EUROLYGA 2023

Pirmą kartą geriausiu Lietuvos buriuotoju išrinktas R. Jasiūnas: „Tikiuosi, tai taps paskata jauniesiems buriuotojams“

Buriuotojų bendruomenei nekilo abejonių – Metų buriuotoju ir buriuotoja šįkart tapo kauniečiai Rytis Jasiūnas bei Viktorija Andrulytė, turintys labai gerų galimybių iškovoti kelialapius į 2024-ųjų olimpines žaidynes.

R. Jasiūnas<br>Eric Bellande nuotr.
R. Jasiūnas<br>Eric Bellande nuotr.
R.Jasiūnas jau artimiausiomis savaitėmis pradės ruoštis naujam sezonui.<br>M.Beun nuotr.
R.Jasiūnas jau artimiausiomis savaitėmis pradės ruoštis naujam sezonui.<br>M.Beun nuotr.
R. Jasiūnas<br>Margot Beun nuotr.
R. Jasiūnas<br>Margot Beun nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 27, 2022, 10:33 AM, atnaujinta Nov 27, 2022, 10:34 AM

Buriuotojai V.Andrulytei toks įvertinimas – ne naujiena, kaunietė šį garbingą titulą pelnė jau aštuntą kartą.

Sportininkė negalėjo dalyvauti Lietuvos buriuotojų sąjungos (LBS) surengtoje apdovanojimų ceremonijoje, nes jos metu dar dalyvavo olimpinės ILCA 6 jachtų klasės Europos čempionate.

Filmuotoje žinutėje šventės dalyviams ji tikino, kad šie metai buvo ypač įdomūs.

„Išbandžiau jėgas kreiseriniame buriavime, buvau taktikė „Palma vela“ regatoje su „Plan B“ įgula ir mums tikrai puikiai sekėsi, užėmėme trečią vietą. Dabar visas dėmesys ir visas darbas sutelktas į vieną tikslą – kitų metų atrankoje iškovoti kelialapį į Paryžiaus olimpines žaidynes“, – kalbėjo V.Andrulytė.

Tokį pat tikslą kėlė ir burlentininkas R.Jasiūnas, kuris Metų buriuotoju paskelbtas pirmą kartą.

Olimpinei burlenčių klasei pasikeitus iš „RS:X“ į „iQFOiL“ jis pateko į Lietuvos rinktinę drauge su olimpiečiu Juozu Bernotu ir šiuo metu pradeda ruoštis atrankai į 2024 metų olimpines žaidynes.

R.Jasiūnas 2022 metų sezoną tiek Europos, tiek pasaulio čempionatuose užėmė 25-ąją vietą, o tai atitinkamai buvo 9-oji ir 10-oji vietos pagal dalyvaujančias valstybes. Sportininkas taip pat užėmė iki šiol aukščiausią per savo karjerą 16-ąją vietą PWA profesionalių burlentininkų lygos metinėje įskaitoje.

– Ar smarkiai nustebino žinia, kad buvote išrinktas Metų buriuotoju? – „Laikinoji sostinė“ pasiteiravo R.Jasiūno.

– Pernelyg apie tai negalvojau, nes vos prieš kelias dienas baigėsi varžybos Japonijoje. Iš jų grįžau likus maždaug 12 valandų iki apdovanojimų ceremonijos, todėl labai bijojau jos metu užsnūsti. (Juokiasi.)

Žinoma, Metų buriuotojo vardas nudžiugino – tai mano 20 metų darbo įvertinimas, kuris gali turėti įtakos jauniesiems sportininkams. Save matau kaip „iQFOiL“ burlenčių klasės ambasadorių Lietuvoje ir tikiuosi, kad mano pasiekimas taps paskata jauniesiems buriuotojams iš visos Lietuvos išbandyti burlenčių klasę.

– Kuris šio sezono startas ar laimėjimas labiausiai įsiminė?

– Turbūt daugiausia emocijų sukėlė „iQFOiL“ pasaulio čempionatas, kuris spalio mėnesį vyko Breste (Prancūzija). Priešpaskutinę varžybų dieną buvau 11-ojoje vietoje ir turėjau galimybių pakovoti dėl vietos pirmajame dešimtuke.

Tai buvo tikrai neblogas pasiekimas, nes pernai tuo pat metu kovojau dėl vietos tarp 50-ies geriausiųjų.

Džiaugiausi per metus padaryta pažanga ir gana skaudu, kad paskutinę varžybų dieną sutrukdė nenumatytos aplinkybės. Pirmojo plaukimo metu pūtė labai stiprus 18 m/sek. vėjas ir praėjus vos 20 sekundžių po starto lūžo įrangos dalis.

Negalėjau finišuoti ir vos spėjau grįžti į krantą iki antrojo plaukimo. Galutinėje įskaitoje nukritau iki 25-osios vietos. Nors tai didelis žingsnis į priekį, ši vieta neatspindėjo mano metų pabaigoje pasiekto lygio.

– Ko reikia, kad rezultatai ateityje dar gerėtų, – daugiau treniruočių, lėšų, inventoriaus, o gal tiesiog patirties?

– Visko po truputį. Burlenčių sportas – sudėtinga sporto šaka, čia sėkmė susideda iš daugelio detalių. Svarbu fizinis pasirengimas – jėgą ir ištvermę man dar reikia pagerinti.

Svarbu ir inventorius – jo atsirinkimas, įsigijimas, reguliavimas. Nors teoriškai „iQFOiL“ klasėje visi sportininkai plaukia su vienodu inventoriumi, tikrovėje yra gaminimo nuokrypio tarp vienodų burių, stiebų, povandeninių sparnų. Vieni gaminiai išeina geresni, kiti – prastesni.

Geriausio inventoriaus paieškoms ir įsigijimui reikia nemažai finansinių išteklių. Džiaugiuosi LBS, asmeninių rėmėjų parama.

Norint žengti į geriausiųjų dešimtuką reikia dar daugiau išteklių. Kuo arčiau viršaus, tuo didesnė konkurencija. Net minimalūs skirtumai tarp inventoriaus daug lemia kovojant dėl aukščiausių vietų.

– Kokie svarbiausi startai numatyti kitais metais?

– Jau šį savaitgalį išvykstu į treniruočių stovyklą Ispanijos pietuose. Vėliau persikelsiu į Kanarų salas (Ispanija), ten praleisiu visą žiemą. Iki Kalėdų bus ramesnis laikas be intensyvių treniruočių, o po Naujųjų metų vėl prasidės labai rimtos treniruotės.

Pirmosios varžybos vyks sausio pabaigoje Lansarotės saloje (Ispanija), o karščiausias metas laukia pavasarį.

Gegužės mėnesį Graikijoje vyks Europos čempionatas, o svarbiausias sezono startas – rugpjūčio mėnesį „iQFOiL“ pasaulio čempionatas Hagoje (Nyderlandai), kur vyks pirmoji ir didžiausia atranka į 2024 metų vasaros olimpines žaidynes Prancūzijoje.

Kelialapius gaus 11 šalių atstovai, nes buriavime vienoje klasėje gali dalyvauti po vieną atstovą iš kiekvienos šalies. Štai Europos čempionate bus įteiktas tik vienas kelialapis į olimpines žaidynes.

Geriausia būtų pasaulio čempionate iškovoti Lietuvai vietą ir tuomet ramiai ruoštis pasirodymui.

Ar pavyks tai padaryti? Tikiuosi, pavyks. Rezultatai rodo, kad galiu tai padaryti. Europos čempionate pagal šalis buvau 9-ojoje, pasaulio čempionate – 10-ojoje vietoje.

Tai nuteikia pozityviai, nes aš dar tikiuosi pagerinti rezultatus. Pasaulio čempionate norėčiau atsidurti geriausiųjų dešimtuke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.