Rusijoje skelbiami pergalės šūksniai: be kojų pėdų ir rankų likęs olimpinis čempionas turi šansą pabėgti nuo mirties

2023 m. balandžio 3 d. 14:01
Lrytas.lt
Vladimiro Putino režimui meilę ne kartą reiškęs buvęs dailiojo čiuožimo olimpinis čempionas Romanas Kostomarovas kvėpavo mirčiai į nugarą, tačiau galimai išvengs tragiškos baigties Maskvos ligoninėje. Dėl koronaviruso komplikacijų be pėdų ir rankų pirštų likęs Turino olimpinis čempionas 46-erių R.Kostomarovas išvestas iš dirbtinės komos, pradėjo kvėpuoti be pagalbinių prietaisų, jau pradėjo šnekėti, tačiau vis dar lieka reanimacijoje.
Daugiau nuotraukų (5)
Sportininkui artimi šaltiniai skelbia, kad ruso sveikata per pastarąją savaitę pastebimai pagerėjo – šis pagaliau gali kvėpuoti be pagalbinių prietaisų ir net pats valgo. Tiesa, neaišku, ką reiškia valgo, nes jam amputuotos dėl sepsio gangrenuoti pradėjusios abi plaštakos.
„Romano būklė stabili, nėra temperatūros. Jis sveiksta, jam nebereikia tracheostomos ir jis kvėpuoja pats, bet perkėlimas iš intensyviosios terapijos skyriaus neplanuojamas, kol nebus atstatyti visi gangrenuojantys audiniai“, – agentūrai TASS aiškino šaltiniai Maskvos „Komunarkos“ ligoninėje.
Oficiali žiniasklaida tikina, kad Rusijos dailiojo čiuožimo žvaigždė vis geriau jaučiasi, tačiau neužsimena, kad R.Kostomarovas per tris mėnesius ligoninėje jau buvo prie mirties – jis negalėjo kvėpuoti dėl plaučių uždegimo, jam diagnozuoti du insultai, sepsis, galūnių gangrena, buvęs sportininkas nemato viena akimi.
Prieš dieną jis neva įrašė garso žinutę draugams.
"Per jo gimtadienį vasario 8 dieną visi jam įrašėme palinkėjimus. O balandžio 2 dieną gavau į savo mobilų telefoną jo žinutę, - kalbėjo kitas dailiojo čiuožimo treneris Aleksandras Žulinas. - Drebėjo rankos, kol atidarinėjau ją. Buvo baisu. Bet joje išgirdau Romos balsą. Jis buvo silpnas, bet adekvatus. Jis padėkojo už sveikinimą".
R.Kostomarovo žmona taip pat paneigė informaciją apie jo perkėlimą į Vokietijos kliniką.
Anksčiau „Sport-Express“ skelbė, kad be galūnių likęs čiuožėjas bus perkeltas į Vokietiją, kur bus atliekama reabilitacija bei gaus galūnių protezus.
„Mūsų šeimoje apie tai nebuvo diskutuojama. Nežinau, iš kur tokia informacija, jokio kraustymosi į Vokietiją ir į kitą užsienio kliniką nebus. Gydymas vyksta pagal planą, įtraukiant geriausius laisvai samdomus medikus, kurie žino savo veiklos barus“, – sakė dailiojo čiuožimo žvaigždės žmona Oksana Domnina.
46-erių R.Kostomarovui iš vasarį pradžių buvo amputuotos abi pėdos, o po dešimties dienų dėl gangrenos – ir abiejų rankų plaštakos.
Buvo skelbiama, jog medikai ir toliau matė mėlynuojančias galūnes – daktarai siekė išgydyti sepsį. Balandį jie jau buvo optimistiškesni, nors ir dar planuoja kairės rannkos amputaciją iki alkūnės.
Nepaisant kiek pagerėjusios sveikatos, buvusio sportininko svoris nuo 75 kg nukrito iki 50 kg.
Olimpinis čempionas nuo sausio 10 d. yra reanimacijoje. Dėl koronaviruso ir gripo B komplikacijų jis merdėjo daugiau kaip du mėnesius. Pradžioje jis susirgo koronavirusu, o jau po to ir plaučių uždegimu.
Buvo pranešta, kad dėl komplikacijų jis patyrė dalinę galūnių amputaciją, taip pat patyrė smegenų kraujagyslių problemų.
R.Kostomarovas sausio 10 dieną dėl skausmų krūtinėje buvo atvežtas į ligoninę ir po dirbtinės komos iškart prijungtas prie gyvybę palaikančių aparatų.
2006 m. Turino žiemos olimpiadoje R.Kostomarovas kartu su Tatjana Navka iškovojo aukso medalį. Be to, jis yra daugkartinis pasaulio ir Europos čempionas. Pasibaigus Turino žaidynėms pora paskelbė apie karjeros pabaigą, tačiau nutarė ir toliau šokti ant ledo įvairiuose komerciniuose projektuose.
Po to T.Navka ištekėjo už V.Putino spaudos atstovo D.Peskovo ir įkūrė savo ledo šou, kuriame šoka ir Lietuvos piliečiai Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas.
Prasidėjus plataus masto Rusijos karui prieš Ukrainą, rusas R.Kostomarovas veidmainiškai pareiškė, kad šalis agresorė niekada nieko nepuolė, o Ukraina pati kalta, nes norėjo užpulti būtent Rusiją.
Praėjusių metų gruodžio 13 dieną šokėjas ant ledo buvo įtrauktas į Aukščiausiosios Rados sankcijinių piliečių sąrašą. Sausio 7 d. atitinkamą dekretą pasirašė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.
„Neturiu jokių priekaištų. Tai tik V.Zelenskio politika ir Amerikos bei Vakarų propaganda. Man nusispjauti į V. Zelenskį“, – atsakė likus dienai iki patekimo į ligoninę R.Kostomarovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.