EUROLYGA 2023

Rusijoje perspektyvų nematanti tituluota irkluotoja H. Prakacen pabėgo atstovauti Uzbekistanui Karjerą pradėjo Baltarusijoje

Karjerą tęsti norintys Rusijos sportininkai toliau bėga iš šalies tarsi žiurkės iš skęstančio laivo – jie skuba pasinaudoti paskutinėmis galimybėmis pakeisti pilietybę prieš Paryžiaus olimpines žaidynes ir gauti leidimą atstovauti kita šaliai.

 Hanna Prakacen.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Hanna Prakacen.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2023, 3:36 PM, atnaujinta Apr 25, 2023, 3:39 PM

Tokijo olimpiados irklavimo vienviečių vicečempionė Hanna Prakacen, kilusi iš Baltarusijos, nutarė atstovauti Uzbekistanui.

30-metė irkluotoja yra gimusi Baltarusijos sostinėje Minske, bet 2016 metais persikraustė į Rusiją.

Dabar jau gavo Uzbekistano pilietybę, kad galėtų dalyvauti tarptautinėse varžybose ir galbūt galės dalyvauti 2024 m. olimpiadoje Paryžiuje.

Tai pripažino ir Rusijos irklavimo federacijos (FGSR) prezidentas Aleksejus Svirinas.

„Hanna ketina atstovauti Uzbekistano rinktinei. Žinoma, jos išvykimas iš mūsų komandą yra rimta netektis, tačiau kiekvienas sportininkas yra laisvas pasirinkti savo likimą.

Dabar mūsų geriausiems sportininkams sunku, nušalinimo sąlygomis labai sunku rasti motyvacijos.“

2021 metais H.Prakacen iškovojo ir Europos čempionės titulą.

„Žiemos-pavasario laikotarpiu ji iš dalies treniravosi pati, iš dalies su nacionaline komanda, – sakė A.Svirinas. – Tada ji turėjo minčių visai baigti karjerą, bet po to nusprendė atstovauti Uzbekistanui, kad galėtų dalyvauti tarptautinėse varžybose.“

A.Svirinas atskleidė, kad 2018 metais FGSR neigiamą atsakė į Uzbekistano irklavimo federacijos pasiūlymą perimti Rusijos sportininkus, kurie buvo pasiruošę pakeisti pilietybę.

Dabar jis sakė, kad tokiam perėjimui turi pritarti tarptautinė federacija „World Rowing“.

„Manau, kad jau buvo kreiptasi į tarptautinę federaciją, šis klausimas buvo svarstyta“, – pridūrė A. Svirinas. – Jei Tarptautinė federacija patvirtins perėjimą, nebus prasmės neleisti sportininkui varžytis su Uzbekistano vėliava.

Yra 24 mėnesių karantinas, tačiau Tarptautinės irklavimo federacijos vykdomasis komitetas gali jį sutrumpinti dėl aplinkybių, kurios dabar įtakoja Rusijos sportininkus.

Todėl negalima atmesti galimybės, kad H.Prakacen galės varžytis dėl Uzbekistano olimpinėse žaidynėse Paryžiuje.“

H.Prakacen pradėjo savo karjerą Baltarusijos rinktinėje, tačiau 2016 m. perėjo atstovauti Rusijai ir tapo pirmąja šios šalies sportininke nuo 1980 m., iškovojusia olimpinį vienviečių valčių medalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.