EUROLYGA 2023

Grįžo į sveiką protą – IOC laikysis Rusijai ir Baltarusijai įvestų sankcijų

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) po savaitę trukusių svajų atsibudo ir pareiškė, jog laikysis Rusijai ir Baltarusijai įvestų sankcijų dėl dalyvavimo 2024 metų olimpinėse žaidynėse.

 Tarptautinis olimpinis komitetas laikysis Rusijai ir Baltarusijai įvestų sankcijų dėl dalyvavimo 2024 metų olimpinėse žaidynėse.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Tarptautinis olimpinis komitetas laikysis Rusijai ir Baltarusijai įvestų sankcijų dėl dalyvavimo 2024 metų olimpinėse žaidynėse.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2023, 8:42 AM, atnaujinta Feb 1, 2023, 10:29 AM

IOC antradienį paskelbė pareiškimą, sureaguodami į anksčiau pasakytus Rusijos olimpinio komiteto vadovo Stanislavo Pozdniakovo komentarus. Savo ruožtu jis kalbėjo, kad sportininkams iš dviejų šalių, kurioms uždrausta dalyvauti varžybose Europoje, gali būti leista užsidirbti vietą Paryžiaus olimpinėse žaidynėse per Azijos kvalifikacines sistemas.

„Sankcijos Rusijos ir Baltarusijos valstybėms ir vyriausybėms yra nediskutuotinos. Jas vienbalsiai patvirtino neseniai įvykęs olimpinis viršūnių susitikimas 2022 m. gruodžio 9 d.“, – tviteryje rašė IOC.

Tos sankcijos apima ir Rusijos ir Baltarusijos vyriausybės pareigūnų nekvietimą į tarptautinius sporto renginius ir sporto renginių neorganizavimą abiejose šalyse.

Tačiau praėjusią savaitę IOC pareiškė, kad Azijos olimpinė taryba Rusijos ir Baltarusijos sportininkams pasiūlė galimybę varžytis Azijoje.

„Žinoma, tai yra Tarptautinio olimpinio komiteto bandymas leisti mūsų sportininkams dalyvauti tarptautinėse varžybose. Galbūt ir būsimose olimpinėse žaidynėse. Mes tai visiškai sveikiname“, – kalbėjo S.Pozdniakovas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad leidimas Rusijai dalyvauti 2024 metų žaidynėse būtų tolygu parodyti, kad „teroras kažkokiu būdu yra priimtinas“. Ukrainos prezidento patarėjas Michailas Podoliakas pirmadienį pareiškė, kad IOC „skatina smurtą, masines žudynes, naikinimą“ ir kad Rusijos dalyvavimas žaidynėse suteiktų šaliai „platformą skatinti genocidą“.

IOC, kuris Rusijos dalyvavimo olimpinėse žaidynėse klausimą taip pat didžiąja dalimi perdavė atskiroms sporto federacijoms, paskelbė pareiškimą, kuriame teigiama, kad „griežčiausiai atmeta šį ir kitus įžeidžiančius pareiškimus, kadangi jie negali būti jokios konstruktyvios diskusijos pagrindu“.

Ukraina tikisi užsitikrinti platų tarptautinį palaikymą dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų draudimo dalyvauti Paryžiaus olimpinėse žaidynėse, o šalies pareigūnai taip pat kalbėjo apie galimą boikotą, jei jiems būtų leista dalyvauti varžybose.

Nuo 2022 m. vasario mėn., kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, daugelis sporto institucijų protestuodami suspendavo Rusijos komandas ar sportininkus, o IOC rekomendavo atšaukti renginius Rusijoje.

Rusijos olimpinei komandai jau buvo taikomi apribojimai po to, kai buvo nustatyta, kad ji pažeidė antidopingo taisykles, o praėjusių metų žiemos olimpinėse žaidynėse Pekine ji varžėsi su neutralia vėliava.

IOC nori įtraukti Rusijos ir Baltarusijos atletus kaip neutralius 2024 m. žaidynėms, o tai reikštų, jog jie varžytųsi su olimpine vėliava, tačiau vis dar neaišku, kaip jie galėtų patekti į kvalifikaciją.

Kai kurie nacionaliniai olimpiniai komitetai, įskaitant olimpinius sunkiasvorius JAV, palaikė galimą šių sportininkų sugrįžimą su neutralia vėliava.

Praėjusią savaitę IOC, pasikonsultavęs su suinteresuotosiomis šalimis, pareiškė, kad „jokiam sportininkui neturėtų būti užkirstas kelias dalyvauti varžybose vien dėl savo paso“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.