EUROLYGA 2023

Th. Bachui – daugiau nei 300 fechtuotojų protesto laiškas dėl rusų ir baltarusių Vokiečiai neboikotuos varžybų

Daugiau nei 300 fechtuotojų pasirašė atvirą laišką Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentui Thomasui Bachai ir Tarptautinės fechtavimo federacijos (FIE) vadovui Emmanueliui Katisiadakiui ragindami juos persvarstyti žingsnius, leidžiančius Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti 2024 m. Paryžiaus olimpiados atrankos varžybose. 

 Thomas Bachas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Thomas Bachas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-28 17:59, atnaujinta 2023-03-28 18:02

Anksčiau šį mėnesį vykęs FIE balsavimas dėl Rusijos ir Baltarusijos fechtuotojų grąžinimo į varžybas laiške apibūdinamas kaip „katastrofiška klaida“. Federacija kaltinama nevykdanti „savo pareigos rūpintis sportininkais, ypač ukrainiečiais“.

Laišką pasirašė 323 fechtuotojai, iš kurių 286 vis dar rungtyniauja.

„Visiškai nepaisydami sportininkų balso, jūs leidote Rusijai ir Baltarusijai sugrįžti į FIE turnyrus, taip pat į įtartiną turnyrą, surengtą Rusijos žemėje“, – sakoma laiške.

Laiške prašoma IOC prezidento, 1976 m. Monrealio olimpinio fechtavimo čempiono, imtis veiksmų.

„Kviečiame laikytis jūsų rekomendacijos Rusijos nušalinti ir Baltarusijos fechtavimosi federacijas bei nacionalinius olimpinius komitetus ir užtikrinti, kad FIE laikytųsi jūsų gairių“, – sakoma jame.

FIE balsavimas reiškia, kad abiejų šalių sportininkai gali dalyvauti varžybose nuo balandžio pradžios.

„Tai akivaizdus IOC pozicijos lūžis, dar kartą atskleidžiantis Rusijos interesus ir nusveriančius atletų, ypač iš Ukrainos, balsą ir teises, – tęsiama laiške. – Jūs pasirinkote Rusijos ir Baltarusijos interesus, o ne sportininkų teises, ypač Ukrainos.

Taip elgdamiesi jūs nesugebate paremti tų žmonių, kuriuos turi paremti jūsų organizacijos.

Rusijos agresija pažeidžia ne tik tarptautinės teisės normas, bet ir pagrindines olimpizmo vertybes.“

Laišką palaikė ir Vokietijos organizacija „Athleten Deutschland“ iš Th.Bacho gimtosios šalies.

„Dėl pasyvumo ir neatsakingumo iš asociacijų pusės atsakomybė vėl užkraunama sportininkams, kurie yra raginami priimti individualius sprendimus dėl boikotų“, – „Deutsche Presse“ sakė „Athleten Deutschland“ patarėjas tarptautinės sporto politikos klausimais Maximilienas Kleinas.

„Sportininkai būtų norėję kitokio FIE sprendimo“, – pridūrė Vokietijos fechtavimosi komandos atstovas Leonas Schaefleris.

Tačiau atrodo, kad Vokietijos komandos dalyvaus FIE olimpinėse kvalifikacinėse varžybose, net jei startuos Rusijos ir Baltarusijos sportininkai.

„Jei nesivaržytume, rusams būtų dar lengviau patekti į olimpiadą, nes prorusiškas sprendimas nebuvo atletų rankose“, – sakė M. Schlafferis.

Jis tvirtino, kad jei atskiri sportininkai nuspręs boikotuoti, jiems neturėtų būti taikomos jokios sankcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.