EUROLYGA 2023

Dėl dopingo suspenduotas 2021-ųjų geriausias Lietuvos boksininkas Bokso federacija tikisi, kad tai yra klaida

Lietuvos antidopingo agentūra praneša, kad dėl dopingo suspenduotas 2021 m. geriausiu šalies boksininku pripažintas Edgaras Skurdelis.

 E. Skurdelis kairėje.<br>IBA.org nuotr.
 E. Skurdelis kairėje.<br>IBA.org nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2022, 3:43 PM, atnaujinta Dec 21, 2022, 6:48 PM

„Informuojame, jog boksininkas Edgaras Skurdelis yra laikinai nušalinamas nuo varžybų dėl uždraustų preparatų vartojimo. Rugpjūčio 23 d. atlikus dopingo testą, sportininko organizme rastas uždraustas preparatas klomifenas.

Ši medžiaga sportininkams draudžiama vartoti tiek varžybų, tiek ir ne varžybų metu. E. Skurdelis suspenduotas nuo rugsėjo 15 dienos, kai buvo gauti testo rezultatai. Laikinas nušalinimas galioja iki galutinio sprendimo priėmimo. Kol vyksta sportininko bylos nagrinėjimas, Lietuvos antidopingo agentūra daugiau bylos aplinkybių komentuoti negali“, – rašoma pranešime.

E.Skurdelis 2021-aisiais buvo pripažintas geriausiu šalies boksininku.

Bokso federacija teisti neskuba

Lietuvos bokso federacija (LBF) apie teigiamą E.Skurdelio dopingo testą buvo informuota iškart, kai tik jis buvo atliktas. Tiesa, anot LBF generalinio sekretoriaus Donato Mačiansko, federacija kol kas atleto teisti neskuba.

„Žinojome, kad yra užfiksuotas toks atvejis, tačiau taip pat žinome, kad rastas preparatas yra naudojamas ne tik skatinti ar klastoti kažkokius tyrimus, susijusius su mėginiais. E.Skurdelis nesutiko su tyrimo išvadomis, tad kreipėsi į papildomą komisiją, kuri spręs ir nagrinės šį atvejį. Kol kas jokie faktai nėra įsigalioję. Palaikome sportininką, nes juo pasitikime. Tiesa, jei visgi paaiškės, kad dopingas buvo vartotas, pripažinsime tai ir priimsime antidopingo agentūros sankcijas. Netoleruojame tokių dalykų ir esame už švarų sportą“, – portalui lrytas.lt kalbėjo D.Mačianskas.

Paklaustas, ar panaši situacija negalėtų pasikartoti ir kitiems šalies boksininkams, generalinis sekretorius patikino, kad tai yra išskirtinis atvejis.

„Kiek aš žinau konkrečią situaciją, nemanau, kad kitiems boksininkams tai turėtų būti aktualu. Pas Edgarą yra atskira situacija, kurios detalių nenorių komentuoti, kad nepakenkčiau tyrimui. Tai yra indivdualus atvejis, tad tikime, kad viskas bus gerai“, – teigė D.Mačianskas.

LBF pozicija: tyrimas dėl boksininko Edgaro Skurdelio dopingo vartojimo yra vykdomas

Trečiadienio vakarą LBF pateikė oficialų vertinimą:

Lietuvos antidopingo agentūra 2022 m. rugpjūčio 23 d. vykdė dopingo kontrolę ne varžybų metu, kuriai buvo atrinktas boksininkas Edgaras Skurdelis.

Atlikus šlapimo mėginio tyrimą Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) akredituotoje laboratorijoje Varšuvoje (Lenkija) buvo gautas teigiamas rezultatas.

Visgi boksininkas E. Skurdelis draudžiamų medžiagų vartojimą neigė, todėl buvo pradėtas nuoseklesnis tyrimas.

Lietuvos bokso federacija (LBF) palaiko Lietuvos antidopingo agentūros sprendimą vykdyti tolimesnį tyrimą. LBF atstovai nėra kompetentingi spręsti, kaip procesas galėtų pasibaigti tol, kol nėra pateiktos išsamios tyrimo išvados.

E. Skurdelis buvo ir yra labai perspektyvus boksininkas, turintis tikslą patekti į Paryžiaus olimpines žaidynes. Vis dėlto, jei tyrimo išvados sportininkui bus nepalankios, LBF palaikys Lietuvos antidopingo agentūros sprendimą skirti diskvalifikaciją.

LBF palaiko tik švarų sportą. Kiekvienas LBF sportininkas, dalyvaujantis Europos ir pasaulio čempionatuose bei atstovaujantis Lietuvos rinktinei, yra supažindintas su WADA dopingo kontrolės taisyklėmis ir skatinamas nuolat domėtis dažnai atsinaujinančiu Draudžiamų medžiagų sąrašu.

Kviečiame visus šalies boksininkus atkreipti dėmesį į vartojamų papildų ar vaistų sudėtį ir šias medžiagas vartoti tik pasitarus su treneriu ar Lietuvos dopingo agentūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.