EUROLYGA 2023

Dejuojančiai Lietuvos teniso federacijai J. Šiugždinienė pateikė estų pavyzdį Kritikos strėlių sulaukė ir LFF

Rusija su Baltarusijos pagalba jau beveik metus laiko vykdo karą Ukrainoje, tačiau nepaisant to, Lietuvoje vykstančiuose teniso turnyruose pasirodo agresorių šalių sportininkai, o Lietuvos salės futbolo rinktinė stos į akistatą su Baltarusijos komanda. Dėl šių situacijų Švietimo, mokslo ir sporto ministerija paleido kritikos strėles į atitinkamas federacijas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos salės futbolo rinktinė.<br>LFF nuotr.
Lietuvos salės futbolo rinktinė.<br>LFF nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 22, 2023, 5:53 PM, atnaujinta Feb 23, 2023, 7:21 AM

Lietuvos teniso sąjunga (LTS) buvo vieną pirmųjų pasaulyje, pasmerkusi Rusijos vykdomą karą Ukrainoje, tačiau tai nesutrukdė jai priimti Rusijos ir Baltarusijos sportininkų savo organizuojamuose „Vilnius cup 2023“ ir „Vitas Gerulaitis cup“ varžybose.

LTS prezidentas Ramūnas Grušas teigė, jog norėtų, kad agresorių šalių sportininkai negalėtų dalyvauti tokiose varžybose, tačiau teigė, kad jie negali to sustabdyti.

R.Grušas LRT portalui teigė, kad situacija būtų galima išspręsti, jeigu veiksmų imtųsi valstybinės institucijos, kaip tai bene padarė Estija. LTS prezidentas prašė Vyriausybės, jog ši uždraustų agresorių šalių sportininkams atvykti į Lietuvą.

Visgi, Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė teigia, jog Estijoje šio sprendimo ėmėsi būtent Estijos teniso federacija, o ne valstybinės institucijos.

„Dalis agresorių šalių sportininkų gyvena ne Rusijoje ir Baltarusijoje. Kai kurie turi Šengeno ar ES vizas, kuriomis gali atvykti iš tų šalių. Iš Rusijos ir Baltarusijos jie negalėtų atvykti. Mes jų neįleidžiame, vizų neišduodame, tačiau tokie atvejai kaip tenise gali įvykti.

Tačiau noriu pateikti Estijos pavyzdį. Kalba, kad yra priimti kažkokie teisės aktai (red. – rusams ir baltarusiams neleidžiantys dalyvauti varžybose). Nėra teisės aktų! Mano žiniomis, nei viena kaimyninė valstybė nėra priėmusi tokių aktų, kokių reikalauja teniso ar futbolo federacija. Estų teniso federacija pasakė aiškią poziciją, jog nepriims baltarusių ir rusų sportininkų varžybose. Jų ten nebuvo ir varžybos sėkmingai įvyko“, – kalbėjo J.Šiugždinienė.

Tuo tarpu Lietuvos futbolo federacija (LFF) paskelbė, jog nacionalinė salės futbolo rinktinė susitiks su Baltarusijos komanda kovo mėnesį dviejose varžybose.

LFF sako atsidūrusi „situacijos įkaite“ ir pirštu dūrė į ŠMSM. Pati ministrė sako nagrinėjusi įvairius galimus scenarijus, tačiau teigia, jog šioje situacijoje viskas yra pačios LFF rankose.

„Visi variantai yra svarstomi ir nagrinėjami, tačiau šiuo atveju pirmiausia turi būti pačios federacijos sprendimas nedalyvauti. Nematome, kad kažko trūktų valstybės pozicijoje, kad LFF priimtų sprendimą nedalyvauti.

Tokį sprendimą ji gali priimti šiandien – nedalyvauti varžybose, kuriose yra varžomasi su Baltarusijos sportininkais.

Daugumai mūsų federacijų situacija aiški ir nekyla klausimas dėl papildomo reguliavimo. Tai yra labai verybinis, moralinis federacijos sprendimas, kurį yra priėmusios dauguma federacijų. Šiuo metu mes sprendžiame teniso ir futbolo federacijų klausimą. Neturime jų išreikštos vykdomojo komiteto pozicijos, ką jie mano apie dalyvavimą arba nedalyvavimą varžybose, kuriose dalyvauja ir Rusijos bei Baltarusijos sportininkai. Tai yra vienas svarbiausių ir principinių sprendimų“, – savo poziciją pateikė J.Šiugždinienė.

ŠMSM ministrė prakalbo ir apie galimas pasekmes teniso bei futbolo federacijoms, o kaip sektiną pavyzdį pateikė bokso federaciją.

„Svarbiausia ne tai, kas jiems grės valstybiniu lygmeniu, bet kokia yra jų moralinė ir vertybinė pozicija karo Ukrainoje akivaizdoje. Vyriausybė ir ministerija padarė viską – išsakė labai aiškią poziciją, išleido griežčiausias rekomendacijas, kurios kitose valstybėse yra traktuojamos visu rimtumu.

Federacijos yra savarankiškos organizacijos, tai pirmiausia jų tvirta pozicija yra, kad jos nedalyvauja varžybose. Mes turime savo poveikio priemones, bet jos palyginus su pozicija ir karo situacija Ukrainoje... Man kartais net skaudu apie tai kalbėti.

Faktas – priemonės yra, esame jas apspręndę. Nefinansuosime tarptautinių varžybų vyksiančių Lietuvoje, kuriose dalyvaus rusų arba baltarusių sportininkai. Taip pat turime galimybę persvarstyti finansavimą federacijoms. Tad visos priemonės yra galimos, tačiau raginame tiek teniso, tiek futbolo federacijas jungtis į koalicijas su kitų šalių federacijomis, daryti spaudimą savo tarptautinėms federacijoms, kad nebūtų tokių atvejų.

Žinome, kad krepšinio ar bokso federacija priėmė gana aiškius sprendimus. Bokso federacija jau nedalyvavo vienose labai svarbiose tarptautinėse varžybose. Ministerija labai aiškiai yra pasakius – rezultatai bus įskaityti iš praėjusių metų ir federacijoms bei sportininkams nereikia jaudintis“, – kalbėjo ŠMSM ministrė J.Šiugždinienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.