EUROLYGA 2023

Netikėtai mirė Lietuvos golbolo rinktinės legenda ir kapitonas Marius Zibolis

Lietuvos paralimpinis judėjimas neteko vieno garsiausių savo sportininkų, o šalies golbolo rinktinė – kapitono. Paralimpinis komitetas pranešė, kad netikėtai mirė golbolo meistras ir rinktinės kapitonas 48-erių Marius Zibolis.

Marius Zibolis.<br>D.Sodaičio/LPOK nuotr.
Marius Zibolis.<br>D.Sodaičio/LPOK nuotr.
Marius Zibolis.<br>D.Sodaičio/LPOK nuotr.
Marius Zibolis.<br>D.Sodaičio/LPOK nuotr.
Marius Zibolis.<br>D.Sodaičio/LPOK nuotr.
Marius Zibolis.<br>D.Sodaičio/LPOK nuotr.
Marius Zibolis.<br>D.Sodaičio/LPOK nuotr.
Marius Zibolis.<br>D.Sodaičio/LPOK nuotr.
Marius Zibolis.<br>D.Sodaičio/LPOK nuotr.
Marius Zibolis.<br>D.Sodaičio/LPOK nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 19, 2023, 10:49 AM, atnaujinta Jan 19, 2023, 1:45 PM

Visos bendruomenės vardu paralimpionis komitetas pareiškė nuoširdžią užuojautą Mariaus artimiesiems, draugams ir bičiuliams, ir tikino, kad yra kartu su jais šią sunkią ir liūdną akimirką.

Marius golbolui atidavė daugiau nei tris dešimtmečius savo gyvenimo, per kurį tapo ne tik mūsų šalies, bet ir viso pasaulio paralimpinio sporto legenda. Už golbolo aikštelės ribų Marių visi pažinojo kaip nuostabų geros širdies žmogų, tikrą bičiulį, nuoširdų draugą.

„Ilsėkis ramybėje, Mariau“, – parašė paralimpinis komitetas.

Prezidentas Gitanas Nausėda ir parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ketvirtadienį išreiškė užuojautas dėl ilgamečio golbolo rinktinės kapitono M.Zibolio mirties.

Šalies vadovas dėl netekties užuojautą išreiškė sportininko šeimai, draugams, visai Lietuvos sporto bendruomenei.

„M. Zibolis, paskyręs gyvenimą golbolui, garsino Lietuvą įspūdinga, tris dešimtmečius trukusia sportininko karjera. M. Zibolis reikšmingai prisidėjo prie golbolo populiarinimo Lietuvoje, buvo tikras ryžto ir atkaklumo siekiant savo tikslų pavyzdys“, – rašoma prezidento užuojautoje.

V. Čmilytė-Nielsen Seimo kanceliarijos išplatintame pranešime pažymėjo, jog Lietuva neteko golbolo rinktinės kapitono su įspūdinga karjera.

„Netekome ilgamečio Lietuvos golbolo rinktinės kapitono Mariaus Zibolio, kurio įspūdingoje daugiau kaip trijų dešimtmečių karjeroje – paralimpiniai medaliai, Europos ir pasaulio čempiono titulai ir daugybė kitų laimėjimų. Dėl šios skaudžios netekties nuoširdžiai užjaučiu šeimą, komandos draugus ir sporto bendruomenę“, – cituojama pirmininkė.

Golbolininkas 2001 metais buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio, 2008-aisiais ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi, 2017 metais LDK Gedimino ordino Karininko kryžiumi.

lgametis Lietuvos golbolo rinktinės kapitonas dar ankstyvoje paauglystėje, neapdairiai elgdamasis su peiliu, taip susižeidė akį, kad tapo neregiu. Kaip tik tada, pakviestas žaisti golbolo, jis pradėjo įspūdingą, per tris dešimtmečius trukusią sportininko karjerą.

Buvęs rinktinės kapitonas dar vasarą tikino, kad jo svajonė būtų su komanda prasimušti į 2024 metų Paryžiaus paralimpiadą. Tai turėjo būti paskutinė jo paralimpiada.

Jis tiksliai žinojo, kad 2024-ųjų žaidynės jam būtų paskutinės. Tai turėjo būti ir paskutinis mėginimas pavyti svajonę, kurios per ilgą karjerą taip ir nepavyko pasiekti, – tapti paralimpiniu čempionu.

„Žinau, kad bus sunku ne tik komandai vien patekti į žaidynes, bet ir man, siekiančiam dar kartą patekti į paralimpines žaidynes. Suprantu, kad yra jaunesnių, vikresnių, greitesnių žaidėjų, bet tikrai dar pasistengsiu iš savęs išspausti viską, ką galiu.

Mūsų, golbolininkų, nėra tiek daug, kad iš anksto susitaikyčiau su nesėkme. Taip, aš jau lėtesnis, bet patirtis – irgi svarbus rodiklis, tad kai kur galiu laimėti ne fiziniais duomenimis, o gudrumu“, – tuomet kalbėjo Lietuvos golbolo legenda.

Marius Zibolis – gimė 1974 metų spalio 14 dieną, Vilkaviškio rajone. Jis metus praleido bendrojo lavinimo mokykloje, paskui persikėlė į Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrą.

M.Zibolis golbolą žaisti pradėjo nuo 1988 m. (13-os metų). Jo karjerą tęsėsi 29-erius metus. Pirmasis Mariaus treneris – Petras Čyžius, paskui sportininką treniravo Zenonas Bajerūnas.

Vėliau treneriu buvo Karolis Levickis ir Šarūnas Jukna. Sportuodamas mokykloje atstovavo sporto klubą „Šarūnas“, o pastaruoju metu gynė Vilniaus miesto aklųjų ir silpnaregių sporto klubo „Šaltinis“ spalvas.

M.Zibolis Lietuvos golbolo rinktinėje debiutavo 1990 metais, kuomet rinktinės vyriausiuoju treneriu buvo Raimundas Šimkus.

Lietuvai atstovavo 4 paralimpinėse žaidynėse, 5 pasaulio čempionatuose ir 10 Europos čempionatuose. Ilgametis Lietuvos golbolo rinktinės kapitonas.

Pagrindiniai M.Zibolio laimėjimai golbole:

2001 m. Europos čempionato sidabras

2007 m. Europos čempionato auksas

2009 m. Europos čempionato auksas

2011 m. Europos čempionato sidabras

2013 m. Europos čempionato auksas

2015 m. Europos čempionato bronza

2017 m. Europos čempionato auksas

2019 m. Europos čempionato bronza

1998 m. Pasaulio čempionato bronza

2002 m. Pasaulio čempionato sidabras

2006 m. Pasaulio čempionato auksas

2010 m. Pasaulio čempionato auksas

2000 m. Sidnėjaus paralimpinių žaidynių sidabras

2008 m. Pekino paralimpinių žaidynių sidabras

2021 m. Tokijo paralimpinių žaidynių bronza

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.