EUROLYGA 2023

Dopinge pramirkusios rusų biatlono žvaigždės marazmai: pasaulis pavydi Rusijai

Savo laiku pasaulio biatlono trasose dėl vartojamų dopingo preparatų žibėjusi dukart olimpinė čempionė rusė Olga Zaiceva praėjus metams po karo pradžios Ukrainoje suskubo aiškinti, kodėl iš visų tarptautinių varžybų yra pašalinti jos tautiečiai sportininkai.

 Biatlonininkė Olga Zaiceva diskvalifikuota iki gyvenimo pabaigos dėl dopingo vartojimo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Biatlonininkė Olga Zaiceva diskvalifikuota iki gyvenimo pabaigos dėl dopingo vartojimo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2023, 7:42 PM, atnaujinta Apr 5, 2023, 9:30 AM

Ir eiliniai dėl dopingo diskvalifikuotos buvusios sportininkės sapaliojimai net nebuvo panašūs į komiko ar juokdario juokelius – O.Zaicevos manymu, visas pasaulis pavydi rusams ir tas pavydas privertė planetos sportą imtis veiksmų.

„Tai juk matoma akivaizdžiai – visos pasaulio šalys mums tiesiog pavydi. Tai elementarus pavydas, kuris peraugo į norą mūsiškius tiesiog eliminuoti“, – tokį šypsenos nevertą pasisakymą drėbė buvusi dukart olimpinė dopingo čempionė O.Zaiceva.

Tokiu būdu ji naiviai vietiniams skaitytojams paaiškino, kodėl Rusija dar praėjusiais metais buvo išspirta iš visų pasaulio sporto varžybų. Ji nė žodžiu neužsiminė apie agresiją prieš Ukrainą ir sukeltą karą.

Dukart olimpinė biatlono čempionė O.Zaiceva, 2017-siais gavusi diskvalifikaciją iki gyvos galvos už sukčiavimus su dopingo mėginiais 2014 metų Sočio žaidynėse, gimtąją Rusiją interviu pavadino „galingiausiu kraštu“.

Tokiais epitetais 44-erių O.Zaiceva mėtėsi interviu portalui sport24.

Visuotinę paramą karui Ukrainoje ji pavadino būtina patriotizmo apraiška, tačiau iš karto siūlė visiems būti geranoriškais ir taikiais.

Taip vadinama rusiškojo „Z“ gerbėja, iš kurios buvo atimtas ir 2014 metų olimpinis sidabro medalis, pridūrė, kad Rusija bus su fejerverkais sugrąžinta į pasaulio sportą, kai „visa tai baigsis“.

„Mūsų šalis yra stipriausia, mūsų sportininkai yra stipriausi ir geriausi. Mūsų šalis yra galingiausias kraštas planetoje. Visos kitos šalys, konkrečiai Amerika, mums pavydi.

Mes visi turime suvienyti, eiti viena kryptimi, kaip mūsų kareiviai eina ginti mūsų šalį. Turime eiti tikslo link, į kurį mus veda vadovybė, šalis. Turime būti patriotais.

Visa tai praeis, visos nuoskaudos bus atstatytos. Tada ir vėl bus pergalės olimpinėse žaidynėse, bus ir Rusijos sportininkai olimpiadose“, – svaigo dopingo vartojimo specialistė O.Zaiceva, olimpinius aukso medalius komandinėje estafetėje skinusi 2006 ir 2010 metais. 

Anksčiau ji be kitą ko aiškino, kad reikia visus rusus mobilizuoti į karą Ukrainoje, tačiau ji pati, būdama biatlonininke ir mokėdama šaudyti, atsisakė dalyvauti karo veiksmuose, nepaisant turimo karinio laipsnio.

„Taip, mes mes žinome, kaip šaudyti. Ir kas iš to? Ką aš ten ten veiksiu?“, – kalbėjo už V.Putiną į karą eiti nedeganti buvusi žvaigždė.

Olimpinė čempionė iš Rusijos negalėjo apsispręsti, ar yra pasirengusi kovoti už V.Putiną Ukrainoje.

„Mano pirma mintis buvo aiški – visus pakviesti į specialią operaciją Ukrainoje. Net aš pati buvau pasirengusi eiti. Nes mes, biatlonininkai, mokame šaudyti. Privalome atsilyginti tėvynei, bet...

Visų pirma reikia mobilizuoti profesionalus, tuos, kurie yra tarnavę kariuomenėje. Na, mes, biatlonininkai, mokame šaudyti. Na ir ką? Jei patektume į stresinę situaciją, kuris iš mūsų kur pradėtų šaudyti?

Todėl reikia atidžiai kviesti kiekvieną mobilizuojamą asmenį ir žiūrėti, ką jis gali tojke operacijoje nuveikti. Ką aš ten veiksiu, jei esu tik sportininkė? Čiuošiu su slidėmis ir šautuvu per mišką? Karo meno reikia išmokti“, – nuo kalbų apie galimybę važiuoti į Ukrainą atsiribojo O. Zaiceva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.