m. rugsėjį nubalsavo didele balsų dauguma, kad rusas Umaras Kremlevas lieka IBA prezidentu.

Tarptautinei bokso federacijai nutarus į tarptautines varžybas sugrąžinti rusų ir baltarusių sportininkus, Švietimo mokslo ir sporto ministerija priminė, kad visiems Lietuvos sportininkams, klubams ir federacijoms galioja pirmąją karo Ukrainoje dieną paskelbta rekomendacija nutraukti visus ryšius su Rusijos ir Baltarusijos sportu. Ministrė griežtai pasmerkė tokį IBA poelgį.

„Stebime situaciją, kuomet kai kuriose tarptautinėse federacijose pasigirsta balsų leisti rusams ir baltarusiams dalyvauti tarptautinėse varžybose. Kai tuo pat metu Ukrainoje kas dieną sproginėja bombos, sportininkai žūsta kovose už savo tėvynę, stadionai ir sporto bazės sugriautos. Esu tvirtai įsitikinusi, kad turime ginti vertybes sporte, laikytis demokratijos, skaidrumo, sąžiningumo, socialinės atsakomybės ir pagarbos žmogaus teisėms principų. Šiandieninis sportas yra civilizuoto ir demokratinio pasaulio pasiekimas. Visos šalys turi žinoti, kad sporte joms nebus vietos, jei pasirinks autoritarinį, totalitarinį ar nusikalstamą kelią“, – kalbėjo J. Šiugždinienė.

Ministrė siūlė aukščiausiu lygiu sudaryti raštišką susitarimą tarp tarptautinių skėtinių sporto organizacijų dėl sporto ateities, siekiant, kad sportas taptų tikra demokratinio ir civilizuoto pasaulio dalimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.