EUROLYGA 2023

Europos čempionato atranka: kas laukia Lietuvos rankininkų paskutiniame atrankos lange?

Šią savaitę paaiškės visi 2024 metų Europos vyrų rankinio pirmenybių dalyviai. Dėl kelialapių kovojančios komandos, tarp jų – Lietuvos rinktinė, nuo trečiadienio iki sekmadienio žais paskutiniąsias atrankos turnyro rungtynes. Lietuviai namie susitiks su vengrais ir išvykoje – su šveicarais.

Lietuvos rankinio rinktinė.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankinio rinktinė.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankinio rinktinė.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankinio rinktinė.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankinio rinktinė.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankinio rinktinė.<br>rankinis.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 25, 2023, 9:26 PM, atnaujinta Apr 25, 2023, 9:29 PM

Turnyras

16-osios Europos vyrų rankinio pirmenybės vyks 2024 metų sausio 10–28 dienomis Vokietijoje.

Į baigiamąją dalį be atrankos pateko šeimininkė Vokietija bei praėjusių pirmenybių prizininkės Švedija, Ispanija ir Danija. Atrankos turnyre kelialapius į Vokietiją jau užsitikrino Austrija, Prancūzija, Vengrija, Portugalija ir Slovėnija.

Europos pirmenybėse žais 24 komandos, o atrankos turnyre rankininkams liko išsidalinti 15 kelialapių.

Atrankos varžybos vyksta aštuoniose grupėse, kuriose žaidžia po keturias komandas. Į baigiamąją dalį pateks po dvi stipriausias grupių komandas bei keturios geriausios trečiąją vietą užimsiančios ekipos. Trečiųjų komandų įskaitoje nebus skaičiuojamos jų rungtynės su grupių autsaideriais.

Per praėjusius atrankos langus komandos žaidė po ketverias rungtynes. Penktojo turo rungtynės vyks trečiadienį ir ketvirtadienį, šeštojo – šeštadienį ir sekmadienį.

Padėtis

Lietuvos rinktinė žaidžia 6-ojoje atrankos grupėje. Šioje grupėje pirmąją vietą jau užsitikrino Vengrijos rinktinė, kuri laimėjo visas ketverias rungtynes ir iškovojo 8 taškus.

Dėl antrojo ir galimo trečiojo kelialapio kovoja trys komandos. Šveicarija turi 4 taškus, Gruzija ir Lietuva – po 2 taškus.

Lietuvos rankininkai ketvirtadienį Klaipėdoje žais su Vengrijos rinktine, o paskui keliaus į Šveicariją ir sekmadienį Vinterture susitiks su šios šalies komanda.

Gruzinai trečiadienį priims šveicarus, sekmadienį rungtyniaus Vengrijoje.

Kovo mėnesį lietuviai pasidalijo po pergalę su Gruzijos rankininkais, bet išvykoje pralaimėjo didesniu skirtumu (18:32), negu nugalėjo namie (35:27). Praėjusių metų spalį mūsų šalies komanda išvykoje pralaimėjo vengrams 23:36 ir namie – šveicarams 26:27.

Jeigu itin palankiai susiklostytų kitos rungtynės tiek 6-ojoje, tiek kitose atrankos grupėse, Lietuvos rinktinei, kad iškovotų kelialapį, šią savaitę užtektų surinkti vieną tašką. Bet jei kiti rezultatai nebūtų palankūs, lietuviams neužtektų ir dviejų taškų.

Lietuviai

Į rinktinę šią savaitę atvyko dauguma geriausių užsienio klubuose žaidžiančių Lietuvos rankininkų. Vis dėlto yra ir nuostolių – per lemiamas dvikovas komandai negalės padėti traumą besigydantis Gerdas Babarskas („Aix“), tik praėjusį savaitgalį po ilgos pertraukos į aikštę grįžęs Jonas Truchanovičius („Stuttgart“). Rolandas Bernatonis („Benidorm“) pažadėjo atvykti tik į antrąsias rungtynes su šveicarais.

„Sieksime palankaus rezultato abejose rungtynėse. Pirmiausia namuose, kur mums bus labai svarbus žiūrovų palaikymas. Kiekvieną kartą žaisdami namie turime didžiulį stimulą. Žiūrovai yra aštuntas komandos žaidėjas ir jų palaikymas visada yra svarbus. Tai parodė dvejos prieš tai namuose žaistos Europos pirmenybių atrankos turnyro rungtynės“, – Lietuvos rankinio federacijos (LRF) interneto svetainė citavo rinktinės trenerį Gintarą Savukyną.

„Vengrija yra viena iš Europos elito rinktinių. Tai – gerai sukomplektuota komanda, turinti aukšto lygio žaidėjų. Vengrijos rinktinėje sunku rasti silpnų vietų, – apie pirmuosius šios savaitės varžovus kalbėjo G.Savukynas. – Mėginsime nuoširdžiu darbu ir atsidavimu, taip pat įkyria ir agresyvia gynyba išmušti juos iš žaidimo ritmo“.

Varžovai

Vengrija. Vengrijos rinktinė šią savaitę žais pusiau antrąja sudėtimi. Vengrus treniruojantis ispanas Chema Rodriguezas dar kovo mėnesį, kai jo komanda dukart nugalėjo šveicarus ir užsitikrino pirmąją vietą grupėje, pareiškė, kad per paskutinį atrankos langą suteiks galimybę jaunesniems rankininkams.

Jaunesnioji karta galimybių turėjo ir per praėjusias rungtynes. Kovo mėnesį vengrai nugalėjo žaisdami be kelių pagrindinių rankininkų: vartininko Rolando Miklerio, Bencės Banhidžio, Richardo Bodo (visi – iš „Szeged“ klubo). „Šveicarija nėra silpna komanda, bet mes žaidėme labai gerai, ypač namie“, – tuomet džiaugėsi Ch.Rodriguezas.

R.Mikleris, B.Banhidi ir R.Bodo nerungtyniaus ir šią savaitę. „Kadangi užsitikrinome pirmąją vietą, galime suteikti galimybę jauniems rankininkams. Noriu, kad jie geriau suprastų rinktinės žaidimo sistemą, nes tai bus svarbu per kitus turnyrus“, – paaiškino Ch.Rodruguezas, kai balandžio viduryje pristatė rinktinės sudėtį paskutiniam atrankos langui.

Šioje sudėtyje – net septyni rankininkai, kuriems vos 19–21 metai, daugumai kitų – ne daugiau nei 25-eri. Tarp jaunimo ryškiai išsiskiria tik du vyresni žaidėjai: 34-erių Matė Lekai (Budapešto „Ferencvaros“) ir 27-erių Patrikas Ligetvari („Veszprém“).

Šveicarija. Šveicarijos rinktinės Michaelis Suteris eksperimentuoti negali. Kad jaustųsi ramiau, šveicarams reikia per dvejas paskutines rungtynes iškovoti bent tašką.

Treneris jaustųsi ramiau, jei nebūtų praradęs vieno iš pagrindinių gynybos ramsčių Zorano Markovičiaus (Šafhauzeno „Kadetten“), kuris praėjusią savaitę susižeidė per Europos lygos ketvirtfinalio rungtynes.

Visi kiti pagrindiniai šveicarų rankininkai pasiruošę kovoti dėl kelialapio. Tarp jų – 40-metis Andy Schmidas („Kriens-Luzern“), kuris vis dar yra Šveicarijos rinktinės puolimo lyderis. Kartu su juo komandos branduolį sudaro Vokietijos bundeslygos klubuose žaidžiantys Lenny Rubinas („Wetzlar“), vartininkas Nikola Portneris ir Lucasas Meisteris („Magdeburg“), Manuelis Zehnderis („Erlangen“).

Atrankos grupių lentelės

6 grupė: Vengrija – 8, Šveicarija – 4, Gruzija – 2, Lietuva – 2.

1 grupė: Portugalija – 8, Šiaurės Makedonija – 4, Turkija – 4, Liuksemburgas – 0.

2 grupė: Norvegija – 6, Serbija – 6, Slovakija – 2, Suomija – 2.

3 grupė: Islandija – 6, Čekija – 6, Estija – 2, Izraelis – 2.

4 grupė: Austrija – 8, Rumunija – 4, Farerų Salos – 2, Ukraina – 2.

5 grupė: Graikija – 6, Kroatija – 5, Nyderlandai – 5, Belgija – 0.

7 grupė: Slovėnija – 8, Juodkalnija – 4, Bosnija ir Hercegovina – 4, Kosovas – 0.

8 grupė: Prancūzija – 8, Lenkija – 4, Italija – 4, Latvija – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.