EUROLYGA 2023

Švedijos, Prancūzijos ir Ispanijos rankininkai pateko į pasaulio pirmenybių ketvirtfinalį

Švedijos, Prancūzijos ir Ispanijos rankininkai penktadienį pasaulio pirmenybėse ne tik pratęsė pergalių virtines, bet ir užsitikrino teisę žaisti ketvirtfinalyje. Vienoje iš grupių dėl antrojo kelialapio į ketvirtfinalį paskutiniajame ture kovos net keturios komandos.

 Islandijos ir Švedijos rinktinių mačas pasaulio rankinio čempionate.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Islandijos ir Švedijos rinktinių mačas pasaulio rankinio čempionate.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2023, 11:51 PM

Kelialapiai

Pirmosios dviejų kelialapių likimą išsprendė I grupės komandos. Šioje grupėje dvi pirmąsias vietas užsitikrino po 8 taškus iškovojusios Ispanijos ir Prancūzijos rinktinės.

Svarbiausiose ne vien penktadienio, bet ir viso antrojo etapo rungtynėse Ispanijos rinktinė nugalėjo Slovėnijos komandą 31:26 (15:15). Prancūzijos ekipos užduotis šiame ture nebuvo sudėtinga – olimpiniai čempionai sutriuškino Irano rankininkus 41:29 (18:14).

Sekmadienį Prancūzijos ir Ispanijos rinktinės kovos dėl pirmosios vietos I grupėje. Tiesa, sprendžiant pagal atkrintamųjų varžybų lentelę, dviem į ketvirtfinalį pateksiančioms I grupės lyderėms nėra didelio skirtumo, kurią vietą užimti. Juo labiau kad prancūzai ir ispanai varžovus sužinos tik pirmadienį, kai įvyks paskutinės III grupės rungtynės.

II grupėje pirmąją vietą užsitikrino namie žaidžianti Europos čempionė Švedijos rinktinė. Švedai penktadienį palaužė Islandijos komandos pasipriešinimą 35:30 (17:16).

Švedijos rinktinė turi 8 taškus. Dėl antrosios vietos šioje grupėje kovoja Portugalija (5 tšk.), Islandija (4), Vengrija (4) ir Brazilija (3).

Sekmadienį paskutiniajame ture žais Portugalija – Švedija, Islandija – Brazilija ir Vengrija – Žaliasis Kyšulys.

Šiauriečiai

Kunkuliuojančioje Geteborgo arenoje vykusioje šiauriečių dvikovoje šeimininkai pasistengė iškart priblokšti svečius iš Islandijos ir per kelias pirmąsias minutes pabėgo į priekį 3:0.

Ši persvara švedams nieko neužtikrino, o pirmojo kėlinio viduryje Islandijos komanda sužaidė geriausią rungtynių tarpsnį, per kurį ne tik pavijo varžovus, bet ir įgijo trijų įvarčių persvarą 15:12 (spurto pradžioje rezultatas buvo 9:11).

Vis dėlto švedai dar iki pertraukos spėjo vėl persverti rezultatą. Antrajame kėlinyje Švedijos rankininkai vis padidindavo persvarą iki trijų arba keturių įvarčių, dukart pirmavo penkiais įvarčiais (22:17 ir 24:19), tačiau Islandijos komanda vėl ir vėl pakurstydavo įtampos liepsną.

Švedijos rankininkai gana dažnai klydo, bet aikštės žaidėjų klaidas taisė sunkiai pramušamą sieną pastatęs vartininkas Andreasas Palicka. O kai klaidos liovėsi (apie 50-ąją min.), švedai pradėjo sparčiai didinti persvarą ir vienu metu pirmavo septyniais įvarčiais.

Taktika

Slovėnų treneris Urošas Zormanas šiame turnyre stebina keistais sprendimais.

Keisčiausias sprendimas – varžovams žaidžiant be pašalinto rankininko, pulti penkiese. Šeštasis slovėnų aikštės žaidėjas, paprastai sunkiasvoris linijos žaidėjas Blažas Blagotinšekas, lieka aikštės viduryje ir atlieka savotišką atsitraukusio gynėjo vaidmenį. U.Zormanas paaiškino, kad tokiu atveju judriems jo komandos rankininkams varžovų aikštės pusėje lieka daugiau erdvės ir jiems lengviau pasinaudoti varžovų gynyboje atsirandančiais tarpais.

Penktadienį U.Zormanas nustebino dar ir dėl to, kad rungtynių pradžioje, kai jo komanda atrodė visai bejėgė ir greitai atsiliko nuo ispanų keturių įvarčių skirtumu (2:6, 3:7), nepaprašė minutės pertraukėlės. Treneris nusprendė pasikliauti žaidėjais ir nesuklydo – kėlinio viduryje rezultatas jau buvo lygus 7:7.

Po to komandos ilgai žengė koja kojon, bet antrojo kėlinio viduryje Ispanijos rinktinei vėl įgijus keturių įvarčių persvarą (24:20), minutės pertraukėlė buvo neišvengiama. Trenerio patarimai slovėnams nepadėjo – Ispanijos rankininkai neleido priartėti nė per nago juodymą ir užsitikrino kelialapį į ketvirtfinalį.

Portugalai

Pasaulyje yra nedaug portugališkai kalbančių šalių. Tačiau net trijų portugališkai kalbančių šalių rinktinės žaidžia šių metų pasaulio rankinio pirmenybėse ir rungtyniauja toje pačioje grupėje.

Portugalijos rinktinė Geteborgo arenoje dvejas iš eilės rungtynes žaidė su „giminingomis“ komandomis. Penktadienį vykusios rungtynės buvo ypatingai jausmingos varžovams, nes dauguma Žaliojo Kyšulio rinktinės rankininkų užaugo Portugalijoje. Jie atstovauja Žaliajam Kyšuliui, nes patys arba jų tėvai yra kilę iš šio Atlanto vandenyne esančio salyno.

Nors Žaliajam Kyšuliui atstovauja aiškiai žemesnio lygio rankininkai, jų ypatingas nusiteikimas padėjo pirmąjį kėlinį neatsilikti nuo Portugalijos rinktinės. Vis dėlto po pertraukos portugalai viską sustatė į vietas ir laimėjo dideliu skirtumu 35:23 (14:12).

Galimybė

Kitos portugališkai kalbančios šalies rankininkai atsidūrė beveik beviltiškoje padėtyje. Tiesa, Brazilijos rinktinė aritmetinės galimybės II grupėje pakilti į antrąją vietą dar neprarado, bet Pietų Amerikos čempionams reikės ne tik laimėti, bet ir sulaukti dviejų palankių rezultatų kitose rungtynėse.

Brazilų padėtį apsunkino pralaimėjimas Vengrijos rinktinei 25:28 (14:14). Labai ryžtingai nusiteikę vengrai vos įpusėjus pirmajam kėliniui pirmavo 9:3. Tiesa, Brazilijos rankininkai prieš pertrauką išlygino rezultatą 13:13, o antrajame kėlinyje įmetė pirmąjį įvartį ir atsidūrė priekyje. Tačiau Vengrijos rankininkai netrukus susigrąžino žaidimo vadžias ir pasiekė pergalę.

Antrasis etapas. 2 turas

I grupė (Krokuva)

Slovėnija – Ispanija 26:31 (15:15). Dolenecas 7, Jancas 5 / Odriozola 6, D.Duišebajevas 5. 2100 žr.

Iranas – Prancūzija 29:41 (14:18). Kabirandžoo 4, Jadegaridehkordi 4 / Briet 6, Tournat 6. 4150 žr.

Juodkalnija – Lenkija 20:27 (8:11). M.Vujovičius 6 / Jędraszczykas 6. 9087 žr.

Lentelė: Prancūzija – 8, Ispanija – 8, Slovėnija – 4, Lenkija – 2, Juodkalnija – 2, Iranas – 0.

II grupė (Geteborgas)

Žaliasis Kyšulys – Portugalija 23:35 (12:14). Pina 6 / Areia 9, Iturriza 5. 3110 žr.

Brazilija – Vengrija 25:28 (14:14). Da Silva 6 / Lėkai 7, Ancsinas 6. 7317 žr.

Islandija – Švedija 30:35 (16:17). Elissonas 8 / Pellasas 8, Ekbergas 6. 11801 žr.

Lentelė: Švedija – 8, Portugalija – 5, Islandija – 4, Vengrija – 4, Brazilija – 3, Žaliasis Kyšulys – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.