EUROLYGA 2023

R. Jasiūnas kovoja dėl vietos pasaulio dešimtuke profesionalių burlentininkų lygos varžybose Japonijoje

Pirmąkart Lietuvos istorijoje šių metų rudenį iškopęs į 12 poziciją PWA profesionalių burlentininkų lygos įskaitoje, buriuotojas Rytis Jasiūnas finalinėse šio sezono PWA varžybose, kurios šiandien startuoja Japonijoje ir vyks iki lapkričio 15 dienos, taikosi į pasaulio geriausiųjų dešimtuką. PWA varžybose startuoja tik aukščiausio lygio atletai, sulaukę vardinio organizacijos kvietimo, o R. Jasiūnas yra pirmasis lietuvis turintis šioje atletų organizacijoje pastovią narystę.

R.Jasiūnas kovoja Japonijoje.<br>Stopkadras.
R.Jasiūnas kovoja Japonijoje.<br>Stopkadras.
R.Jasiūnas kovoja Japonijoje.<br>Stopkadras.
R.Jasiūnas kovoja Japonijoje.<br>Stopkadras.
R.Jasiūnas kovoja Japonijoje.<br>Stopkadras.
R.Jasiūnas kovoja Japonijoje.<br>Stopkadras.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 11, 2022, 9:19 AM

Šansas matyti Lietuvą pasaulio geriausiųjų dešimtuke

„Šiandien čia, Japonijoje, Tokijo pašonėje, prasideda pasaulinio PWA turo finalinis etapas ir aš esu labai laimingas, kad galiu čia dalyvauti. Tai man yra pirmas kartas varžantis Japonijoje ir pirmas kartas, kai galiu kovoti dėl top 10 metiniame PWA reitinge. Būtent tą ir planuoju daryti. Šiuo metu esu 12 vietoje po varžybų Vokietijoje, tai reiškia, kad palypėti į viršų reikia tik per dvi vietas, kad galėčiau būti dešimtuke“, – prieš startą teigė R. Jasiūnas.

Šiuo metu užimamą 12 vietą bendroje PWA Slalomo disciplinos įskaitoje R. Jasiūnas iškovojo rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje vykusiose PWA varžybose Vokietijoje, Ziulto saloje. Tai – kol kas aukščiausias ne tik Lietuvos, bet ir visų Baltijos šalių rezultatas.

2021 metais R. Jasiūnas buvo pakilęs į 18 poziciją, 2019 – 50 poziciją bendroje PWA Slalomo disciplinos įskaitoje.

PWA burlentininkų lygos įskaitoje skaičiuojami visų skirtingose pasaulio akvatorijose tą sezoną įvykusių varžybų rezultatai, kurių dažniausiai būna 5–6. Tiesa, šiemet dėl force majore aplinkybių bus įvykdytos tik dvejos varžybos – vienos Vokietijoje, kitos – Japonijoje.

Ekstremalūs greičiai ir jokių taisyklių

PWA profesionalių burlentininkų varžybos išsiskiria tuo, kad jose lenktyniaujama itin lengvomis ir greitomis, povandeninius sparnus (foilus) turinčiomis burlentėmis. Esant stipriam vėjui, šios burlentės gali išvystyti net ir 70 km/h greitį.

Dar vienas išskirtinumas tas, kad lenktynės šioje lygoje neturi apibrėžtų taisyklių, išskyrus vieną – baudžiama už nesportinį elgesį. Tačiau, pasak R. Jasiūno, tai nereiškia, kad lenktynių distancija virsta muštynių aikštele, mat bet kokia pastanga išstumti konkurentą iš distancijos ar nuversti jį nuo burlentės, dėl didelių greičių ir itin intensyvios lenktynių dinamikos, tuo pačiu baigtųsi ir pačiam tokios situacijos iniciatoriui.

Tiesa, konkrečiai Japonijos varžybų akvatorijoje dažniau vyrauja lengvesni vėjai, tokius žada ir pirmųjų dienų prognozės šių varžybų metu.

„Pirmas varžybų dienas čia nusimato išties lengvas vėjas, tiesa, sekmadienį prognozės žada orų pasikeitimą, mus pasieks audra ir žymiai stipresni vėjai. Žiūrėsim, kaip seksis susidoroti su jais. Tiesa, varžybų akvatorija įsikūrusi įlankoje, kuri pakankamai apsaugota iš visų pusių, tad net ir prie stiprių vėjų didelės bangos į šią akvatoriją patekti neturėtų“, – dalinasi sportininkas.

Pasak atleto, nors esant atitinkamoms sąlygoms burlentininkai PWA turi galimybę nuo povandeninio sparno pereiti prie tiesiog ant burlentės tvirtinamo vairo, greičiausiai net ir stipraus vėjo sąlygomis sportininkai šįkart šia galimybe nepasinaudos, mat povandeninis sparnas suteikia platesnį sąlygų diapazoną, leidžianti išvystyti didesnį greitį, kas, kovojant dėl pergalės finaliniame etape, bus labai svarbu.

Pasak atleto, kuris šiuo metu ne tik startuoja PWA profesionalių burlentininkų lygoje, bet ir ruošiasi kovai dėl kelialapio į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes IQFOIL burlenčių klasėje, šios dvi burlenčių sporto kryptis jo kasdienybėje ne maišo viena kitai, o padeda.

„Iš tiesų PWA Slalomo disciplinoje foilai (povandeniniai sparnai) dominuoja ir yra naudojami jau ganėtinai ilgą laiką. Čia jie buvo sukurti, ištestuoti ir iš čia perėjo į dabartinę olimpinę klasę. Tad tikrai PWA patirtis man daug padėjo pereinant buriuoti IQFOIL olimpine klase“, – pasakoja sportininkas.

Tiesa, pasak jo, progresyvios, mokslo įgalintos idėjos, kaip tobulinti, greitinti ir lengvinti buriavimo inventorių žymiai greičiau suranda kelią į tokius varžybų formatus kaip PWA, nei į olimpines žaidynes, mat čia sportininkų nevaržo monotipinės klasės apibrėžimai. Nuo kiekvieno sportininko techninių bei taktinių sprendimų priklauso, kaip kiekvienas iš jų išnaudos šiuolaikines inventoriaus tobulinimo galimybes bei stums į priekį patį sportą. Tik po kurio laiko, kaip nutiko ir su povandeniniais sparnais, naujosios tendencijos įsitvirtina ir olimpinėje klasėje.

PWA varžybos Japonijoje vyks lapkričio 11–15 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.