EUROLYGA 2023

Sausumos buriuotojų varžybose Nidoje – puikus vėjas, greitis ir artimos kovos

Šį savaitgalį finišavo Lietuvos Respublikos vėjaračių taurės varžybos. Pasigalynėti su stipriu rytų vėju (pūtė 7-9 m/s stiprumo rytys) į Nidos aerodromą susirinko beveik dvi dešimtys vėjaratininkų, kurie startavo penkiose kategorijose: Blokart Production Ultra lengvasvoriai (iki 55 kg), lengvasvoriai (55-70 kg), Performance vidutinio svorio (70-82,5 kg), Performance sunkiasvoriai (82,5-95 kg) ir supersunksvoriai (95+ kg).

Šį savaitgalį finišavo Lietuvos Respublikos vėjaračių taurės varžybos.<br>I.Žičkuvienės nuotr.
Šį savaitgalį finišavo Lietuvos Respublikos vėjaračių taurės varžybos.<br>I.Žičkuvienės nuotr.
Šį savaitgalį finišavo Lietuvos Respublikos vėjaračių taurės varžybos.<br>I.Žičkuvienės nuotr.
Šį savaitgalį finišavo Lietuvos Respublikos vėjaračių taurės varžybos.<br>I.Žičkuvienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 18, 2023, 10:40 AM

Buriavimo vėjaračiais varžyboms lemiamas faktorius yra vėjas. Buriuotojų džiaugsmui, šeštadienį pūtė stiprus rytys, leidęs įvykdyti rekordiškai daug važiavimų ir padovanojęs buriuotojams daug greičio ir lenktynių azarto. Sportininkams reikėjo įveikti priešvėjinę-pavėjinę distanciją, laviruojant zigzagais. Besivaržantieji distancijoje stengėsi būti techniškesni už savo konkurentus ir geriau reaguoti į vėjo greitį ir jo pasisukimus. Bene trečdalį važiavimo rezultato vėjaračių sporte lemia tikslus starto linijos kirtimas (startuojama visiems kartu) – tai sudaro sąlygas lyderiams „išnaudoti“ oponentų burių nesujauktą vėją.

Didžiausiais greičiais vairininkai Nidos aerodrome lėkė pavėjinėje distancijos dalyje ir pasiekdavo apie 45 km/h greitį. Šioje atkarpoje netrūko vėjaračių virtimų, išlėkimų iš trasos į žolę ir smulkių susidūrimų. Dėl saugios Blokart vėjaračių konstrukcijos sužalojimų sportininkai nepatyrė.

Kiekvienos grupės sportininkai startavo po 6 kartus ir stengėsi užimti kuo aukštesnes vietas, kad surinktų kuo mažiau baudos taškų (1 vieta – 1 taškas, 2-a – 2 taškai ir t.t., o laimi mažiausią taškų kraitį surinkęs buriuotojas).

Ultra lengvasvorių kategorijoje tik po atkaklios kovos paskutiniame važiavime nugalėjo Neringos sporto mokyklos auklėtinė Teresė Mizgirytė aplenkusi tiek pat taškų surinkusį Matą Jorudą iš Šiaulių sporto mokyklos „Atžalynas“. Lengvasvorių kategorijoje auksą iškovojo šiaulietė Jovilė Gedmontaitė, aplenkusi jai ant kulnų lipusias Šiaulių sporto mokyklos Atžalyno auklėtines – Gretą Kalinauskaitę (sidabras) ir Vėją Dumšaitę (bronza). Vidutinio svorio Performance kategorijoje pirmąją vietą užtikrintai iškovojo Neringos sporto mokyklos auklėtinis Vykintas Mizgiris. Antrają vietą užėmė Titas Janulis, o trečiąją – Gustas Stankevičius iš Šiaulių. Sunkiasvorių Performance kategorijoje, laimėjęs visus važiavimus čempionu užtikrintai tapo Matas Mizgiris, sidabru pasidabino Antanas Golubovskis iš Neringos buriuotojų klubo Vėtrungis. Super sunkiasvorių kategorijoje čempionu tapo vienintelis startavęs Gintautas Minelga.

Buriuotojai jau laukia, kada atšils orai ir bus galima persėsti į sportines jachtas ir atidaryti buriavimo vandenyje sezoną. Vasarai pasibaigus, vėjaračių sezonas restartuos spalio mėnesį pasiruošimu ir dalyvavimu Europos Blokart vėjaračių čempionate, kuris vyks Llanbedro aerodrome Jungtinėje karalystėje. Lietuvos rinktinė savo sportininkams kelia ambicingus tikslus – iš šio Europos čempionato parsivežti bent tris medalius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.