EUROLYGA 2023

A. Lukašenka pratrūko dėl draudimų rusų ir baltarusių sportininkams vykti į žaidynes: „Jie ką – banditai? Jie kariavo?“

Pasaulio sporto bendruomenė ir toliau deda visas įmanomas pastangas, kad nebūtų įgyvendintas net ir minimalus Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) siūlymas – po neutralia vėliava leisti Paryžiaus olimpiadoje pasirodyti agresorės Rusijos ir jos satelito – Baltarusijos sportininkams. Jau metai, kai IOC yra rekomendavęs tarptautinėms federacijoms suspenduoti rusus po šis valstybės agresijos vasario 24-ąją prieš Ukrainą.

 A.Lukašenka<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A.Lukašenka<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A.Lukašenka<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A.Lukašenka<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-02-26 12:59

Bendrame 34 šalių sporto ministrų pareiškime IOC vadovui Thomasui Bachui raginama net nesvarstyti sprendimo leisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti Paryžiaus olimpinėse žaidynėse kaip neutraliems varžybų dalyviams.

Sporto ministrų pareiškime praėjusią savaitę buvo keliamas klausimas, „kaip įmanoma Rusijos ir Baltarusijos olimpinių žaidynių sportininkams varžytis kaip „neutraliems“ atstovams, kai tie atletai yra tiesiogiai finansuojami ir remiami jų valstybių. Taip pat akivaizdų susirūpinimą kelia stiprūs Rusijos sportininkų ir Rusijos kariškių ryšiai ir sąsajos“.

Taip pat pažymima, kad nuo 2022 m. vasario 28 d., kai IOC buvo paskelbęs apie Rusijos ir Baltarusijos sportininkų pašalinimą iš olimpiados, padėtis tik pablogėjo.

„Atsižvelgdami į tai, kad padėtis dėl Rusijos agresijos Ukrainoje nepasikeitė, ir į tai, kad būtina užtikrinti teisingumą ir solidarumą su Ukrainos sportininkais, kurių infrastruktūra buvo sunaikinta ir kurie turėjo palikti savo šalį (arba likti kovoti už Ukrainą, kurioje labai daug jų žuvo), esame tvirtai įsitikinę, kad nėra jokios praktinės priežasties atsisakyti Rusijos ir Baltarusijos sportininkų pašalinimo režimo, kurį IOC nustatė 2022 m. vasario 28 d.

Taip pat pažymėjome, kad savo pasirinkimais, veiksmais ir besitęsiančia invazija Rusija sulaužė olimpines paliaubas, kurias nuo 1993 m. nuolat remia Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja“, – rašome kreipimesi į IOC.

„Taip pat atkreipiame dėmesį į tai, kad Rusija ir Baltarusija turi savo rankose galimybę sugrąžinti savo sportininkus į tarptautinę sporto bendruomenę, pabaigdamos pradėtą karą prieš Ukrainą“, – rašoma kreipimesi į IOC.

Tokie pareiškimai ir kol kas IOC sprendimas nesiimti jokių rusų ir baltarusių sportininkų sugrąžinimo į tarptautinę sporto erdve veiksmų itin pykdo agresorius.

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka savaitgalį užsipuolė ne tik pasaulio sporto bendruomenę, bet ir IOC vadovą Th. Bachą, aiškindamas, kad tai nėra teisinga jo šalies atletų atžvilgiu.

„Mums ne viskas nepriimtina. Tačiau vėl atidžiai pasižiūrėkime: visos kaukės numestos. IOC prezidentas Th.Bachas prieš kurį laiką kalbėjo apie tai, ką mes galime daryti ir ką galėsime padaryti. Paaiškino siūlymą.

Tai jei pagal siūlymus mes galėsime būti olimpiadoje kaip neutralūs atletai, tai priimkime tą galutinį sprendimą. Šiandien jau esmė yra ne valstybės simboliuose, ne jų vėliavose, ar himnuose. Tai svarbesnė pozicija.

Kalbame apie sportininkus, kurie savo gyvenimą paskyrė sportui. Juk IOC su kitais tik žaloja tų jaunų žmonių likimus.

Th.Bachas juk yra puikus sportininkas. Ar jis nesupranta, ką reiškia atimti iš sportininko galimybę dalyvavuti varžybose? Ir svarbiausia – nė už ką atimta galimybė. Viskas suresta lygioje vietoje. Jie ką, ar jie banditai, ar jie kažkur kariavo?

Ką, jie buvo išėję į aikštę ir visa gerkle šaukė: „Duokite mums karą, žudykime“? Jie juk to nedarė. Prie ko čia sportininkai?

Pasakysiu konkrečiai – vyksta spaudimas iš visų pusių. Pagrindinė tema – pasmaugti mus ir Rusiją, kad niekada niekur mes neatsirastume, kad mūsų nebūtų šioje planetoje, kad mūsų civilizacija visiškai išnyktų. To nebus!“ – BelTA cituoja įširdusį save prezidentu pasiskelbusį A.Lukašenką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.