EUROLYGA 2023

Lietuvos sporto apdovanojimai: išrinkite Metų sportininką

Artėjant svarbiausiam metų renginiui, kuriame šventiškai bus pagerbti geriausi Lietuvos sportininkai, Lietuvos tautinis olimpinis komitetas kviečia prisidėti išrenkant labiausiai 2022-aisiais nusipelniusius šalies olimpinio sporto atletus.

 Metų sportininko rinkimai.<br> LTOK nuotr.
 Metų sportininko rinkimai.<br> LTOK nuotr.
 Andrius Gudžius.<br> LTOK nuotr.
 Andrius Gudžius.<br> LTOK nuotr.
 Mykolas Alekna.<br> LTOK nuotr.
 Mykolas Alekna.<br> LTOK nuotr.
Mantas Knystautas.<br> LTOK nuotr.
Mantas Knystautas.<br> LTOK nuotr.
 Robertas Tvorogalas.<br> LTOK nuotr.
 Robertas Tvorogalas.<br> LTOK nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 6, 2022, 12:14 PM, atnaujinta Dec 6, 2022, 12:19 PM

Jau gruodžio 21-ąją prestižinėje Lietuvos sporto apdovanojimų šventėje paaiškės geriausias „Metų sportininkas“, „Metų sportininkė“, „Metų komanda“, „Metų treneris(-ė)“, „Metų proveržis“.

Balsuoti iki gruodžio 12 d. galima visose penkiose kategorijose, kuriose visuomenės balsas lems 20 proc. galutinio rezultato, likusius 80 proc. sudarys apdovanojimų Tarybos balsas.

Likus vos kelioms savaitėms iki šventinio renginio, kviečiame susipažinti su nominantais.

Metų sportininkas

Du lengvaatlečiai, gimnastas ir imtynininkas – šiems atletams teisę varžytis dėl „Metų sportininko“ vardo atnešė Europos ir pasaulio čempionatuose iškovoti medaliai. Kai kam tai buvo sugrįžimas ant apdovanojimų pakylos, kai kam – pirmas pergalės elitinėse varžybose džiaugsmas.

Mykolas Alekna

Tik įžengęs į vyrų sportą Mykolas Alekna privertė varžovus su juo skaitytis. 19-metis šį sezoną diską už 69 metrų ribos metė keturis kartus, versdamas už galvų griebtis tiek eilinius žiūrovus, tiek sporto šakos specialistus.

Virš 69 metrų diskas skriejo ir svarbiausiose sezono varžybose – pasaulio bei Europos čempionatuose. Judžine, JAV, ketvirtuoju bandymu M. Alekna nuskraidino įrankį 69,27 m ir užsitikrino sidabro medalį, nusileisdamas tik slovėnui Kristjanui Čehui.

Europos čempionate Miunchene, Vokietijoje, pavyko numesti dar toliau. 69,78 metro – toks buvo penktasis M. Aleknos bandymas – atnešė aukso medalį.

M. Alekna ne tik tapo visų laikų jauniausiu šios rungties Europos čempionu, bet ir čempionato rekordininku – tiek žemyno pirmenybėse nebuvo numetęs niekas, net ir jo tėtis, legendinis Virgilijus Alekna.

M. Alekna tapo ketvirtuoju Lietuvos disko metiku, laimėjusiu Europos čempionatą. 1986 m. tai padarė Romas Ubartas, 2006 m. – V. Alekna, o 2018 m. – A. Gudžius.

Andrius Gudžius

Prieš Tokijo olimpines žaidynes iškentęs pėdos lūžį, disko metikas Andrius Gudžius 2022 metais grįžo į medalių dalybas svarbiausiose sezono varžybose.

Pasaulio čempionato bronza nutraukė ketverius metus trukusią medalių tylą A. Gudžiaus karjeroje. 31-erių sportininkas įrankį Judžine, JAV, nuskraidino 67,55 m ir iškovojo trečią vietą, į priekį užleisdamas tik slovėną Kristjaną Čehą (71,13 m) ir Mykolą Alekną (69,27 m).

Su M. Alekna jie tapo istorinio pasiekimo kalviais – pirmą sykį pasaulio lengvosios atletikos čempionate vienoje rungtyje medalius pelnė du mūsų šalies sportininkai.

Sezoną A. Gudžius užbaigė dar vienu medaliu. Bronzinį apdovanojimą jis pelnė ir prestižinės „Deimantinės lygos“ finale. Ciuriche, Šveicarija, vykusiose varžybose diską nusviedė 65,28 metro, nusileisdamas tik slovėnui K.Čehui (67,10) ir austrui Lukasui Weisshaidingeriui (65,70 m).

A.Gudžius yra laimėjęs šias varžybas 2017 metais.

Mantas Knystautas

Mantas Knystautas medalius graikų-romėnų imtynėse visuomet skindavo, o 2022 metais 28-erių klaipėdietis galiausiai savo vardą įrašė ir į pasaulio suaugusiųjų čempionato metraščius.

Buvo tapęs SELL (Suomija, Estija, Latvija, Lietuva) studentų žaidynių čempionu, Europos ir pasaulio jaunimo (U23) čempionatų medalininku. 2017 m. metais triumfavo pasaulio kariškių čempionate, kur įveikė dukart pasaulio čempioną ir Londono olimpinių žaidynių antros vietos laimėtoją Heikį Nabį.

Tačiau medalių svoris vis buvo ne tas.

Šiemet pasaulio čempionate Belgrade, Serbijoje, M. Knystautas nukeliavo iki kovos dėl bronzos. Įveikė vengrą Dariuszą Viteką ir norvegą Oskarą Marviką, o ir tik pusfinalyje nusileido iraniečiui Aminui Mirzazadehui.

Svorio kategorijos iki 130 kg mažajame finale susikovė su olimpiniu vicečempionu Jakobiu Kadžiaja iš Sakartvelo ir laimėjo 3:1. Nuo Nepriklausomybės atkūrimo tai penktasis graikų-romėnų imtynių atstovo medalis pasaulio čempionatuose.

Robertas Tvorogalas

Lietuvos gimnastikos lyderis, 28-erių Robertas Tvorogalas tampa nuolatiniu medalių medžiotoju svarbiausiose varžybose.

2019 metais jis iškovojo Europos žaidynių auksą, o 2020 metais, taip pat triumfuodamas pratimų ant skersinio rungtyje, tapo pirmuoju lietuviu, tapusiu Europos sportinės gimnastikos čempionu.

Medalių kolekcija papildyta ir 2022 metais. Miunchene, Vokietijoje, vykusiame Europos čempionate R. Tvorogalas pelnė sidabrą. Tiesa, su šiokiu tokiu dramos prieskoniu.

Po pasirodymo ant skersinio Lietuvos sportininkas neabejojo esąs tarp prizininkų, tačiau teisėjų parodyti balai to neatspindėjo. Lietuvos komanda suskubo pateikti apeliaciją.

R. Tvorogalas už savo pasirodymą iš pradžių gavo 13,900 balo: 5,500 balo už sudėtingumą ir 8,400 balo už atlikimą. Po dramatiško perskaičiavimo teisėjai pataisė savo klaidą ir pridėjo dar 0,100 balo už sudėtingumą. To užteko, kad lietuvis su 14 balų iš ketvirtosios vietos pakiltų į antrąją ir taptų pretendentu į „Metų sportininko“ apdovanojimą. Lietuvį čempionate aplenkė tik Kipro gimnastas Marios Georgiou.

„Metus vertinu 10 balų – pavyko įgyvendinti viską. Jei prieš sezoną kas būtų pasakęs, kad tapsiu Europos čempionu bei pasaulio vicečempionu, būčiau tikrai pasijuokęs“, – sezoną apibendrino M. Alekna.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.