EUROLYGA 2023

Islandijos rankinio ekspertai nepamiršo šioje šalyje žaidusių lietuvių

Nors Islandija užaugino daug garsių rankininkų, islandai nepamiršta ir šioje šalyje žaidusių lietuvių. „Visir“ leidinys išrinko 50 geriausių šio amžiaus Islandijos lygos žaidėjų, tarp kurių pateko ir tolimoje saloje ryškius pėdsakus palikę Lietuvos rankinio mokyklos auklėtiniai.

Giedrius Morkūnas<br>rankinis.lt nuotr.
Giedrius Morkūnas<br>rankinis.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-09 14:56

Islandijos rankinio ekspertai tarp penkiasdešimties geriausių šio amžiaus Islandijos lygos rankininkų paminėjo du lietuvius. 41-ąją vietą užėmė vartininkas Giedrius Morkūnas, 42-ąją vietą – linijos žaidėjas Andrius Stelmokas.

G.Morkūnas praėjusį dešimtmetį penkis sezonus (2012–2017 m.) gynė Hafnarfjorduro „Haukar“ vartus ir padėjo šiai komandai iškovoti šešis titulus. „Haukar“ rankininkai per šį laikotarpį dukart tapo Islandijos čempionais (2015 ir 2016 m.), iškovojo šalies taurę (2014 m.) ir triskart laimėjo Islandijos lygos taurę (2013, 2014 ir 2016 m.). G.Morkūnas žaidė 117 rungtynių, įmetė 11 įvarčių ir 2015 metais buvo išrinktas geriausiu Islandijos lygos vartininku.

„Kai 2012 metais „Haukar“ sudarė sutartį su 25 metų vartininku iš Lietuvos, ši naujiena neatrodė labai svarbi. Tačiau G.Morkūnas tapo vienu iš sėkmingiausių pirkinių per visą „Haukar“ klubo istoriją, – rašė geriausius Islandijos lygos rankininkus rinkęs „Visir“. – G.Morkūnas pirmąjį sezoną buvo antrasis komandos vartininkas, bet 2013 metais tapo pagrindiniu. Jis nuostabiai žaidė 2014 ir 2015 metų atkrintamosiose varžybose. 2014-ųjų finalo serijoje G.Morkūnas atrėmė 45,6 proc. metimų, tai – neįtikėtinai didelis skaičius. To neužteko, kad „Haukar“ taptų čempionu, bet kitais metais ši komanda laimėjo visas aštuonerias atkrintamųjų varžybų rungtynes, o G.Morkūnas žaidė taip pat nuostabiai, kaip prieš metus“.

2017 metais G.Morkūnas iš Islandijos išvyko į tuo metu Čempionų lygoje rungtyniavusį Ryhimiakio „Coks“ klubą (Suomija), o nuo 2021 metų atstovauja Vilniaus „Šviesai“.

A.Stelmokas praėjusio amžiaus pabaigoje vieną sezoną žaidė Akureirio „Thor“ ekipoje, iš kurios 2000 metais perėjo į to paties miesto KA komandą. Atstovaudamas KA komandai A.Stelmokas po kartą tapo Islandijos čempionu (2002 m.), Islandijos taurės laimėtoju (2004 m.) ir Islandijos lygos taurės laimėtoju (2001 m.).

Jis per penkis sezonus Islandijos lygoje žaidė 99 rungtynes, įmetė 545 įvarčius, o 2003 metais buvo išrinktas geriausiu Islandijos lygos rankininku.

„A.Stelmokas buvo vienas iš geriausių visų laikų rankininkų, kurie vilkėjo geltonus-mėlynus marškinėlius. Jis tapo kertiniu akmeniu, apie kurį buvo pastatyta KA komanda per pastarąjį jos didelės šlovės laikotarpį, – rašė „Visir“. – A.Stelmokas buvo puikus gynėjas ir vienas iš geriausių visų laikų Islandijos lygos linijos žaidėjų. Nors nebuvo itin talentingas, daug pasiekė dėl sunkaus darbo, jėgos, kovingumo ir žaidimo nuovokos“.

Geriausųjų sąraše 21-oji vieta skirta gruzinui Rolandui Eradzei. Buvęs kelių Islandijos klubų vartininkas dabar dirba trenerio padėjėju Zaporižės „Motor“ klube, kuriame yra lietuvio Gintaro Savukyno dešinioji ranka. Beje, dabartinis Lietuvos rinktinės treneris G.Savukynas amžių sandūroje taip pat kelis sezonus žaidė Islandijos klubuose Mosfelsbairo „Afturelding“ ir Seltjarnarneso „Grotta“.

„Visir“ geriausiųjų penkiasdešimtuką rinko pasitelkęs dvidešimt ekspertų, tarp kurių – geriausi Islandijos rankininkai, treneriai ir rankinio apžvalgininkai. „Šio darbo ėmėmės dėl meilės rankiniui, noro išsaugoti istoriją ir tikėdamiesi paskatinti diskusiją“, – pristatydamas sąrašą, teigė „Visir“ leidinys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.