EUROLYGA 2023

Rusai bando spausti IOC sportininkų rankomis ir dejonėmis: gavo atkirtį

Rusijos olimpinis komitetas (ROK) paskelbė nepasitenkinimo pareiškimą dėl Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) leisti varžytis tik neutraliems atletams, atitinkantiems nurodytus kriterijus, tačiau sulaukė atkirčio.

 Rusai reikalauja juos įsileisti be jokių apribojimų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusai reikalauja juos įsileisti be jokių apribojimų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2023, 10:52 AM, atnaujinta Apr 29, 2023, 10:55 AM

IOC rekomendavo tarptautinėms federacijoms leisti rusams ir baltarusiams varžytis neutraliu statusu, tačiau tai negalioja komandinėse varžybose, taip pat karinėse struktūrose esantiems sportininkams.

„Mes vertiname, kad leidimo dalyvauti varžybose kriterijai yra pertekliniai, nepagrįsti ir diskriminuojantys – pagal tautybę ir pasą, pagal discipliną ir sportą, taip pat pagal priklausymą vienai ar kitai struktūrai, kuri dešimtmečius plėtoja sportą daugelyje posovietinių šalių.

Panaši paramos sportininkams sistema jau seniai plačiai taikoma daugelyje šalių, tačiau šiuo atveju nepriėmimo priežastis yra tik Rusijos ir Baltarusijos piliečių atžvilgiu.

Nacionalinės tapatybės atėmimas iš sportininkų, galimybės varžytis komandinėse ir grupinėse rungtyse, taip pat sankcijos už susitarimą su sporto draugija, suteikiančia darbo garantijas pagal savo šalies įstatymus, yra šiurkštus lygiateisiškumo principo pažeidimas“, – teigiama RK sportininkų komisijos pranešime.

ROK komisija paragino priimti Rusijos ir Baltarusijos sportininkus be papildomų sąlygų, apribojimų ir kriterijų.

„Mūsų nuomone, buvo sukurtas pavojingas precedentas, kai nė vienas pasaulio sportininkas nuo šiol negali būti tikras, kad jo pilietinės teisės bus tinkamai gerbiamos, visi sprendimai bus priimti griežtai laikantis įstatymų ir Olimpinės chartijos.

IOC dažnai kartoja, kad sportininkai yra olimpizmo širdis. Tačiau šiandien būtent mes, sportininkai, vis dažniau tampame politinių žaidimų įkaitais, kurie veda tarptautinę sporto bendruomenę į skilimą ir kartu įneša į olimpinę šeimą nesantaikos“, – teigiama rusų pareiškime.

Kreipimąsi palaikė ir Rusijos politikai, kurie baugina sportininkus, kad jie nepasirašytų jokių karą Ukrainoje smerkiančių deklaracijų.

„Nė vienas iš Rusijos sportininkų neplanuoja išsižadėti savo šalies. Jokių papildomų reikalavimų mūsų sportininkų priėmimui neturėtų būti.

Nė vienas iš Rusijos sportininkų neplanuoja pasirašyti biuletenių, anketų. Tie vaikinai, aukščiausio lygio sportininkai puikiai žino, kaip ginti savo kolegų interesus sporte.

Būtina kasdien vesti dialogą su Tarptautiniu olimpiniu komitetu, ginti savo poziciją.

Niekas neturi teisės diktuoti IOC sąlygų. Priešingu atveju jis tampa ne savarankiška visuomenine organizacija, o vienos ar kitos politinės jėgos valdoma struktūra“, – sakė Dūmos Kūno kultūros ir sporto komiteto pirmininkas Dmitrijus Sviščiovas.

Toks rusų pareiškimas nepadarė jokio įspūdžio IOC, kuris sulaukė dar didesnės kritikos iš kitos pusės, kad leido rusams ir baltarusiams sugrįžti.

„Jau anksčiau (kovo 28 d.) paskelbėme naujas IOC vykdomojo komiteto rekomendacijas tarptautinėms federacijoms ir tarptautinių sporto renginių organizatoriams dėl sportininkų, turinčių Rusijos ar Baltarusijos pasus, dalyvavimo tarptautinėse varžybose. Šiuo metu daugiau neturime ką pridurti“, – pranešė IOC spaudos tarnyba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.