EUROLYGA 2023

Rusijai beldžiantis į olimpines žaidynes – Lietuvos reakcija: įkaite tampa visa Europa

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) sulaukė kritikos po to, kai plačiau pravėrė duris Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti 2024 m. Paryžiuje vyksiančiose olimpinėse žaidynėse. Nors Europos šalys ir toliau mūru stovi su Ukraina, naujausias IOC pareiškimas gali paskatinti mažiau solidarius pasaulio regionus bei tarptautines sporto federacijas kitais metais sugrąžinti agresyvių šalių atletus į svarbiausią pasaulyje sporto renginį.

Prieštaringai vertinamą TOK pareiškimą portalui lrytas.lt sutiko pakomentuoti Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.<br>Lrytas.lt koliažas.
Prieštaringai vertinamą TOK pareiškimą portalui lrytas.lt sutiko pakomentuoti Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.<br>Lrytas.lt koliažas.
Paryžiaus olimpinų žaidynių atidarymo ceremonijos kompiuterinis prototipas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Paryžiaus olimpinų žaidynių atidarymo ceremonijos kompiuterinis prototipas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pasiruošimas 2024 m. Paryžiaus olimpinėms žaidynėms.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pasiruošimas 2024 m. Paryžiaus olimpinėms žaidynėms.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė<br>LTOK nuotr.
LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė<br>LTOK nuotr.
Rusijos olimpinė komanda.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos olimpinė komanda.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2023-01-26 14:45, atnaujinta 2023-01-26 16:33

Praėjusį mėnesį Azijos olimpinė taryba palaimino Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimą jos jurisdikcijai priklausančiose varžybose rengiantis 2024 m. Paryžiaus olimpinėms žaidynėms.

Trečiadienį IOC vykdomosios valdybos nariai uždegė tam žalią šviesą po konsultacinių pokalbių su IOC nariais, pasauliniu sportininkų atstovų tinklu, tarptautinėmis federacijomis ir nacionaliniais olimpiniais komitetais.

Jau 11 mėnesių karo talžomos Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šią savaitę pareiškė, kad Rusijos sportininkams „neturėtų būti vietos“ Paryžiaus olimpinėse žaidynėse. Tačiau trečiadienį paskelbtas IOC pareiškimas gali atverti kelią jų sugrįžimui.

Jame teigiama, kad „nė vienam sportininkui neturėtų būti užkirstas kelias varžytis vien dėl jo paso“.

Tokį prieštaringai vertinamą pareiškimą portalui lrytas.lt pakomentavo Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

„Noriu visiems priminti, kad ne IOC kviečia sportininkus. Sportininkus, kad dalyvautų olimpinėse žaidynėse, turi atsirinkti. Atranką vykdo tarptautinės sporto federacijos, kurių dauguma yra suspendavusios Rusijos ir Baltarusijos federacijas, todėl tose atrankose jos nedalyvauja.

Čia svarbi naujiena galbūt tik ta, kad Europai kategoriškai nesutinkant įsileisti į savo renginius net tų sportininkų, kurių sporto federacijos nėra suspendavusios, savo pagalbą pasiūlė Azijos žemyno olimpinių komitetų asociacija.

Azijos olimpinių komitetų asociacija pasiūlė, kad jų renginiuose (atrankos į olimpines žaidynes varžybose) galėtų dalyvauti Rusijos ir Baltarusijos sportininkai tų sporto federacijų, kurios nėra jų suspendavusios. Kiti yra suspenduoti federacijų lygmenyje – jie nedalyvauja varžybose, todėl būti atrinkti olimpinėms žaidynėms kol kas galimybės neturi“, – paaiškino D.Gudzinevičiūtė.

Praėjusią savaitę vykusiose IOC diskusijose su nacionalinėmis ir tarptautinėmis sporto organizacijomis daugiausia dėmesio buvo skiriama klausimui dėl galimybės sportininkams, turintiems Rusijos arba Baltarusijos pasus, dalyvauti tarptautinėse sporto varžybose.

IOC vykdomoji valdyba sutarė, kad „nė vienam sportininkui neturėtų būti užkirstas kelias dalyvauti varžybose vien dėl jo paso“, tačiau pabrėžė, jog visi šie asmenys varžytųsi kaip neutralūs sportininkai, su sąlyga, kad jie visapusiškai laikysis Olimpinės chartijos ir aktyviai neremia ir praeityje nerėmė karo Ukrainoje.

D.Gudzinevičiūtė pažymėjo, jog, nors Europos sportui atstovaujančių organizacijų pozicija dėl rusų ir baltarusių atletų dalyvavimo tarptautinėse varžybose nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios nė kiek nepasikeitė, betarpišką solidarumą su Kijevu demonstruoja ne visi pasaulio regionai.

„IOC konsultacijos vyko ir su IOC nariais, ir su federacijomis, ir su nacionaliniais olimpiniais komitetais. Šiuo atveju, jeigu dalis pasaulio galbūt paprasčiau žiūri į karus, pavyzdžiui, Afrikos nacionalinių olimpinių komitetų vadovas išsireiškė, kad „mes čia visi kariaujam“, tai Europa tikrai laikosi labai vieningos pozicijos ir nenori nei rusų, nei baltarusių sugrįžimo“, – portalui lrytas.lt diskusijų detales atskleidė LTOK prezidentė.

Nors IOC vaidmuo atliekant tokio tipo sprendimus išlieka rekomendacinio pobūdžio, reikia pažymėti, kad praėjusių metų vasarį, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, būtent IOC rekomendavo uždrausti Rusijos ir Baltarusijos atstovams dalyvauti tarptautinėse sporto varžybose ir absoliuti dauguma sporto federacijų į tai atsižvelgė.

Dabar šią rekomendaciją pakeitė kita – leisti rusams ir baltarusiams varžytis kaip neutraliems sportininkams. Todėl įdomu, ar tarptautinės sporto federacijos paklausys IOC ir šį kartą.

„Tai yra tarptautinių federecijų sprendimas su IOC rekomendacija. Kol kas jis nėra niekaip pasikeitęs. Jeigu kažkokia tarptautinė federacija priims tokį sprendimą, tai čia, vėlgi, yra tarptautinės federacijos reikalas, kuris, pavyzdžiui, Europos šalių tikrai nesužavėtų, bet nežinau, ką mes galėtumę padaryti. Kol kas to nėra, o spėlioti nesiruošiu“, – situaciją apibendrino D.Gudzinevičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.