EUROLYGA 2023

Azijoje prieglobstį radę Rusijos šachmatininkai valstybinę vėliavą galės demonstruoti tik vienu atveju

Azijoje prieglobstį radę Rusijos šachmatininkai galės naudoti savo valstybės vėliavą ir himną, jei varžybos nebus susijusios su pasaulio čempionato atrankomis ir jas organizuos Azijos valstybės, praneša Rusijos šachmatų federacijos vadovas Aleksandras Tkačiovas.

Azijoje prieglobstį radę Rusijos šachmatininkai valstybinę vėliavą galės demonstruoti tik vienu atveju.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Azijoje prieglobstį radę Rusijos šachmatininkai valstybinę vėliavą galės demonstruoti tik vienu atveju.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2023, 11:00 AM, atnaujinta Mar 9, 2023, 11:01 AM

Valstybei priklausanti ir okupantų lozungus transliuojanti naujienų agentūra TASS skelbia, kad rusai džiūgauja, mat vėl galės naudoti savo šalies simboliką ir nereikės varžytis po neutralia vėliava.

Tiesa, jei turnyrą rengs Tarptautinė šachamtų federacija (FIDE), tuomet rusiškų vėliavų nebus net ir Azijoje.

Lrytas.lt primena, kad Rusijos šachmatų federacija tapo pirmąja Rusijos sporto organizacija, kuri savo regioninę narystę iš Europos pakeitė į Azijos. Vis dėlto rusai 2023 metais negalės dalyvauti Azijos šachmatų čempionate. „Dar reikia išspręsti keletą techninių klausimų, tačiau perėjimas bus oficialiai įgyvendintas nuo gegužės 1 d.

Šachmatuose yra regioninių zonų koncepcija, o Rusija yra atskira zona, kuri bus perkelta iš Europos į Aziją. Artimiausiu metu kils klausimų dėl Rusijos žaidėjų dalyvavimo konkrečiose Azijos varžybose, o kai kur mes dar negalėsime dalyvauti.

Pavyzdžiui, po dviejų dienų prasideda vyrų Europos čempionatas, dar po dviejų savaičių – moterų. Tai turnyrai, kuriais baigiamas atrankos etapas Europoje.

Kadangi Europos varžybose dar dalyvaus rusai (be vėliavos ir himno. – Red.), šiemet asmeniniame Azijos čempionate žaisti nebegalėsime.

Tačiau reikia pabrėžti, kad Azija turi turtingesnį sporto kalendorių. Yra Azijos žaidynės, uždarų patalpų žaidynės ir Azijos U20 čempionatas, kurio Europoje tiesiog nėra.

Be to, pats Azijos čempionatas yra padalintas į vakarinę ir rytinę dalis – tai yra atskiros varžybos", – championat.ru sakė Rusijos jaunių rinktinės vadovas Rusijos didmeistris Sergejus Kariakinas irgi pakomentavo perėjimą į ACF.

„Vertinu teigiamai – tai teisinga iniciatyva ir teisingas žingsnis. Europoje mes nelaukiami, tai akivaizdu.

Pavyzdžiui, Vokietijos šachmatų federacijos ir Norvegijos šachmatininko Magnuso Carlseno pasisakymai rodo, kad šiuo metu mums beveik neįmanoma dalyvauti Europos varžybose. Todėl perkelkime dėmesį į Aziją. Neturime ko prarasti – Indijos, Kinijos ir kitų Azijos šachmatų mokyklos yra pažangios.

Beje, mums su jais konkuruoti bus sunkiau, turime tai suprasti. Bet kuriuo atveju tai yra gerai“, – sakė rusas. Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas taip pat sureagavo į FŠR perėjimą prie Aziją.

„Tai labai gera žinia mūsų šachmatininkams ir mūsų federacijai. Perėjimas į Azijos federaciją atvers duris mūsų šachmatininkams dalyvauti didžiosiose pasaulio ir tarptautinėse varžybose. Azijos federacija dabar vienija aukščiausio lygio šachmatų šalis, kuriose yra daugiausiai pasaulinio lygio didmeistrių. Tai taip pat labai svarbu, todėl judame į vieną stipriausių šachmatų federacijų, kuri tikriausiai visiškai atitinka aukščiausią šachmatų lygį mūsų šalyje“, – teigė D.Peskovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją