EUROLYGA 2023

Lenkijos pozicija: rusai turi pasirašyti pareiškimą, smerkiantį invaziją, jei norės atvykti rungtyniauti

Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) skatinamas rusų veržimasis į tarptautines varžybas gali susidurti su rimtomis kliūtimis šalyse, kurios laikosi tvirtos pozicijos agresorių atžvilgiu ne tik žodžiais.

Lenkijos sporto ministras Kamilis Bortniczukas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Lenkijos sporto ministras Kamilis Bortniczukas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 1, 2023, 8:51 AM, atnaujinta Apr 1, 2023, 8:54 AM

Lenkijos sporto ministras Kamilas Bortniczukas pareiškė, kad bet kuris Rusijos ar Baltarusijos sportininkas, norintis dalyvauti sporto varžybose šalyje, pirmiausia turi pasirašyti pareiškimą, smerkiantį karą Ukrainoje.

Lenkijos fechtavimosi asociacija (PZS), gavusi sporto ministro sutikimą, nurodė, kad nutarimas pirmiausia bus taikomas tiems, kurie balandžio 21–23 dienomis Poznanėje planuoja dalyvauti pasaulio fechtavimo moterų taurėje.

Toks lenkų nutarimas priimtas po kovo 10 d. Tarptautinės fechtavimo federacijos (FIE) sprendimo leisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti varžybose neutraliu statusu – tai įsigalios antroje balandžio pusėje.

IOC vykdomasis komitetas šią savaitę rekomendavo leisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams tarptautinėse varžybose dalyvauti kaip neutraliems sportininkams.

Turėtų būti leidžiami tik tie atletai, kurie viešai nepasisakė už karą Ukrainoje ir nėra susiję su ginkluotomis pajėgomis ar nacionalinio saugumo agentūromis.

Danijos fechtavimosi federacija pareiškė, kad artimiausiu metu neorganizuos tarptautinių varžybų, nes vietiniai echtuotojai nenori, kad dalyvautų rusai ir baltarusiai.

Prancūzijos fechtavimosi federacija atšaukė vyrų pasaulio taurės etapą, kuris turėjo vykti Sen More gegužės 19–21 d., nes organizacija teigė „negalinti patenkinti FIE reikalavimų, susijusių su Rusijos ir Baltarusijos sportininkų priėmimu“.

Lenkijos ministras K.Bortniczukas sakė: „Pakviesime tuos, kurie įvykdys sąlygą“.

Jis teigė, kad tai bus pareiškimo, kad sportininkai „nepalaiko karinių veiksmų ir nepritaria karo nusikaltimams“, pasirašymas.

„Jei Rusijos sportininkas pasirašys tokį pareiškimą, tai bus moralės įrodymas, ir tada jis galės dalyvauti varžybose, – pridūrė K.Bortniczukas. – Reikalausime pasirašyti tokį pareiškimą visuose sporto renginiuose, kurie vyks Lenkijoje.“

PSZ pareiškime rašoma: „Lenkijos fechtavimosi asociacija ir Poznanės Adomo Mickevičiaus universitetas pasilieka teisę griežtai kontroliuoti, kaip abiejų šalių sportininkai atitinka visus ten išvardytus kriterijus.

Žaidėjai ir personalo darbuotojai, turintys Rusijos ar Baltarusijos pasus, turės pateikti raštišką pareiškimą, kuriame jie pareiškia, kad nepalaiko karo Ukrainoje.

Tuomet jie atitiks neutralumo sąlygas, t. y. nebus siejami su Vladimiro Putino režimu, kuriam Hagos Tarptautinis baudžiamasis teismas išdavė arešto orderį kaip asmeniui, įtariamam įvykdžius karo nusikaltimus Ukrainoje.

Varžybų Poznanėje metu, įskaitant visą sporto salę, bus draudžiama demonstruoti vėliavas, nacionalines spalvas ar bet kokius kitus Rusijos ir Baltarusijos identifikavimo ženklus.

Į varžybas Poznanėje nebus kviečiami ar akredituoti jokie oficialūs Rusijos valstybės ar vyriausybės atstovai.“

Danijos sprendimas nepriimti Rusijos ar Baltarusijos sportininkų kaip neutralių buvo priimtas valdybos posėdyje.

„Priėjome prie išvados, kad, deja, negalime to įgyvendinti, – sakė valdybos pirmininkas Janas Sylvestas Jensenas. – Negalime to daryti, kai taisyklės yra tokios kaip dabar, kai rusams ir baltarusiams leidžiama dalyvauti.“

Kalbėdamas apie FIE sprendimą, jis pridūrė: „Ne paslaptis, kad mes balsavome prieš jų dalyvavimą. Problema ta, kad mūsų fechtuotojai nenori dalyvauti. Danijai tai reiškia, kad ateityje rizikuojame negauti turnyrų. Galbūt negalėsime surengti tarptautinių renginių Danijoje aukščiausiu lygiu.“

Ukrainos fechtavimosi federacija nusprendė boikotuoti tarptautines varžybas, kuriose dalyvaus Rusijos ir Baltarusijos sportininkai.

Kovo 16 d. Vokietijos fechtavimosi federacija atsisakė surengti Pasaulio taurės etapą, kuris buvo atranka į 2024 m. Paryžiaus olimpiadą.

Kovo 20 d. Suomijos fechtavimo ir penkiakovės federacija atsisakė surengti FIE globojamą turnyrą Turku mieste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.