EUROLYGA 2023

Teniso elitas sugrįžta: kas skins pergales šiame „Australian Open“ turnyre?

Teniso sirgalių laukimas baigtas – „Grand Slam“ turnyras sugrįžta. Nuo sausio 16 dienos Australijoje geriausi planetos tenisininkai surems raketes ir aiškinsis, kas vertas grįžti į namus su prestižiniu „Australian Open“ titulu.

 Kas skins pergales šiame „Australian Open“ turnyre?<br> lrytas.lt koliažas
 Kas skins pergales šiame „Australian Open“ turnyre?<br> lrytas.lt koliažas
 2022 metų „Australian Open“ nugalėtojas R. Nadalis ir finalistas D. Medvedevas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 2022 metų „Australian Open“ nugalėtojas R. Nadalis ir finalistas D. Medvedevas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 N. Kyrgiosas (dešinėje) su T. Kokkinakis po triumfo „Australian Open“ dvejetų varžybose.<br> AP/Scanpix nuotr.
 N. Kyrgiosas (dešinėje) su T. Kokkinakis po triumfo „Australian Open“ dvejetų varžybose.<br> AP/Scanpix nuotr.
 N. Džokovičius<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 N. Džokovičius<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Ričardas Berankis.<br>S.Čirbos nuotr.
Ričardas Berankis.<br>S.Čirbos nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 15, 2023, 3:36 PM

Karaliaus sugrįžimas

Teniso legenda, serbas Novakas Džokovičius (ATP-5) po metų pertraukos sugrįžta į „Australian Open“ turnyrą.

Praėjusiais metais tenisininkas buvo deportuotas iš šalies, kadangi į ją pateko neleistinai, nesilaikęs vidaus taisyklių. N.Džokovičius nuo koronaviruso pradžios pasisakė prieš skiepus ir iki šiol nesivakcinavo, o Australijoje per praėjusį „Grand Slam“ turnyrą buvo būtina vakcinacija norint būti šalyje.

Iš pradžių buvo skelbiama, kad serbas dėl pažeidimų į Australiją negalės patekti dar kelis metus, tačiau šis draudimas buvo panaikintas ir N.Džokovičiui buvo uždegta žalia šviesa norint dalyvauti „Australian Open“ turnyre.

35-erių tenisininkas yra daugiausiai kartų istorijoje „Australian Open“ turnyrą laimėjęs tenisininkas. Tą N.Džokovičius padarė net 9 kartus (2008, 2011–2013, 2015, 2016, 2019–2021 metais).

Turnyras be reitingo lyderio

2022 metais teniso pasaulį sužavėjo jaunasis ispanas Carlosas Alcarazas. 19-metis visus metus demonstravo puikią sportinę formą ir galiausiai laimėjęs „US Open“ turnyrą tapo pirmąja pasaulio rakete.

Deja, jaunojo Ispanijos teniso genijaus turnyre neišvysime. Likus 10 dienų iki turnyro pradžios geriausias planetos tenisininkas patyrė traumą.

Pranešta, kad jauniausias istorijoje ATP pasaulio reitingo lyderis per pasirengimą Australijos atvirajam čempionatui patyrė šlaunies traumą.

„Kai treniravausi prieš sezoną ir jaučiau, kad esu geriausios formos, susižalojau dėl atsitiktinio, nenatūralaus judesio, kuris paveikė dešinę koją. Patyriau šlaunies traumą, dėl kurios negalėsiu dalyvauti „Australian Open“.

Sunkiai dirbau, kad atvykčiau į Australiją žaisti aukščiausiu lygiu, bet negalėsiu žaisti. Sunkus momentas, bet stengiuosi mąstyti pozityviai ir žvelgti į ateitį. Iki pasimatymo 2024 metais“, – socialiniame tinkle rašė C.Alcarazas.

Favoritai ir burtai

Kiek neįprastai prieš „Australian Open“ turnyrą yra ypatingai išskiriamas vienas tenisininkas. Be abejo, tai turnyro rekordininkas N.Džokovičius. Serbas laikomas aiškiu turnyro favoritu, o vieninteliu realiu kandidatu jam mesti iššūkį laikomas Danijilas Medvedevas (ATP-8).

Šių tenisininkų burtai nesuvestų iki finalo, tad favoritų mačas numatomas lemiame mače. Visgi, nurašyti kitus tenisininkus būtų klaidinga.

Turnyro „tamsiuoju arkliuku“ laikomas pernai dvejetų turnyrą laimėjęs australas Nickas Kyrgiosas (ATP-21). Charizmatiškasis australas praėjusiais metais vėl kiek rimčiau pažiūrėjo į tenisą, o tai jam leido patekti į Vimbldono turnyro finalą.

Tiesa, jame N.Kyrgiosas nusileido būtent N.Džokovičiui. Šįkart tenisininkai gali susitikti ketvirtfinalio etape, o N.Kyrgiosas be abejonių būtų publikos favoritas.

Tuo tarpu kitos lentelės pusės ketvirtfinalyje numatomas praėjusių metų finalo pakartojimas, kuriame susitiktų D.Medvedevas ir ispanas Rafaelis Nadalis (ATP-2).

2022 metų finale R.Nadalis 2:6, 6:7 (5:7), 6:4, 6:4, 7:5 palaužė savo varžovą, tačiau 36-erių ispanas be perstojo kovoja su įvairiausiomis traumomis, o apie jo karjeros pabaigą kalbama vis dažniau, tad šį kartą favorito pozicijoje būtų būtent D.Medvedevas.

Kaip galimi kandidatai triumfuoti turnyre taip pat įvardijami graikas Stefanosas Tsitsipas (ATP-4), Tayloras Fritzas (ATP-9) ir norvegas Casperas Ruudas (ATP-3).

Įdomiausios pirmojo rato kovos

Kaip įprasta, „Grand Slam“ turnyrai žiūrovų dėmesį sukaustys jau nuo pirmojo etapo, tačiau kurios dvikovos yra laukiamiausios?

3-oji Didžiosios Britanijos raketė, Jackas Draperis (ATP-40) jau pirmajame etape mes iššūkį čempiono titulą ginančiam R.Nadaliui.

Tuo tarpu 5-oji planetos raketė Andrejus Rubliovas pirmajame rate sieks atsilaikyti nuo po traumos atsigavusio, buvusio „US Open“ čempiono, austro Dominico Thiemo (ATP-99).

Tuo tarpu buvusi pirmoji pasaulio raketė, škotas Andy Murray’us (ATP-49) egzaminuos 14-ąją pasaulio raketę, italą Matteo Berretinį.

„Australian Open“ be R. Berankio

Geriausias Lietuvos tenisininkas, Ričardas Berankis naująjį sezoną pasitiko su sau itin žemu reitingu. Lietuvis užima 185-ąją vietą reitingo lentelėje. 32-ejų tenisininkas tokio žemo reitingo nebuvo pasiekęs nuo 2017 metų lapkričio mėnesio

Dėl savo pozicijos vietos pagrindiniame turnyre negavęs R.Berankis nusprendė praleisti „Grand Slam“ turnyrą ir savo reitingą keltis „Challenger“ turnyruose.

Tiesa, ir juose lietuvis nežiba. R.Berankis dalyvavo dviejuose „Challenger“ turnyruose Oeirašo mieste, Portugalijoje ir abiejuose buvo reitinguojamas pirmojoje pozicijoje.

Pirmosiose varžybos lietuvis pasirodymą baigė jau antrajame rate, kuomet 2:6, 7:5, 6:7 (3:7) nusileido turkui Cemui Ilkelui. Antrajame turnyre R.Berankiui pavyko pasiekti pusfinalio etapą, tačiau jame 5:7, 3:6 pripažino 18-mečio prancūzo Arthuro Filso pranašumą.

„Australian Open“ turnyras iki šiol buvo sėkmingiausias „Grand Slam“ turnyras R.Berankiui. Jame 32-ejų tenisininkas daugiausiai kartų pasiekė 3-ąjį etapą (2 kartus) ir 2-ąjį etapą (6 kartus).

Nuo 2011-ųjų metų R.Berankis tik 2017-aisiais metais praleido „Australian Open“ turnyrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.