EUROLYGA 2023

J. Šiugždinienė išdėstė savo poziciją galimo olimpinių žaidynių boikoto klausimu

Rusijos ir Baltarusijos sportininkams ir toliau bandant prasmukti į 2024 metų olimpinės žaidynės, savo poziciją išdėstė švietimo, mokslo ir sporto (ŠMSM) ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Jurgita Šiugždinienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2023, 1:34 PM

Ministrė teigia, kad boikotas būtų tik paskutinė priemonė, kurios būtų galima imtis.

„Pastaruoju metu vis sulaukiu klausimo dėl galimo olimpinių žaidynių boikoto. Olimpiados boikotas yra paskutinė galima priemonė, kurios gali tekti imtis. Dabar turime padaryti viską, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkų neliktų olimpiadoje, o mūsų ir Ukrainos sportininkai joje dalyvautų. Tam skiriame daug laiko ir pastangų.

Antradienį bendrame Šiaurės ir Baltijos šalių atsakingų už sportą ministrų pasitarime buvo aptartos šalių pozicijos dėl Tarptautinio olimpinio komiteto sprendimo leisti rusų ir baltarusių sportininkams dalyvauti olimpinėse varžybose po neutralia vėliava.

Džiaugiuosi, nes mūsų visų pozicija yra vieninga – neleisti agresorių sportininkams dalyvauti olimpiadoje tol, kol Rusija ir Baltarusija nenutrauks agresijos prieš Ukrainą. Penktadienį laukia diskusija su kitomis ES ir pasaulio valstybėmis.

Nuo pat Rusijos karo Ukrainoje pradžios mano ir ministerijos pozicija aiški – nutraukti bet kokius ryšius su Rusijos ir Baltarusijos sportu. Tą pačią poziciją išreiškė ir Užsienio reikalų ministerija.

Esu dėkinga Lietuvos sporto federacijoms ir sportininkams, kurie laikosi aiškios vertybinės pozicijos. Tačiau sulaukiame ir nemalonių staigmenų.

Manęs neįtikina pareiškimai, kad „nėra kitos išeities“. Privalo būti padaryta viskas komunikuojant tvirtą šalies poziciją tarptautinėms federacijoms ir iš anksto informuojant agresorių sportininkus, kad jie Lietuvoje nėra laukiami.

Tiesa, kad mes jiems uždrausi atvykti negalime, nes jie dažnu atveju atvyksta su viza, išduota kitos ES ar Šengeno valstybės. Lietuva jiems vizų neišduoda. Tad tik pačių sporto organizacijų principinė pozicija neleistų teroristinių valstybių atstovams atvykti pas mus dalyvauti varžybose.

Lietuvos sporto federacijos yra savarankiškos organizacijos, jos pačios sprendžia, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje, jos nėra pavaldžios ministrui.

Tačiau kiekvienas žmogus ar organizacija privalome atsakyti sau ir Lietuvos bendruomenei, ar padarėme viską, kad palaikytume Ukrainą ir užkirstume kelią slenkančiai agresijai.

Pakartosime rekomendacijas federacijoms, jos bus detalesnės. Skirstant finansavimą federacijoms, planuojame užskaityti anksčiau vykusių varžybų rezultatus, jeigu nacionalinių sporto šakų federacijos negalės dalyvauti svarbiose varžybose. Panašią nuostatą taikėme ir pandemijos metu“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė ministrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.