EUROLYGA 2023

Rusų tenisininkams prasmukant į turnyrus Vilniuje teniso sąjungos vadovas R. Grušas tik atsidūsta: „Privalome juos priimti ir išlaikyti“

Lietuvos sporto flagmanai aštriai pasisako apie Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimą įvairiuose tarptautiniuose turnyruose, tačiau į teniso turnyrą Vilniuje atvykęs rusas čia liko ir po jo.

 Rusijos tenisininkas Jevgenijus Donskojus ir Lietuvos teniso sąjungos vadovas Ramūnas Grušas  <br> lrytas.lt koliažas
 Rusijos tenisininkas Jevgenijus Donskojus ir Lietuvos teniso sąjungos vadovas Ramūnas Grušas  <br> lrytas.lt koliažas
 Rusijos tenisininkas Jevgenijus Donskojus ir Lietuvos teniso sąjungos vadovas Ramūnas Grušas  <br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Rusijos tenisininkas Jevgenijus Donskojus ir Lietuvos teniso sąjungos vadovas Ramūnas Grušas  <br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Rusijos tenisininkas Jevgenijus Donskojus ir Lietuvos teniso sąjungos vadovas Ramūnas Grušas  <br> D.Umbraso nuotr.
 Rusijos tenisininkas Jevgenijus Donskojus ir Lietuvos teniso sąjungos vadovas Ramūnas Grušas  <br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 13, 2023, 6:37 PM

Lrytas.lt praėjusią savaitę rašė, jog „Vitas Gerulaitis Cup“ turnyre dalyvavo rusas bei du baltarusiai. Trys sportininkai varžėsi po neutralia vėliava.

Tiesa, tenisininkas iš Rusijos Jevgenijus Donskojus į finalinį turnyro etapą nepateko, jis neįveikė antrankos. Nepaisant to, 32-ejų buvusi Rusijos teniso žvaigždė neskubėjo namo ir liko Vilniuje, kur ruošėsi kitiems turnyrams.

„Kitas mano turnyras – ateinantį sekmadienį, o treniruotės prasideda tik penktadienį. Iki namų su tiek begalę persėdimų sunku, nepatogu skristi, todėl pasilikau čia treniruotis.

Dar porą dienų pasitreniruosiu, gal dar atsiras šansas patekti į dvejeto varžybas. Jeigu pateksiu, sužaisiu, o jeigu nepateksiu, pasitreniruosiu ir išvyksiu į turnyrą Prancūzijoje“, – LRT radijo žurnalistei Astai Martišiūtei sakė rusų sportininkas, kalbėjęs rusų kalba.

Nors Lietuva ir vengia įsileisti rusus bei baltarusius, J.Donskojus į šalį atvyko nevaržomas, mat keliavo iš Europos.

Pagal ATP taisykles, kurių laikėsi „Vitas Gerulaitis Cup“ organizatoriai, po neutralia vėliava dalyvaujantis rusai ir baltarusiai gali varžytis tarptautiniuose turnyruose.

Dėl šios priežasties turnyro organiztoriai neturėjo teisės nepriimti Ukrainą užpuolusios valstybės tautiečių.

„Yra oficialios ITF ir ATP turnyrų platformos, per kurias registruojasi sportininikai ir mes negalime niekaip jų įtakoti. Visi tenisininkai atvyksta į tą turnyrą, kuriam registravosi ir pagal visas tarptautines taisykles privalome tuos tenisininkus priimti ir išlaikyti iki tol, kol jie neiškrenta iš varžybų“, – lrytas.lt kalbėjo Lietuvos teniso sąjungos prezidentas Ramūnas Grušas.

– Kokia jūsų sąjungos pozicija rusų ir baltarusių tenisininkų atžvilgiu?, – buvo paklaustras R.Grušas.

– Mes tik prasidėjus karui Ukrainoje viešai pareiškėme, kad esame prieš, kad agresoriaus sportinininkai varžytųsi kartu su kitais pasaulio tenisininkais. Ir norėjome, kad rusai ir baltarusiai būtų izoliuoti nuo tarptautinių varžybų bei turnyrų.

Tačiau šiai dienai esame tarptautinės bendruomenės nariais ir turime laikytis tų nuostatų, kurios yra priimtos pasauliniu lygiu. O šiai dienai rusai ir baltarusiai kaip neutralūs sportininkai gali varžytis teniso kortuose, negalime tų taisyklių savavališkai pakeisti. Bet tai nereiškia, kad palaikome tokias nuostatas.

– Šiuo atveju, ar galėjote neleisti startuoti mūsų šalyje vyksiančiuose turnyruose argesoriaus ir jo satelitų baltarusių tenisininkams?

– Nei mes registruojame, nei leidžiame startuoti – yra ITF ir ATP organizacijos. Per jas yra registracija. Jei mūsų valstybė turėtų įsivedusi griežtas taisykles, kad jokie sportininkai iš Rusijos ar Baltarusijos negali kovoti Lietuvoje, jie nebūtų įleidžiami, tuomet ir šio klausimo nebūtų.

Tiesiog jie net nesiregistruotų turnyrams Lietuvoje, nes valstybės įstatymai turi viršenybę virš vienos ar kitos federacijos, asociacijos ar sąjungos.

Dabar su Estijos, Latvijos ir Skandinavijos teniso organizacijomis kreipiamės į ITF, kad šioms šalims būtų suteiktas išskirtinis leidimas drausti registruotis rusams ir baltarusiams. Per šias dienas bus suderintas laiškas ir lauksime ITF reakcijos.

– Jei jūs būtumėte savavališkai uždraudę „Vitas Gerulaitis Cup“ turnyre startuoti rusams ir baltarusiams, kokios sankcijos grėstų?

– Net nežinau. Galimai, iš mūsų būtų atimti visi šalyje vykstantys tarptautiniai turnyrai. Per metus įvairiose amžiaus grupėse jų turime apie 20 ir jie sugrįžtų į Lietuvą tik tada, kai išspręstumėme rusų ir baltarusių dalyvavimo klausimą.

Kitą vertus, šiai dienai turėtume keistą situaciją – pas mus turnyrai nevyktų, tačiau jie būtų rengiami Norvegijoje, Italijoje, gal Estijoje su Vokietija ir ten tie patys rusai žaistų su mūsų tenisininkais.

Taip, tie rusai būtų kaip neutralūs sportininkai, tačiau jie kovotų, kaip varžosi dabar Lietuvoje. Ta prasme viskas liktų tas pats, tik varžybų vieta pasikeistų.

Vienintelis variantas, kuris tai gali sustabdyti, tarptautinės organizacijos požiūris ir pozicija agresoriaus sportininkų atžvilgiu – draudimas vienur ar kitur startuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.