EUROLYGA 2023

Dviračių sporto sąjungos tūpsnis: nedarys kliūčių rusams ir baltarusiams grįžti į tarptautinių varžybų trasas

Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) parėmė Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) planus leisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti tarptautinėse varžybose nepaisant baimių dėl Europos valstybių „priešiškų pozicijų“.

 UCI prezidentas Davidas Lappartient'as.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 UCI prezidentas Davidas Lappartient'as.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2023, 11:38 AM, atnaujinta Feb 4, 2023, 11:44 AM

UCI vykdomojo komiteto sprendimas Nyderlanduose priimtas po to, kai IOC atvėrė duris sportininkams iš Rusijos ir Baltarusijos grįžti į pasaulinį sportą su neutralia vėliava.

Tai pirmoji tarptautinė olimpinė federacija, pasiryžusi imtis veiksmų po to, kai sausio 25 d. IOC paskelbė, kad po konsultacijų ištirs Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo galimybes.

UCI vienbalsiai priėmė rezoliuciją, atitinkančią IOC poziciją, svarstyti galimybę dviratininkams ir valdininkams iš Rusijos ir Baltarusijos dalyvauti pasaulinėse varžybose „griežtomis sąlygomis“.

Pagal kriterijus, kurie, anot UCI, gali būti nustatyti po naujo IOC vykdomojo komiteto nutarimo, sportininkai varžysis kaip neutralūs ir „neatstovaus savo valstybei ar jokiai kitai organizacijai savo šalyje“.

UCI, kuriai vadovauja IOC narys Davidas Lappartient'as, taip pat perspėjo, kad visi, kurie „aktyviai remia karą Ukrainoje“, negalės dalyvauti.

Sportininkai taip pat privalės laikytis Pasaulio antidopingo kodekso.

Išliktų visų Rusijos ir Baltarusijos nacionalinių simbolių ir himnų draudimas, o renginiai negalėtų vykti nė vienoje iš dviejų šalių.

UCI paragino vyriausybes „nenaudoti olimpinių žaidynių ir mūsų tarptautinių varžybų kaip politinių sankcijų įrankio“.

Tačiau pasaulinė dviračių sporto institucija pripažino, kad Europos dviračių sporto sąjungos (UEC) lyderis Enrico Della Casa iškėlė abejnes dėl vyriausybių atsako į Rusijos ir Baltarusijos dviratininkų dalyvavimą.

„Diskusijų metu UEC prezidentas išreiškė susirūpinimą Europos žemyno konfederacijoje dėl priešiškų vyriausybių pozicijų ir daugelio šalių visuomenės nuomonės, kurios, nepaisant Olimpinės chartijos ir autonomijos principų, gali išlaikyti apribojimus savo teritorijose, – rašoma UCI pranešime. – Todėl UEC tikisi, jog IOC bendradarbiaus su įvairiomis vyriausybėmis, kad nacionalinėms federacijoms, organizatoriams ir sportininkams nekiltų sunkumų, jei tektų organizuoti ar dalyvauti renginiuose, kuriuose galėtų dalyvauti Rusijos ir Baltarusijos sportininkai.“

UCI taip pat pabrėžė, kad „griežtai smerkia“ Rusijos invaziją į Ukrainą, remiamą jos karinės sąjungininkės Baltarusijos, ir įsipareigojo suteikti daugiau paramos karo draskomai šaliai.

UCI susitarė Ukrainos sportininkus priimti į UCI Pasaulio dviračių sporto centrą – švietimo ir treniruočių centrą, esantį Aiglio mieste Šveicarijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.