EUROLYGA 2023

„Buriavimas kanalizacijoje“: viena geriausių pasaulio burlentininkių paliko šalį dėl netikėtos problemos

Viena geriausių pasaulio burlentininkių Sarah Jackson dėl vandens taršos paliko Anglijos pietinę pakrantę ir išvyko į Ispaniją, o treniruotes netoli savo namų apibūdino kaip „buriavimo sportą kanalizacijoje“. Britė yra dukart pasaulio vicečempionė ir užima antrąją vietą pasaulyje slalomo rungtyje.

Jungtinės Karalystės burlentininkė Sarah Jackson.<br>„Instagram“ nuotr., lrytas.lt koliažas.
Jungtinės Karalystės burlentininkė Sarah Jackson.<br>„Instagram“ nuotr., lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-30 15:46

Visgi 24 metų sportininkė buvo priversta persikelti į kitą vietą dėl vandens sąlygų Heilingo saloje, Hampšyro grafystėje esančiame burlenčių sporto taške.

„Kadangi tai yra Didžioji Britanija, kur iškrenta labai daug kritulių, o man tenka treniruotis bet kokiu oru, buvo dienų, kai iš esmės burlente plaukiodavau kanalizacijoje, – „The Guardian“ sakė. S.Jackson. – Tai ne tik nemalonu, bet ir pavojinga sveikatai, tačiau tai man atvėrė akis į mūsų vandens kelių taršos problemą – ne tik dėl nuotekų, bet ir dėl cheminių medžiagų bei plastiko.“

Heilingo salos vanduo kelia didelį vietos gyventojų susirūpinimą. Bendrovės „Southern Water“ duomenys rodo, kad 2021 m. į netoliese esančius Langstono ir Čičesterio uostus nevalytos nuotekos buvo išleidžiamos 102 dienas.

Vandens tiekimo bendrovėms teisiškai leidžiama išleisti nuotekas į vandens telkinius, kad būtų išvengta namų užtvindymo po audrų. Teigiama, kad nė vienas Anglijos vandens telkinys nėra geros ekologinės ir cheminės būklės.

S.Jackson, gimusi Češyre, dabar persikėlė treniruotis į Tenerifę. Ji taip pat tapo Jūrų apsaugos draugijos (angl. Marine Conservation Society), labdaros organizacijos, kurios tikslas – iki 2030 m. sumažinti vandenynų taršą, ambasadore.

„Kadangi tiek daug laiko praleidžiu vandenyje – ne tik Jungtinėje Karalystėje, bet ir visame pasaulyje – iš labai arti matau, kokią žalą jūrų aplinkai daro žmonės“, – pripažino S.Jackson.

Jūrų apsaugos draugijos atstovė Nicola Greaves sakė: „Neišvalytos nuotekos kasmet šimtus tūkstančių valandų pumpuojamos į mūsų jūras, todėl kyla pavojus žmonėms, planetai ir laukinei gamtai.

Sarah iš arti mato, su kokiomis problemomis susiduria mūsų jūros, todėl esame dėkingi, kad ji atkreipė dėmesį į mūsų misiją, kuria siekiame švaresnių, geriau apsaugotų ir sveikesnių jūrų, kuriomis galėtų mėgautis visi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.