EUROLYGA 2023

Lietuvos rankininkams kliūtis statys Kylančių tautų čempionai gruzinai

Dėl kelialapio į Europos pirmenybes kovojanti Lietuvos vyrų rankinio rinktinė šią savaitę – trečiadienį Tbilisyje ir sekmadienį Klaipėdoje – žais dvejas atrankos turnyro rungtynes su Gruzijos komanda.

 Lietuva – Sakartvelas<br>rankinis.lt nuotr.
 Lietuva – Sakartvelas<br>rankinis.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-07 20:13

Turnyras

Europos pirmenybės vyks 2024 metų sausio 10–28 dienomis Vokietijoje. Be atrankos teisę žaisti baigiamajame turnyre gavo šeimininkė Vokietija bei praėjusių pirmenybių prizininkės Švedija, Ispanija ir Danija.

Atrankos turnyre dėl 20 kelialapių kovoja 32 komandos, suskirstytos į aštuonias grupes. Bilietus į Vokietiją gaus po dvi stipriausias grupių komandas ir keturios geriausios trečiąją vietą užimsiančios komandos. Rikiuojant komandas trečiųjų vietų įskaitoje bus išbraukti jų rezultatai, pasiekti žaidžiant su grupės autsaideriais.

Atrankos turnyras prasidėjo praėjusių metų spalio mėnesį. Tuomet rankininkai žaidė dviejų pirmųjų turų rungtynes.

Šią savaitę vyks trečiojo ir ketvirtojo turų rungtynės, po kurių jau gali paaiškėti keletas kelialapių savininkų. Likusieji kelialapiai bus išdalinti per penktojo ir šeštojo turų rungtynes, kurios bus žaidžiamos balandžio 26–30 dienomis.

Lietuviai

6-ojoje grupėje, kurioje kovoja Lietuvos rankininkai, po pirmojo atrankos lango pirmauja po 4 taškus surinkusios Vengrija ir Šveicarija. Lietuva ir Gruzija taškų neturi. Spalio mėnesį vengrų pranašumas prieš abu autsaiderius buvo milžiniškas, o šveicarai laimėjo minimaliu skirtumu.

Lietuvos rinktinė išvykoje nusileido vengrams 23:36, namie šveicarams – tik 26:27. Panašūs buvo Gruzijos komandos rezultatai. Gruzinai išvykoje šveicarams pralaimėjo 23:24, bet namie vengrams – net 24:41.

Per šį atrankos langą lietuviai ir gruzinai susitiks trečiadienį Tbilisyje ir sekmadienį Klaipėdoje, vengrų ir šveicarų rungtynės vyks ketvirtadienį Šafhauzene ir sekmadienį Tatabanijoje.

Per paskutinį atrankos langą Lietuvos rankininkai balandžio 27 dieną Klaipėdoje žais su vengrais ir balandžio 30 dieną Vinterture susitiks su šveicarais.

Varžovai

Praeitis. Gruzijos rinktinė, su kurią lietuviai dukart žais šią savaitę, dar nė karto nedalyvavo nei Europos, nei pasaulio pirmenybėse.

Maža to, gruzinai visai neseniai smarkiai atsiliko ne tik nuo Europos rankinio lyderių, bet ir nuo vidutiniokų. Praėjusį dešimtmetį Gruzijos rinktinė nė karto nepateko į žemyno pirmenybių atrankos pagrindinį etapą, o prieš 2014 ir 2016 metų Europos pirmenybes Gruzijos rankinio federacija visai neregistravo rinktinės ir ji nežaidė net preliminariame atrankos etape.

2020 metų Europos pirmenybių atrankos preliminariame etape Gruzijos rankininkai pralaimėjo visas ketverias rungtynes Liuksemburgo ir Italijos komandoms, 2022 metų čempionato atrankos preliminariame etape nugalėjo Azerbaidžano ir Maltos rinktines, bet pralaimėjo lemiamas rungtynes Kipro ekipai ir vėl nepateko į pagrindinį atrankos etapą.

Prasiveržti pavyko tik šiame atrankos cikle, tačiau gruzinams padėjo ir aplinkybės.

2021 metų pavasarį Gruzijos rinktinė tapo Tbilisyje vykusio Tarptautinės rankinio federacijos (IHF) Kylančių tautų turnyro nugalėtoja (šiame turnyre varžosi atsiliekančių šalių rinktinės), bet praėjusių metų sausį Europos pirmenybių atrankos preliminariame etape pripažino Suomijos komandos pranašumą 22:22 ir 23:30.

Pralaimėjusi šį mačą, Gruzijos rinktinė negavo teisės varžytis Europos pirmenybių atrankos pagrindiniame turnyre, bet buvo į jį pakviesta, kai Europos rankinio federacija (EHF) iš visų varžybų pašalino Rusijos ir Baltarusijos komandas.

Santykiai. Lietuvos rankininkai oficialiose varžybose su gruzinais susitiko septynis kartus. Per šias rungtynes lietuviai pasiekė šešias pergales ir patyrė vieną pralaimėjimą.

Ketverios rungtynės įvyko dar XX amžiuje – 1993 ir 1995 metais. Tuomet Lietuvos rinktinė pasiekė keturias pergales.

2013 metų pabaigoje ir 2014 metų pradžioje komandos dukart susitiko pasaulio pirmenybių atrankos turnyre. Lietuvos rankininkai laimėjo pirmąsias rungtynes Panevėžyje 23:17, bet Tbilisyje pripažino varžovų pranašumą 23:26.

Praėjusios rungtynės vyko 2018 metų sausį pasaulio pirmenybių atrankos turnyre Klaipėdoje. Šias rungtynes Lietuvos rinktinė laimėjo 24:20.

Dabartis. Praėjusį dešimtmetį Gruzijos rankinio federacija atgaivinti rinktinę bandė kviesdama užsienio trenerius. Tačiau dabar rinktinę treniruoja vietinis rankinio specialistas Tite Kalandadzė, kuris 2022 metų rudenį pakeitė vos kelis mėnesius dirbusį rumuną Sandu Iacobą.

Kalandadzės pavardė per Gruzijos rinktinės rungtynes skamba labai dažnai, nes vienas iš komandos lyderių yra trenerio sūnus Nikolozas Kalandadzė. Šis 20-metis rankininkai yra šiuo metu labiausiai Europoje matomas Gruzijos rankinio mokyklos auklėtinis – T.Kalandadzė žaidžia viename iš stipriausių Prancūzijos klubų „Chambery-Savoie“.

Jis dar nėra „Chambery“ lyderis, tačiau ant atsarginių suolo neužsibūna – per 19 rungtynių įmetė 32 įvarčius.

Kito talento Giorgio Cchovberadzės karjera Prancūzijoje klostosi ne taip sėkmingai. Jis buvo laikomas didžiausia Gruzijos rankinio viltimi, bet dėl atsinaujinančių traumų prasiveržti „Montpellier“ ekipoje jam nepavyksta. 22 metų G.Cchovberadzė šį sezoną žaidė tik 7 rungtynes ir įmetė 1 įvartį.

G.Cchovberadzė buvo Gruzijos rinktinės lyderis per praėjusį atrankos langą. Jis per dvejas atrankos turnyro rungtynes pelnė 13 įvarčių. Tačiau šią savaitę paskelbtame rinktinės žaidėjų sąraše G.Cchovberadzės pavardės nėra. Sąraše taip pat trūksta patyrusio 33 metų Iraklio Čikovanio, kuris žaidžia viename iš stipriausių Rumunijos klubų „Constanta“.

Kartu su T.Kalandadze rinktinės smogiamąją jėgą sudarys keli kiti užsienyje žaidžiantys rankininkai. Iš Ispanijos lygos atvyko Iraklis Arsenašvilis („Puente Genil“), Iš Rumunijos – Iraklis Kbilašvilis („Suceava“), iš Suomijos – Teimurazas Ordžonikidzė (Ryhimiakio „Cocks“), iš Šiaurės Makedonijos – vartininkas Zurabas Cincadzė („Prilep“), iš Vokietijos trečiosios lygos – Giorgis Dichamindžija ir Zurabas Gogava („Lübbenau“).

Kitos grupės

Praėjusių metų spalį per pirmąjį atrankos langą komandos, kurios traukiant burtus buvo pirmajame ir antrajame krepšeliuose, susitiko su komandomis iš dviejų silpnesniųjų krepšelių.

Daugumoje grupių favoritai pasiekė po dvi pergales. Po dviejų turų po 4 taškus turi Portugalija, Šiaurės Makedonija (1 grupė), Norvegija, Serbija (2 grupė), Islandija, Čekija (3 grupė), Austrija (4 grupė), Kroatija (5 grupė), Vengrija, Šveicarija (6 grupė), Juodkalnija, Slovėnija (7 grupė), Prancūzija ir Lenkija (8 grupė).

Tik 4-ojoje ir 5-ojoje grupėse po vieną pergalę iškovojo silpnesniųjų krepšelių komandos Rumunija (prieš Ukrainą) ir Graikija (prieš Nyderlandus). Tiesa, šie rezultatai nebuvo staigmenos, nes minėtų komandų pajėgumas panašus, o rumunai ir graikai laimėtas rungtynes žaidė namie.

Per šį atrankos langą visose grupėse vyks dvigubos dvikovos. Pirmojo krepšelio komandos dukart žais su antrojo krepšelio komandomis, trečiojo krepšelio komandos – su ketvirtojo.

Atrankos turnyro grupių lentelės

1 grupė: Portugalija – 4, Šiaurės Makedonija – 4, Liuksemburgas – 0, Turkija – 0.

2 grupė: Norvegija – 4, Serbija – 4, Slovakija – 0, Suomija – 0.

3 grupė: Islandija – 4, Čekija – 4, Estija – 0, Izraelis – 0.

4 grupė: Austrija – 4, Rumunija – 2, Ukraina – 2, Farerų Salos – 0.

5 grupė: Kroatija – 4, Nyderlandai – 2, Graikija – 2, Belgija – 0.

6 grupė: Vengrija – 4, Šveicarija – 4, Lietuva – 0, Gruzija – 0.

7 grupė: Juodkalnija – 4, Slovėnija – 4, Kosovas – 0, Bosnija ir Hercegovina – 0.

8 grupė: Prancūzija – 4, Lenkija – 4, Italija – 0, Latvija – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.