EUROLYGA 2023

Staigmenų pažėrę 2022-iejii sporto metai – žvaigždžių fiasko, jaunimo dominavimas ir Afrikos džiaugsmas

Sportas ir staigmenos – du neatsiejami dalykai. Būtent netikėtos baigtys, neįtikėtinos istorijos ir protu nesuvokiami pasirodymai traukia sporto mylėtojus prie savęs. Lrytas.lt apžvelgė 5 didžiausias 2022-ųjų metų staigmenas sporto pasaulyje.

 Staigmenų pažėrę 2022-iejii sporto metai<br> lrytas.lt montažas
 Staigmenų pažėrę 2022-iejii sporto metai<br> lrytas.lt montažas
 M.Verstappenas<br> Imago/Scanpix nuotr.
 M.Verstappenas<br> Imago/Scanpix nuotr.
C.Ronaldo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
C.Ronaldo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 C. Alcarazas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 C. Alcarazas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
L. Dončičius.<br>G.Šiupario nuotr.
L. Dončičius.<br>G.Šiupario nuotr.
N. Jokičius rungtynėse prieš Italiją.<br>G. Šiupario nuotr.
N. Jokičius rungtynėse prieš Italiją.<br>G. Šiupario nuotr.
G. Antetokounmpo.<br>G. Šiupario nuotr. 
G. Antetokounmpo.<br>G. Šiupario nuotr. 
 Maroko futbolininkai<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Maroko futbolininkai<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Favoritų fiasko Europos krepšinio čempionate<br> lrytas.lt montažas
 Favoritų fiasko Europos krepšinio čempionate<br> lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 25, 2022, 2:49 PM, atnaujinta Dec 25, 2022, 3:21 PM

1. Maxo Verstappeno dominavimas ir naujas rekordas

Nyderlandas Maxas Verstappenas sezoną pradėjo kaip ketvirtas jauniausias visų laikų čempionas ir „Red Bull“ pilotui ant pečių krito papildoma atsakomybė – apginti pasaulio čempiono vardą.

Sezono pradžia nieko gero nyderlandui nežadėjo. „Red Bull“ formulė atrodė nestabili ir jau po 3 etapų M.Verstappenas nuo „Ferrari“ piloto Charleso Leclerco atsiliko 46 taškų skirtumu.

Tačiau, būtent 4-asis etapas Italijoje tapo lūžio momentu. M.Verstappenas „Emilia Rosagna“ trasoje laimėjo kvalifikaciją, sprintą, lenktynes ir užfiksavo greičiausią ratą. Po tokio sėkmingo savaitgalio čempionas pradėjo absoliutų dominavimą.

M.Verstappenas skynė vieną pergalę po kitos nepalikdamas konkurentams net vilčių pagalvoti apie galimybę laimėti, o sezoną baigė tapdamas čempionu ir pagerindamas 2 rekordus.

Nyderlandas per sezoną iškovojo 15 lenktynių pergalių. Lenktynininkas aplenkė legendinį Michaelį Schumacherį, kuris 2004 metais laimėjo 13 lenktynių per vienerius metus su „Ferrari“. 13 kartų per sezoną taip pat laimėjo ir šį sezoną karjerą pabaigęs Sebastianas Vettelis, kuris šį pasiekimą užfiksavo 2013 m. su „Red Bull“ bolidu.

25-erių sportininkas taip pat surinkęs 454 taškus pasiekė taškų rekordą. Iki šiol šis rekordas priklausė britui Lewisui Hamiltonui, kuris 2019 metais buvo surinkęs 413 taškų.

2. Cristiano Ronaldo fiasko

Vienas geriausių visų laikų futbolininkų Cristiano Ronaldo galiausiai parodė, jog ir jis tėra tik žmogus. 37-erių portugalas per metus laiko tapo vienu iš geriausių planetos futbolininkų iki geriausiose komandose nenorimo matyti žaidėjo.

Praėjusį sezoną C.Ronaldo atstovaujama „Manchester United“ ekipa užėmė 6-ąją vietą Anglijos „Premier“ lygoje ir liko be UEFA Čempionų lygos futbolo. Portugalas neliko tuo patenkintas ir vasaros metu visais būdais siekė palikti komandą, tačiau to padaryti puolėjui nepavyko.

Tiesa, pokyčių Mančesterio klubas neišvengė. Trenerio pozicijoje Ralfą Rangnicką pakeitė nyderlandas Erikas ten Hagas. Naujojo sezono pradžioje C.Ronaldo nedemonstravo gero žaidimo ir strategas vis dažniau palikdavo portugalą ant suolą ir kartais puolėjo net nebeleisdavo į aikštę.

Tokie trenerio veiksmai 37-erių žaidėją įsiūtino ir šis nusprendė apsilankyti pas žurnalistą Piersą Morganą ir šiam papasakoti visą tiesą. C.Ronaldo pareiškė, jog E.ten Hagas negerbia jo ir dėl to portugalas nesiruošia gerbti trenerio, o ir klubui jokių gražių žodžių neskyrė.

„Manchester United“ sureagavo į tokius žaidėjo veiksmus ir nusprendė prieš pat pasaulio futbolo čempionato pradžią nutraukti sutartį su 3 įvarčius per 16 rungtynių įmušusiu futbolininku.

Pasaulio čempionate C.Ronaldo 11 metrų baudiniu pelnė pirmąjį Portugalijos čempionato įvartį, tačiau per likusias rungtynes nieko nepademonstravo, o atkrintamąsias futbolininkas pasitiko jau būdamas žaidėju, kylančiu nuo atsarginių suoliuko. Katare vykusiame čempionate portugalai ketvirtfinalyje iškrito prieš Maroko rinktinę ir ties šiuo maču dužo C.Ronaldo viltys tapti pasaulio čempionu būnant aktyviu žaidėju.

3. Naujasis teniso karalius – Carlosas Alcarazas

2022-ųjų metų pradžioje, tuomet dar 18 metų būdamas ispanas C.Alcarazas naująjį sezoną sutiko būdamas 32-ąja rakete. Pasiekimas įspūdingas ir niekas pasaulyje jaunuolio talentu abejoti negalėjo, tačiau net didžiausi jo gerbėjai, nebūtų drįsę spėti jo pasiektų pasiekimų.

Nuo pačios metų pradžios C.Alcarazas demonstravo puikią sportinę formą, o balandžio 3 dieną 18-metis triumfavo pirmajame „Masters“ turnyre – „Miami Open“. Tą patį mėnesį ispanas laimėjo ir „ATP 500“ turnyrą „Barcelona Open“ bei pakilo į 9-ąją vietą pasaulyje.

Toks tenisininko pasiekimas privertė visus sporto mylėtojus atvėpti žandikaulį, o jaunuolis sustoti net neketino. C.Alcarazas gegužės pradžioje laimėjo dar vieną „Masters“ turnyrą Madride, o rudenį ir paskutinį metų „Grand Slam“ turnyrą „US Open“ pasitiko būdamas 4-oje reitingo pozicijoje.

19-os metų jau sulaukęs C.Alcarazas turnyro metų kelis kartus pademonstravo jaunam amžiui nebūdingus šaltus nervus ir sugebėjęs išsigelbėti iš sudėtingiausių padėčių pirmą kartą laimėjo „Grand Slam“ titulą, kurio dėka ispanas pakilo į pirmąją reitingo poziciją.

C.Alcarazas tapo jauniausia pirmąja pasaulio rakete istorijoje. Tokį pasiekimą ispanas užfiksavo būdamas 19 metų ir 131 dienos amžiaus. Iki tol šis rekordas priklausė australui Lleytonui Hewittui (20 metų 268 dienos).

2. Favoritų ašaros Europos krepšinio čempionate

Prieš Europos krepšinio čempionatą visų aistruolių akys krypo į 3 valstybes – Slovėniją, Serbiją ir Graikiją. Būtent šios 3 šalys buvo įvardijamos kaip turnyro favoritės ir turėjo didžiausias ne tik Europos, bet ir pasaulio krepšinio žvaigždes – Luką Dončičių, Giannį Antetokounmpo ir Nikolą Jokičių.

Grupių etape viskas vyko, kaip ir buvo galima tikėtis. Visos rinktinės iškovojo pirmąsias vietas savo grupėse ir tik slovėnai netikėtai patyrė vieną pralaimėjimą prieš Bosnijos ir Hercegovinos rinktinę.

Netikėtai aštuntfinalyje krito pirmieji milžinai – serbai. Pirmajame atkrintamųjų mače Svetislavo Pešičiaus auklėtiniai susitiko su Italijos rinktine. N.Jokičius surinko 32 taškus ir 41 naudingumo balą, tačiau tai neišgelbėjo Balkanų valstybės nuo pralaimėjimo 86:94.

Jau netrukus graikai ir slovėnai krepšininkai rankų trynimą iš džiaugsmo keitė į ašarų valymąsi nuo veido. Graikijos krepšininkai ketvirtfinalyje stojo į dvikovą prieš turnyro šeimininkus vokiečius. G.Antetokounmpo pelnė 31 tašką, atkovojo 7 kamuolius, atliko 8 rezultatyvius perdavimus ir nepaisant tokių aukštaūgio pastangų, graikai pralaimėjo 96:107.

Slovėnai jau žinodami, jog turnyrą jau paliko serbai ir graikai, stojo į ketvirtfinalio mūšį su Lenkijos rinktine. Specialistai L.Dončičiaus vedamai kariaunai tiesė tiesų kelią medalių link, tačiau pats lyderis ir sužaidė savo prasčiausias rungtynes. „Dallas Mavericks“ žvaigždė tragiškai atakavo krepšį (2/7 dvit., 3/8 trit., 1/4 baud.), 6 kartus klydo ir Slovėnijos rinktinė 87:90 krito prieš Lenkiją.

Visiems favoritams nepasiekus pusfinalio etapo, čempionate netikėtai triumfavo prieš turnyrą visų nurašyta, kartų kaitą išgyvenanti Ispanijos rinktinė, kuri finale įveikė Prancūzijos rinktinę.

1. Istorinis Maroko žygis pasaulio futbolo čempionate

Maroko futbolo rinktinė į pasaulio futbolo čempionatą žengė su ne pačiais didžiausiais lūkesčiais. Šiaurės Afrikos rinktinės sudėtis nors ir nebuvo bloga, tačiau Walido Regragui auklėtiniai pateko į vieną grupę su pasaulio vicečempionais kroatais, pirmąjį reitingą turėjusiais belgais ir ambicingaisiais kanadiečiais.

Čempionatą Maroko futbolininkai pradėjo sužaisdami lygiosiomis su kroatais, o vėliau sugebėjo patiesti Belgijos ir Kanados rinktines bei į aštuntfinalį žengė užėmę pirmąją vietą grupėje.

Nepaisant puikaus žygio grupių etape, beveik visi futbolo specialistai prognozavo, jog marokiečių kelionė čia ir baigsis, kadangi jų varžovais tapo Ispanijos futbolininkai, bet ir čia Maroko rinktinė nustebino visą pasaulį.

Marokiečiai po baudinių serijos palaužė ispanus, o toliau nemažindami pavarų sugebėjo įveikti ir Portugalijos rinktinę su C.Ronaldo.

Tai leido Marokui užfiksuoti istorinį pasiekimą – jie tapo pirmąja Afrikos valstybe istorijoje, patekusia į pasaulio čempionato pusfinalį.

Tiesa, jame marokiečiai suklupo prieš prancūzus, o rungtynėse dėl 3-osios vietos nusileido kroatams, tačiau nepaisant to, Maroko futbolininkai namuose ir visame pasaulyje buvo sutikti kaip didvyriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.