EUROLYGA 2023

Lietuva startuos „The Ocean Race“ varžybose siekdama karo nusiaubtos Ukrainos atstatymo

Gavusi vardinį kvietimą pirmą kartą istorijoje startuoti „The Ocean Race“ lenktynių „VO65“ klasės jachtoms skirtoje įskaitoje, Lietuva, su „Ambersail 2“ jachta, ne tik įgyvendins daugiau nei dešimtmetį siektą svajonę, bet ir vykdys pagalbos Ukrainai misiją. Bendradarbiaudama su Ukrainos prezidento Vladimiro Zelenskio įsteigtu fondu „United 24“, Lietuvos komanda kvies milijoninę pasaulinę auditoriją prisidėti prie karo nusiaubtos šalies atstatymo.

 „Ambersail 2“<br> Ch. Jouany nuotr.
 „Ambersail 2“<br> Ch. Jouany nuotr.
 Rokas Milevičius<br>E. Bareikos nuotr.
 Rokas Milevičius<br>E. Bareikos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 21, 2022, 10:31 AM

Lietuvos svajonės išsipildymas virto pagalbos misija Ukrainai Sausio 15 d. Alikantėje startuosiančiame viename iš trijų pasaulinės buriavimo organizacijos „World Sailing“ pripažintų reikšmingiausių buriavimo sporto renginių – „The Ocean Race“ varžybose – plevėsuos ir Lietuvos vėliava. Greta 5 IMOCA klasės jachtų, besivaržysiančių „The Ocean Race“ lenktynėse aplink pasaulį, ten prie starto linijos stos ir „VO65“ jachtos joms skirtoje naujoje įskaitoje „The Ocean Race VO65 Sprint Cup“. Pasak ten startuosiančios „Ambersail 2“ komandos vadovo Raimundo Daubaro, tai – daugiau nei dešimtmetį puoselėtos svajonės išsipildymas.

„Ne taip seniai dar tikrai negalėjome apie tai net svajoti. „The Ocean Race“, savo rangu stovintis greta „Amerikos taurės“ varžybų bei Olimpinių žaidynių, atrodė kaip neįveikiamas buriavimo sporto Everestas. Šiandien esame pakeliui į šią istorinę viršūnę ir tai visai Lietuvai yra svajonės išsipildymas. Tačiau greta įvykių Ukrainoje šiandien bet kokie asmeniniai ar nacionaliniai džiaugsmai bei pasiekimai nuvertėja. Vienintelė ir pagrindinė mūsų visų svajonė yra taika Ukrainoje. Dėl to mes norime, kad mūsų svajonės išsipildymas bent dalele prisidėtų ir prie Ukrainos svajonės. Mes tvirtai tikime, kad taika į Ukrainą sugrįš, kad jų šalis vėl klestės ir kad dėl to reikia stengtis jau šiandien“, – teigia R.Daubaras.

Bendradarbiaudama su Ukrainos prezidento Vladimiro Zelenskio įsteigtu fondu „United 24“, „Ambersail 2“ komanda į milijonus žiūrovų visame pasaulyje sutraukiančią „The Ocean Race“ auditoriją žengs kviesdama prisidėti prie karo nusiaubtos Ukrainos atstatymo.

„Daugeliui žmonių karas Ukrainoje tapo foniniu dalyku. Tačiau sportas negali būti dar vienas pabėgimo nuo realybės būdas. Mes norime pasauliui priminti, kad Ukrainai jau šiandien reikia pagalbos siekiant atstatyti tai, kas sugriauta, bei atkurti kiek įmanoma normalų gyvenimą šalyje. „The Ocean Race“ pasiekia šimtus milijonų gyventojų visame pasaulyje, tad tai yra globali platforma šiai Ukrainos atstatymo žiniai skleisti“, – teigia R.Daubaras.

Iš trijų „United 24“ fondo paramos krypčių – gynybai, medicininei pagalbai ir Ukrainos atstatymui – „Ambersail 2“ proaktyviai kvies prisidėti būtent prie trečiosios – šviesesnės ir taikios ateities viltį puoselėjančios paramos krypties.

Vardinis kvietimas ir istorinė galimybė – oficialus Lietuvos pastangų įvertinimas

Pasak „Ambersail 2“ globalios programos vadovo Regimanto Buožiaus, tai, kad Lietuva gavo vardinį kvietimą startuoti „The Ocean Race“ specialiai „VO65“ jachtoms šiemet įsteigtoje įskaitoje, yra didelis Lietuvos įvertinimas pasauliniu mastu.

„Mes esame nedidelė jūrinė valstybė. Tačiau per pastaruosius dešimt metų turėjome „VO60“ klasės jachtą „Ambersail“, kuri tapo Lietuvos vizitine kortele skirtinguose pasaulio uostuose, savo tautietį Roką Milevičių, startavusi „The Ocean Race“ lenktynėse aplink pasaulį, o pastaruosius metus aktyviai buriuojame „VO65“ klasės jachta ir prisidedame prie „The Ocean Race“ vystomų tvarumo projektų, ypatingą dėmesį skiriančių vandenynų ekologijai. Mūsų pastangos ir entuziazmas tikrai matomi, o didžiulis „The Ocean Race“ palaikymas mums rodo, jog per kelerius metus bendradarbiavimo įrodėme, kad Lietuva atitinka aukščiausius šių varžybų organizatorių keliamus vertybinius bei profesionalumo standartus“, – teigia R.Buožius.

Tiesa, R.Buožius pripažįsta, kad pastarieji keli metai buvo sudėtingi: visą pasaulį sukausčiusi pandemija, karas Ukrainoje, prastėjanti ekonominė padėtis privertė beveik nuleisti rankas. Vis dėlto gavus vardinį kvietimą iš „The Ocean Race“, sužinojus apie „VO65“ klasei pasikeitusį, trumpesnį varžybų formatą bei sulaukus didžiulio organizatorių palaikymo, komanda suprato, kad privalo startuoti.

„Mes turime vieną pajėgiausių lenktyninių jachtų pasaulyje – „Ambersail 2“ yra sukurtas varžytis vandenynuose. Tad pasinaudojimas šiuo šansu ir visų pastangų atidavimas, kad matytume jį prie starto linijos yra duoklė pačiam laivui ir Lietuvai“, – teigia R.Buožius.

Lietuvos išskirtinumas ir iššūkis sau – nacionaliniu pagrindu suformuota komanda

Pasak „The Ocean Race“ „VO65“ klasės jachtoms skirtoje įskaitoje startuosiančios „Ambersail 2“ komandos kapitono, olimpiečio Roko Milevičiaus, Lietuva varžybose išsiskirs ir tuo, kad jos komanda bus surinkta nacionaliniu pagrindu. Tai neįprasta strategija tokio rango varžybose, mat jose įprasta, kad startuojančios komandos samdo profesionalus ir buriavimo žvaigždes.

„Žinoma, mums tai bus didelis iššūkis, bet tikiu, kad įveikiamas. Aš labai džiaugiuosi, kad turėsiu šansą bent dalį savo turimos patirties perduoti būtent jaunajai Lietuvos buriuotojų kartai. Su „Ambersail 2“ mes turime unikalų šansą iš buriavimo sporte esančio jaunimo užauginti vandenynuose galinčius lenktyniauti buriuotojus. Tikiu, kad šis projektas padės jiems tapti tais, kurie vėliau patys ves Lietuvos buriavimą į priekį“, – teigia R.Milevičius.

Pasak jo, komandos sudėtyje bus ir keli užsienio buriuotojai. Pavyzdžiui, tikimasi, kad, turint mintyje „Ambersail 2“ pasirinktą misiją, prisijungs ir dvi Ukrainos buriuotojos. Tačiau didžiąją dalį komandos siekiama surinkti būtent iš Lietuvos buriuotojų.

Šiuo metu tarp patvirtintų komandos narių – „The Ocean Race Europe“ su komanda startavę ir didžiulę patirtį turintys pamainos vadas ir vairininkas Saulius Pajarskas, jaunosios kartos buriuotojai Domantas Juškevičius, Deimantė Jarmalavičiūtė, taip pat prie komandos naujai prisijungę Jonas Drąsutavičius bei Lenkijos buriuotojas Wiktor Kobryn. Galutinė komandos sudėtis paaiškės po treniruočių stovyklos Valencijoje.

„The Ocean Race“ startuos Alikantėje sausio 15 d. Pirmasis „VO65“ jachtų klasės įskaitos etapas drieksis nuo Alikantės iki Cabo Verde. Du likę etapai bus įgyvendinti birželį ir drieksis nuo Aarhus miesto Danijoje iki Hagos Olandijoje bei nuo Hagos iki Genujos Italijoje. „VO65“ formato apdovanojimą iškovos ta komanda, kuri geriausiai pasirodys susumavus šių etapų bei uostuose vyksiančių pakrantės lenktynių rezultatus.

„United 24“ yra Ukrainos prezidento Vladimiro Zelenskio įsteigta paramos Ukrainai platforma, leidžianti apvienyti šalį palaikančių paramos organizacijų, tarptautinių partnerių ir piliečių skiriamą paramą. „The Ocean Race“ yra nuo 1973 metų vykstančios jūrinių jachtų varžybos aplink pasaulį, dažniausiai įvardinamos kaip ilgiausias ir sudėtingiausias profesionalaus sporto įvykis pasaulyje, stovintis greta tokių renginių kaip „Amerikos taurės“ varžybos bei Olimpinės žaidynės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.