EUROLYGA 2023

Ukrainos tenisininkei – šokas išgirdus teiginius apie nekaltus rusus: susijaudinusi atsisakė žaisti su A. Sabalenka

Ukrainiečiai sportninkai neslepia pasipiktino ir nusivylimo, kad vis daugiau pasaulio sporto veikėjų susitaiko su Rusijos agresija ir nenori taikyti sankcijų.

 Lesia Curenko.<br>Zuma/Scanpix nuotr.
 Lesia Curenko.<br>Zuma/Scanpix nuotr.
 Steve'as Simonas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Steve'as Simonas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 14, 2023, 12:38 PM

Tenisas išlieka svarbiausia sporto šaka, kurioje rusai ir baltarusiai toliau rungtyniauja prestižiniuose turnyruose.

Pasaulio tenise vis kyla neramumų, kai pagrindiniuose turnyruose dalyvauja Rusijos ir Baltarusijos tenisininkai.

Pavyzdžiui, Anastasija Potapova mače su Jessica Pegula vilkėjo Maskvos „Spartak“ marškinėlius. Daugelis tai vertino kaip provokaciją, juolab kad būtent A.Potapova per Australijos atvirąjį turnyrą pranešė teisėjui, kad ją išblaškė Ukrainos vėliava tribūnose.

Dar daugiau aistrų sukėlė Ukrainos tenisininkė Lesia Curenko, kuri pareiškė, jog Moterų teniso asociacijos (WTA) vadovas Steve'as Simonas jai pasakė, kad Ukrainos žaidėjos „neturėtų nusiminti“, jei jų varžovės palaikys Rusijos invaziją į jų šalį.

33 metų L.Curenko pasaulio reitinge yra 95-a.

Tenise žaidėjams iš Rusijos ir Baltarusijos leidžiama varžytis kaip neutraliems sportininkams, o jų nacionalinės komandos yra nušalinamos nuo komandinių varžybų.

Vimbldonas buvo vienintelis turnyras pernai, kuriame šių šalių tenisininkai negalėjo rungtyniauti.

„Buvau visiškai šokiruota to, ką išgirdau. Jis man pasakė, kad jis pats karui nepritaria, bet jei žaidėjai iš Rusijos ir Baltarusijos karą palaiko, tai yra tik jų pačių nuomonė ir kitų nuomonė neturėtų manęs nuliūdinti.

Kartu jis atkreipė dėmesį, kad jei būtų mano vietoje, jaustųsi siaubingai“, – ubitennis.net atskleidė Ukrainos tenisininkė.

Ukrainiečiai piktinasi tokiais WTA vadovo žodžiais.

„Manau, kad nuo tokių žodžių, nuo tokio požiūrio viskas ir prasideda. Jis tarsi mums sako: „Gerai, kad tu kovoji, bet mes norime pinigų, dėmesio, peržiūrų, nors tavo vietoje aš irgi jausčiau skausmą“. Dėl tokio požiūrio nesuvokiama mūsų padėtis teniso pasaulyje ir kartais pritrūksta palaikymo“, – pasakojo Ukrainos teniso žurnalistas Mykyta Peretiatko iš portalo btu.org.ua.

S.Simonas taip pat pripažino manantis, kad Rusija ir Baltarusija galės dalyvauti 2024 metų olimpinėse žaidynėse Paryžiuje.

Jis tvirtino, kad tai parodytų, jog olimpinių žaidynių taisyklės vis dar galioja ir su kiekvienu sportininku elgiamasi kaip su lygiu.

„S.Simonas išreiškė įsitikinimą, kad rusai ir baltarusiai grįš į olimpiadą ir sakė, kad tenise bus lygiai taip, kaip dabar. Jis taip pat teigė, kad olimpinė chartija čia nepažeidžiamos, netgi priešingai.

Paklaustas, ar suprato, kad tai man sako per aktyvią Rusijos karinės agresijos prieš mano šalį fazę, jis atsakė, kad suprato ir tai buvo jo nuomonė“, – sakė L.Curenko.

Ukrainietė dėl „asmeninių priežasčių“ pasitraukė iš Indian Velse vykstančio turnyro trečiojo turo mačo su baltaruse Aryna Sabalenka.

Vėliau ji atskleidė, kad prieš šį susitikimą ją ištiko panikos priepuolis ir negalėjo žaisti. Ji tai susiejo su pokalbiu su WTA vadovu.

„Buvau visiškai šokiruota šio pokalbio. Rungtyniauti negalėjau, nes mane ištiko panikos priepuolis. Tikiuosi tai suvirškinti ir geriau pasiruošti kitam turnyrui, – sakė L.Curenko. – Manau, kad tai, kas įvyko, yra vienas stipriausių argumentų dėl Rusijos ir Baltarusijos žaidėjų pašalinimo iš teniso varžybų.

Neįsivaizduoju, kaip žaisti su žmogumi, kuris tikriausiai nori, kad mano tauta užsičiauptų ir darytų tai, ką mums liepia prakeikti diktatoriai.

Manau, tokios situacijos yra visiškai nepakeliamos Ukrainos žaidėjams, kurių šeimoms ir draugams nuolat gresia pavojus.“

WTA paskelbė komunikatą dėl Ukrainos tenisininkės pareiškimo.

„Suprantame Lesios emocijas ir toliau palaikome visus Ukrainos sportininkus, tačiau pagrindiniai WTA principai teigia, kad atskiri sportininkai neturi būti diskriminuojami ar baudžiami dėl savo šalies valdžios sprendimų“, – teigė WTA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.