EUROLYGA 2023

Šiuolaikinė penkiakovė neria į permainas: teigiama, kad kliūčių rungtis padarys sporto šaką patrauklesnę

Tarptautinė šiuolaikinės penkiakovės sąjunga (UIPM) paskelbė, kad 88 procentai apklaustų atletų buvo patenkinti naujos kliūčių rungties testais. Tai reiškia, kad UIPM yra pasiruošusi pasirinkti šią rungtį kaip jojimo pakaitalą.

Penkiakovės varžybose nuo 2024 metų neliks jojimo rungties.<br>V.Dranginio nuotr.
Penkiakovės varžybose nuo 2024 metų neliks jojimo rungties.<br>V.Dranginio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2022, 11:23 PM, atnaujinta Oct 25, 2022, 11:26 PM

Iš viso nuo birželio iki spalio vyko keturi bandymai, kuriuose buvo vertinamas kliūčių tinkamumas šiuolaikinei penkiakovei.

Anketas pildė sporto šakos dalyviai nuo iki 17 metų amžiaus iki senjorų.

UIPM prezidentas Klausas Schormannas mano, kad penkiakovės naujovė gali pakeisti ir visas olimpines žaidynes, jei kliūčių rungtis pakeis jojimą.

„Nebijodami prieštaravimų galime teigti, kad kliūčių rungtis įžiebė mūsų pasaulinės bendruomenės vaizduotę ir gali paversti mūsų istorinę kelių sporto šaką kur kas populiaresne, prieinamesne ir įdomesne sporto šaka, suteikiančia pridėtinės vertės olimpinėms žaidynėms ir įkvepiančia jaunimą kiekvienoje pasaulio šalyje“, – sakė K.Schormannas konferencijoje Monake.

Pokyčių šalininkai teigia, kad didžiausias privalumas yra tai, kad kliūčių rungtis šiuolaikinę penkiakovę padarys kur kas labiau prieinama, ji bus daug patrauklesnė jaunimui.

Lapkričio 12–13 dienomis vyksiančiame UIPM kongrese įvyks balsavimas dėl to, ar kliūčių rungtis taps penktąja šiuolaikinės penkiakovės disciplina.

„Kaip dalyvavęs visuose keturiuose bandymų renginiuose galiu pasakyti, kad ši nauja disciplina amžiams pakeis mūsų sportą, – sakė UIPM atletų komiteto pirmininkas ir dukart pasaulio čempionas egiptietis Yesseris Hefny. – Sportininkams tai yra naujas įdomus iššūkis, kuris padarys sportą prieinamesnį visame pasaulyje.

Aistruoliams, ypač jauniems gerbėjams, sportas taps daug patrauklesnis. Olimpinėse žaidynėse tai pritrauks visiškai naują auditoriją ir pridės žaidynių vertės.“

2024 m. Paryžiuje vyksiančiose olimpinėse žaidynėse jojimo rungtis paskutinį kartą bus dalimi šiuolaikinės penkiakovės, o tada bus išmesta, nes UIPM tikisi išgelbėti sporto šaką 2028 m. Los Andžele.

Nepaisant praneštos sėkmės, K.Schormannas pripažino, kad reikia patobulinti kliūčių veikimą.

„Akivaizdu, kad kliūčių ruožų įrengimą dar galima tobulinti, o Penktosios disciplinos darbo grupė atidžiai išnagrinės atsiliepimus ir pateiks rekomendacijas Vykdomajai valdybai, kad galėtume kruopščiai planuoti kliūčių disciplinos integravimą į šiuolaikinę penkiakovę. Startas planuojamas nuo 2023 m. sezono, o pilnas įgyvendinimas bus po 2024 m. žaidynių“, – sakė jis.

Liepos mėnesį grupė „Pentathlon United“ taip pat atliko apklausą, o po jos buvo teigiama, kad 92 procentai apklaustų penkiakovininkų norėjo toliau išsaugoti jojimą.

Bet dabar nuomonė visiškai pasikeitė, jei tikėsime UIPM teiginiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.